cover image
Szövetség

Játékvezetői értekezlet tartottak a Duna Arénában

2022. október 7. 8:29

A csütörtöki eseményen több százan vettek részt: játékvezetők, ellenőrök, sportszakemberek és edzők hallgatták meg a szabálymódosítások és az európai szövetség instrukcióinak értelmezését.

A Magyar Vízilabda Szövetség Játékvezetői Bizottsága a klubidény kezdetének apropóján tartott értekezletet csütörtökön délután a Duna Arénában.

Vári Attila köszöntötte először az egybegyűlteket, külön is dr. Molnár Tamást, akit a nyár során választottak a FINA Technikai Bizottságának elnökévé. Az MVLSZ elnöke felsorolta az elmúlt időszak fontosabb eredményeit, kiemelve az utánpótlássikereket és jelezte, ezek mind közös eredmények, a játékvezetők szerepe is megvan benne.
„Köszönöm, amit a mindennapokban dolgoztok, ebben, a munkában van a mi erőnk" - fogalmazott, egyben hozzátette, az úszószövetséggel, a sportállamtitkársággal közösen dolgoznak azért, hogy az energiaválság közepette is folytatódhasson a magas színvonalú munka az uszodákban, létesítményekben.

Szabó Zoltán a Játékvezető Bizottság új titkáraként szólt a jelenlévőkhöz, egyben bemutatta az új JB-t is, melynek elnöke Sárvári Tamás ügyvéd lett, tagjai pedig Csanádi Zsolt, Kovács Cs. Tamás és Debreceni Nóra.

Ugrin Tamás, a Versenyfelügyeleti Bizottság elnöke néhány mondatban összefoglalta, milyen változások léptek életbe a Versenyszabályzatban, amit érdemes rendszeresen lapozgatni, külön felhívta a figyelmet a fair play szabályainak alkalmazására és az etikai és gyermekvédelmi szabályzat fontosságára.

jv222_.jpg Székely Bulcsú, az Utánpótlás Bizottság elnöke köszöntet mondott az elmúlt időszakban végzett munkáért, hiszen a világversenyek sikerei közös eredmények.

„Fontos láncszemei vagytok a gépezetnek, és bár lehet, hogy a meccs közben nem tűnik úgy, hogy ugyanazon az oldalon állunk, a végső cél mindig ugyanaz: épüljön a magyar vízilabda" - mondta Székely Bulcsú, aki külön is felhívta a figyelmet az edzők mérkőzésen, a vízilabdaeseményeken játékvezetők felé mutatott viselkedésére - ebben szerinte a zéró tolerancia felé kell haladni, elvégre a gyerekeket nevelése a cél, nem kevésbé a példamutatás.

Dr. Molnár Tamás zárta az értekezletet többórás előadásában, melynek elején elmondta, azért Debreceni Nóra és Kovács Cs. Tamás a Játékvezetői Bizottság tagja, mert nemzetközi szinten ők élvezik a szövetség támogatását, a nyári teljesítményük alapján pedig erre rá is szolgáltak. Kovács Cs. Tamás az elmúlt BL-szezon tíz legjobb játékvezetője közé került, Kun Györggyel együtt A+-os minősítést kap majd, ez az európai topkategória. Csanádi Zsolt elmúlt évekbeli teljesítménye is feljogosítja arra, hogy JB-tagként közreműködjön.

jv333_.jpg Elmondta továbbá, hogy a FINA technikai kongresszusán elfogadtak néhány szabálymódosítást (90 százalékos támogatottsággal), ezek a szabályok január 1-jétől lesznek érvényesek. A már elindult BL- és nemzetközi sorozatokban még nem használják őket, idehaza pedig az utánpótlás-bajnokságokban is csak az alapszakasz második körében kezdik alkalmazni. A Liga dönt majd arról, hogy az OB I-ben is bevezessék-e már most a szabályokat, mindenesetre a FINA is csak az áprilisban induló Világkupán fogja érvényesíteni.
Nyolc pontban mutatkoznak változások, melyek közül a labda nélküli kiállítások, a 2 méteres szabály megítélése, az 5 méteresek elvégzése, a labda kapus általi víz alá vitele a legjelentősebb szabálypontok.

Dr. Molnár Tamás ezután ismertette a LEN instrukcióit is erre a szezonra (majd rengeteg videóval személtette a pontokat), itt az eddigi szabályok következetesebb alkalmazásáról van szó, egyúttal olyan elvek felvázolásáról, amelyek a vízilabda élvezhetőségét szolgálják.

20221006_183358.jpg A három alaptézis: a játékosok szabad mozgásának védelme, a játékosok készségeinek és képességeinek védelme (hadd mutassák meg, mennyire technikásak), valamint az agresszív játék megelőzése (az arc, a fej támadása, a nyak rángatása, a sapka letépése cserés kiállítást ér például).

„A játékot vezessük, ne a szabálytalanságokat ítéljük meg: a játékvezetőnek érteni és éreznie kell a játék folyamát, tevékenysége nem korlátozódhat pusztán a szabálytalanságok megítélésére" - szól az instrukció, ennek elsajátításának persze - általában - a sokéves rutin a feltétele.

jv666.JPG Az új szabályértelmezéseket és instrukciókat a játékvezetők a mai naptól alkalmazzák minden korosztály, minden szintű mérkőzésén!
Letölthető: ezen a felületen!

Szövetségi hírek