„Azt hittem nem fogok sírni, de bevallom őszintén, elérzékenyültem!"

2018. augusztus 20. 12:45

Világbajnokságot szerettek volna nyerni, ám egy hajszállal lemaradtak a döntőről. A csapat azonban talpra állt és őrült csatában legyőzve Szerbiát, bronzéremmel és megannyi csodálatos élménnyel zárta az egyhetes, szombathelyi ifjúsági világbajnokságot. Örömszavak a főszereplőktől, korosztályuk utolsó világversenyéről.

Fotók: Madar Dávid/MVLSZ

Miként arról korábban beszámoltunk, a házigazda magyar válogatott zsúfolásig megtelt lelátók előtt bronzérmet nyert a szombathelyi ifjúsági világbajnokságon, miután a vasárnapi bronzmérkőzésen 14-13-ra legyőzte a nagy riválist, Szerbiát. A záróünnepség után az U18-as csapat mestere, Horváth János elcsukló hangon beszélt a fantasztikus diadalról. Most következzenek a többi főszereplő örömmondatai.
 
Baksa Benedek, az együttes csapatkapitánya (UVSE): „Tizennyolc éves vagyok, azt hittem, hogy nem fogok sírni, de bevallom őszintén, elérzékenyültem az utolsó percekben, amikor kiszálltam a medencéből és láttam, hogy háromezer ember állva tapsol nekünk. Csodálatos érzés volt egy hétig ezt végig élni, remélem mindannyiunknak lesznek még ilyen pillanatai és ilyen meccsei. Ennyivel tartoztunk magunknak, a fantasztikus közönségnek és a szüleinknek egyaránt. Az elmúlt négy évben nagyon megszerettük egymást és összeértünk. Nem is olyan rossz a világ harmadik legjobb csapatának lenni...”

 
Bóbis Botond, a világbajnokság legjobb magyarjának választott játékos (KSI): „Nagyon nagy öröm és boldogság van bennem. Ennek a csapatnak ez volt az utolsó fellépése, ezért egymásért, az edzőinkért küzdöttünk, és az elmúlt négy évért, az elvégzett munkáért, amit beleraktunk. Katartikus élmény volt! Nem győzzük megköszönni a szombathelyi közönségnek, óriásiak voltak, Nélkülük nem sikerült volna. Megpróbáltuk visszaadni azt a szeretetet, amit az elmúlt hétben kaptunk tőlük."

 
Csorba Tamás (BVSC): „Nehéz szavakba foglalni, amit érzek, ennél boldogabb aligha hiszem, hogy voltam már. Katartikus érzés ez számomra, hiszen győzelemmel zártuk a világbajnokságot és éremmel. Fizikálisan nagyon erősek és egyre gyorsabbak a szerbek, többször vezettünk ellenük, majd átvették ők is az irányítást, de a végén szerencsére mi kerültünk ki győztesen ebből a hatalmas csatából. Úgy érzem, hogy megint a napi forma döntött."

 
Dala Döme (UVSE): „Nagyon örülünk a bronzéremnek, bár elsődlegesen nem ez volt a célunk, úgy érzem, hogy semmiképpen sem búslakodhatunk, nem vallottunk szégyent! Tartoztunk ezzel a sikerrel magunknak, a szurkolóinknak és a hozzátartozóinknak, akik a helyszínen buzdítottak bennünket. Nagyon nagy szívünk volt, egymásért küzdöttünk!"

 
Ekler Bendegúz (AVUS): „Ez egy igazi csapatmunka volt, mindenki hozzátette a saját kis részét és sikerült behúznunk a mérkőzést - ez a bronzérem az egész szezonra erőt fog adni nekem. Felemelő érzés volt hazai medencében, hazai környezetben játszani!"

 
Fekete Gergő (DVSE): „Ambivalens érzéseim vannak, hiszen egy nagyon-nagyon kemény meccsen sikerült legyőznünk a szerbeket és megszerezni a bronzmedált, de valahol még bennem motoszkál, hogy az elődöntőt viszont elveszítettük, amit nehéz volt feldolgozni. Nagy az öröm, de most talán még nem akkora, mint amekkora lesz majd... Ha ezt a lehetőséget elszalasztottuk volna azért, mert a döntő miatt búslakodunk, nagyon megbántuk volna, és később sajnálnánk. Megérdemeltük ezt a sikert, nagyon sokat fektettünk bele az elmúlt években, és bár úgy érzem, hogy ma sem játszottunk jól, de beletettük a szívünket és azzal sikerült nyernünk!"

 
Fodor Olivér (BVSC): „Hatalmas örömöt érzek, sokkal nagyobb boldogság ez számomra, mint amikor tavaly, az Európa-bajnokságon lettünk harmadikok. Ez a bronzcsata felért egy döntővel, fantasztikus volt a közönség, és elképesztő volt a hangulat. Mindig jobb harmadiknak lenni, mint másodiknak - persze mi azért jöttünk, hogy világbajnokok legyünk, de ha már így alakult, én nagyon örülök ennek a bronzéremnek is. Felejthetetlen volt ez a hét!"

Fotó: Kondor Noémi

 
Grieszbacher Márk (KSI): „Fantasztikus élmény volt itthon, ilyen közönség előtt játszani. Nagyon szerettünk volna döntőbe jutni és világbajnokságot nyerni - sajnos ez most nem sikerült. Ennek ellenére büszkén kell távoznunk innen, hiszen miattunk jött ki két-háromezer ember és nekünk szurkolt, nekik köszönhetjük ezt a bronzérmet, behajszoltak bennünket a győzelembe. Köszönjük szépen!"

 
Korom Dániel (Vasas): „Boldog vagyok, hogy az elvesztett elődöntő után sikerült felállnunk a padlóról. Ez egy fantasztikusan jó közösség, nagyon szeretjük egymást, az elmúlt nyolc hétben, sőt, az elmúlt négy évben nagyon összeértünk, igazi csapattá lettünk. Nagyon jól játszottunk, és ami még fontosabb, hogy egymásért küzdöttünk, ezért tudtuk megnyerni ezt a mérkőzést. A legtökéletesebb befejezése ennek a négy évnek az lett volna, ha aranyérem lógna most a nyakunkban, de szerintem ez a bronzérem is méltó lezárása ezen korszaknak!"

Schmölcz Norman (KSI): „Nagyon örülök! Négy év kemény munkáját nem sikerült tavaly sem, és most sem megkoronázni egy arannyal, de ennyi néző előtt ez a bronzérem a legfényesebbel ér fel. Leírhatatlan érzés volt, ahogy a végén állva tapsoltak bennünket, és az a sok szeretet, amit kaptunk tőlük! Köszönjük!"
 

Szeghalmi Zsombor (Szolnok): „Felemelő érzés volt az elmúlt egy hétben ilyen közönség előtt játszani, nagyon élveztem. Brusztos meccset játszottunk a szerbekkel, melyből mi kerültünk ki győztesen. Nagyon együtt volt a csapat, a blokkok pedig a helyükön - ez számított!"
 

Szieben László (UVSE): „Rettenetesen örülök! Szeretném megköszönni a csapatnak az elmúlt négy évet, felejthetetlen pillanatokat adtunk egymásnak és éltünk át együtt. Másrészt köszönöm ennek a hihetetlen közönségnek, akiktől nagyon sok szeretetet és buzdítást kaptunk!"
 

Fotó: Kondor Noémi

Vékony Ákos (HVSC): „Örülök, de ugyanakkor még egy kicsit csalódott vagyok, hogy csak a bronzérmet sikerült megszereznünk, hiszen magunk között nem teljesen ez volt a cél. A bronzmeccsen mindig az tud nyerni, akinek jobban sikerül talpra állnia az elődöntőben kapott pofon után - ebben sikerült legyőznünk őket!"

 
Dávid Zoltán, a csapat másodedzője: „Azért is örülök igazán ennek a sikernek, mert a spanyolokkal szemben elveszített elődöntő után nagyon nehéz lesz összeszedni a fiúkat. Próbáltunk lelket önteni beléjük, és elmondani azt, hogy bár döntőt szerettünk volna játszani és világbajnokságot nyerni, ezért ez a bronz most még nem olyan fényes, de pár év múlva nagyon sajnálnák, ha ezért most nem tettek volna meg mindent. Ugyanazzal a tűzzel és küzdeni akarással szálltak harcba, mint Spanyolország ellen, ám a végeredmény most más lett!"

Fotó: Kondor Noémi

Bors László, a csapat kapusedzője: „Nehéz most mit mondani egy olyan győztes meccs után, melyen a sírból hoztuk vissza a bronzérmet. Két meccsen az egyik kapus védett szenzációsan, amikor pedig nem ment neki olyan jól, meg mertük húzni azt a lépést, hogy beállítottuk a cserekapust, aki szintén nagyon jól helytállt. Ha némi szomorúság maradt is a csapatban az elveszített elődöntő miatt, azért boldogan és büszkén inthetünk búcsút Szombathelynek."

Fotó: Kondor Noémi

FINA Férfi Ifjúsági Világbajnokság
Szombathely, 2018. augusztus 11-19.
 
A 3. helyért
MAGYARORSZÁG-SZERBIA 14-13 (5-4, 2-3, 3-4, 4-2)
Vezette: Ohme (német), Duraskovic (montenegrói)
 
MAGYARORSZÁG: Grieszbacher Márk - Szieben A. László, Bóbis Botond 5, Baksa Benedek 2, Fodor Olivér, Schmölcz Norman 1, Dala Döme 2, Csorba Tamás, Szeghalmi Zsombor 2, Fekete Gergő 2, Ekler Bendegúz, Vékony Ákos, Korom Dániel (kapus). Szövetségi kapitány: Horváth János
 
SZERBIA: Bulajics Milan - Barnkovics Stefan, Stanojevics Nemanja 2, Ganics Vukasin 1, Tanasijevics Jovan, Ilics Marko, Mitrovics Petar 1, Mitrovics Arsenije 3, Banovics Marko, Sulc Krisztián 2, Marics Uros, Radovics Marko 4. Szövetségi kapitány: Stevanovics Uros
 
Döntő
Spanyolország-Görögország 8-9
 
További eredmények
7-8. helyért 
Montenegró-Ausztrália 12-11
5-6. helyért 
Horvátország-Olaszország 13-15
 
Korábbi eredmények
1. forduló eredményei 
MAGYARORSZÁG-KÍNA 22-11
Dél-Afrika-Brazília 7-11 
Ausztrália-Montenegró 6-10 
Argentína-Oroszország 5-20 
Olaszország-Egyesült Államok 9-8 
Új-Zéland-Horvátország 5-19 
Spanyolország-Kanada 19-2 
Kolumbia-Szaúd-Arábia 24-6 

2. forduló eredményei 
GÖRÖGORSZÁG-MAGYARORSZÁG 15-12

Kína-Argentína 5-5 
Horvátország-Olaszország 12-11 
Üzbegisztán-Új-Zéland 7-20 
Szaúd-Arábia-Spanyolország 4-27 
Szerbia-Kolumbia 19-8 
Montenegró-Dél-Afrika 23-5 
Egyiptom-Ausztrália 7-11
 
3. forduló eredményei
Egyesült Államok-Horvátország 8-14 
Olaszország-Üzegisztán 27-8 
Kanada-Szaúd-Arábia 22-6 
Spanyolország-Szerbia 8-9 
Brazília-Montenegró 7-12 
Dél-Afrika-Egyiptom 14-14 
Oroszország-Kína 15-2 
Argentína-Görögország 3-12 
 
4. forduló eredményei
MAGYARORSZÁG-ARGENTÍNA 30-1
Szerbia-Kanada 21-4
Kolumbia-Spanyolország 7-22
Egyiptom-Brazília 8-12
Ausztrália-Dél-Afrika 14-3
Görögország-Oroszország 13-10  
Üzbegisztán-Egyesült Államok 7-26
Új-Zéland-Olaszország 8-15
 
5. forduló eredményei
OROSZORSZÁG-MAGYARORSZÁG 9-9
Brazília-Ausztrália 8-8
Egyiptom-Montenegró 4-21  
Görögország-Kína 18-6
Egyesült Államok-Új-Zéland 7-3
Üzbegisztán-Horvátország 6-22
Kanada-Kolumbia 6-11
Szerbia-Szaúd-Arábia 26-5
 
Csoportselejtezők végeredménye
A-csoport 
1. Montenegró 8 pont, 2. Ausztrália 5, 3. Brazília 5, 4. Egyiptom 1, 5. Dél-Afrika 1 
B-csoport 
1. Görögország 8 pont, 2. Magyarország 5, 3. Oroszország 5, 4. Kína 1, 5. Argentína 1 
C-csoport 
1. Horvátország 8 pont, 2. Olaszország 6, 3. Egyesült Államok 4, 4. Új-Zéland 2, 5. Üzbegisztán 0 
D-csoport 

1. Szerbia 8 pont, 2. Spanyolország 6, 3. Kolumbia 4, 4. Kanada 2, 5. Szaúd-Arábia 0
 
6. nap eredményei
MAGYARORSZÁG-EGYESÜLT ÁLLAMOK 6-6 (ötméteresekkel 4-3)
Egyiptom-Szaúd-Arábia 36-1
Argentína-Üzbegisztán 15-10
Dél-Afrika-Kanada 11-10
Kína-Új-Zéland 0-11
Ausztrália-Kolumbia 16-5
Brazília-Spanyolország 7-14
Oroszország-Olaszország 9-10
 
7. nap eredményei
Negyeddöntők
MONTENEGRÓ-MAGYARORSZÁG 3-8
Horvátország-Spanyolország 8-10
Szerbia-Olaszország 9-6
Görögország-Ausztrália 11-8
9-12. helyért
Kolumbia-Egyesült Államok 10-16
Brazília-Oroszország 6-9
13-16. helyért
Egyiptom-Argentína 22-6
Dél-Afrika-Új-Zéland 4-8
17-20. helyért
Szaúd-Arábia-Üzbegisztán 5-0
Kanada-Kína 10-9
 
8. nap eredményei
Elődöntők

MAGYARORSZÁG-SPANYOLORSZÁG 11-12
Görögország-Szerbia 9-8
5-8. helyért
Montenegró-Horvátország 10-15
Ausztrália-Olaszország 6-12
Helyosztó mérkőzések
19-20. helyért
Üzbegisztán-Kína 13-14
17-18. helyért
Szaúd-Arábia-Kanada 5-20
15-16. helyért
Argentína-Dél-Afrika 8-9
13-14. helyért
Egyiptom-Új-Zéland 14-4
11-12. helyért
Kolumbia-Brazília 5-16
9-10. helyért
Egyesült Államok-Oroszország 14-8
 
A világbajnokság végeredménye 
1. Görögország
2. Spanyolország
3. Magyarország
4. Szerbia
5. Olaszország
6. Horvátország
7. Montenegró
8. Ausztrália
9. Egyesült Államok 
10. Oroszország 
11. Brazília 
12. Kolumbia 
13. Egyiptom 
14. Új-Zéland 
15. Dél-Afrika 
16. Argentína 
17. Kanada 
18. Szaúd-Arábia 
19. Kína 
20. Üzbegisztán
 
Gólkirály: Elsapagh Ahmen (Egyiptom) 29 góllal
Legjobb kapus: Unai Aguirre (Spanyolország)
Legjobb játékos: Papanikolaou Nikolaos-sry (Görögország)
A legjobb magyar játékos: Bóbis BotondGaléria

A többi képért kattintson a képre!FINA Női Világliga Szuperdöntő HUN-CHN, 2019.06.08. (Fotók: Madar Dávid)
FINA Női Világliga Szuperdöntő NED-HUN, 2019.06.07. (Fotók: Madar Dávid)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok