cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Tokió 2020: „Megérdemelten nyert a görög válogatott!”

2021. augusztus 6. 12:01

Férfiválogatottunk szövetségi kapitánya szerint nem volt esélye a magyar csapatnak a vezetés átvételére a tokiói elődöntőben, a görög válogatott ugyanis rendre gyorsan reagált a visszakapaszkodásunkra.

Märcz Tamás szövetségi kapitány hosszabban értékelt a görögök elleni vesztes olimpiai elődöntőt követően az újságíróknak.

Gyors összegzését azzal kezdte, miért kezdett góltalanul a válogatott Görögország ellen, és miért nem sikerülhettek a támadások az elején.

„Nagyjából kialakult már az elején az a fajta játék - és nem is lehetett nagyon másfelé terelni - amit a görög csapat ellen lehet játszani, vagy amit kénytelen játszani a mindenkori rivális. Pontosan támadtak, jól zártak vissza, nem nagyon tudtuk a gyors vízilabda felé terelni a játékot, ami nekünk sokkal jobban kedvezett volna. Ránk erőltették a játékukat, pontos védekezésekkel kiszorítottak minket, hogy jó néhány lövőhelyzetben ne tudjunk úgy kapura lőni, ahogy szeretnénk. Nem előztük meg ezeket a pillanatokat, nem tettünk bele esetleg még egy passzt, valamifajta fifikát. Szeretik a görögök az előny-hátrány játékot, ebben ők nagyon jók. Ma is jobbak voltak ebben a játékszituációban, egy-két befejezésnél mindenképpen, és ez pont elég volt nekik ahhoz, hogy megnyerjék ezt a mérkőzést. Mondhatom, hogy mi egy fokkal jobban szerettünk volna játszani, mint az első csoportmérkőzésünkön, vagy legalább úgy, mint a horvátok ellen, ami persze egy teljesen más típusú játék volt. Végül ők talán kettővel jobban játszottak, különösen a védekezésük volt még emberfelettibb. Jó volt a kapusuk, de ennél fontosabb, hogy nagyon sok blokk jött be nekik, nem tudtuk eljuttatni a labdát a kapuig. Ez az ő védelmüket dicséri, és megmutatja a mi lassúságunkat, pontatlanságunknak ezen a napon."

„Az elején a kapura lövéseink nem voltak jó lövések. Próbáltuk megtörni őket ezekkel a lövésekkel, és így egy kicsit gyorsítani a játékon, de ez nem sikerült. Nem mondom, hogy felhoztuk őket ezekkel a pontatlanságokkal, hiszen három negyeden keresztül fej fej mellett haladtunk. Tény, hogy az emberfórokat nem tudtuk elég gyorsan és fantáziadúsan forgatni, a végén pedig egy-két rossz passz is belecsúszott. Ezzel együtt végig bízott a csapat szerintem abban, hogy az utolsó pillanatban beérjük őket. Mindenki becsülettel küzdött és akarta a sikert. Ugyanakkor, ha meg akarunk nyerni egy elődöntőt, olvasni kell az előttünk álló védelmet és gyorsulni, hogy jó döntéseket hozzunk."

Egyszer sem vezetett a magyar válogatott a mérkőzésen, kérdés, vajon, ha egyszer sikerült volna átvenni a vezetést, változott volna-e a csapat játéka?

„Mindenképp jó lett volna, biztosan, de nem is nagyon volt erre reális pillanat, hiszen elég gyorsan kaptuk a gólokat, mikor egyenlítettünk. Jó lett volna irányítani egy kicsit, hogy egy ők szaladjanak utánunk. De mindig fordulhat a kocka, ha vezettünk volna, akkor is nagyon kellett volna figyelni erre a görög csapatra. Az azért fontos tény, hogy három meghatározó játékosukat ki tudtuk kapcsolni a játékból. A csapat góljainak 90 százalékát a Fountoulis, Genidounias, Vlachopoulos hármas lövi, ők ma egyet szereztek összesen. Volt viszont egy játékosuk, Agrylopoulos, aki egymaga négyet. Tudtuk, hogy jó játékos, de nem számítottunk rá, hogy extrát nyújt majd. Elég rövid idő alatt összegyűjtött két faultot, szerettünk volna egy harmadikat rátenni, de sajnos nem sikerült. És ennél fájóbb, hogy nem volt nálunk ilyen extra teljesítmény, nem volt olyan játékos, aki a kulcsjátékosok helyére lépett volna. Ahogyan a 4-5-6 kulcsjátékosunk közül sem akadt olyan, aki előrelépett volna."
Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: Derencsényi István/MVLSZ


A kapitány szerint minden tekintetben jogos a görög válogatott győzelme.

„Egy nagyon jó görög csapat ellen kaptunk ki, minden elismerés, és a gratuláció is megilleti a csapatot, a mai mérkőzés alapján mindenképpen megérdemelten jutottak döntőbe. Ma jobbak voltak nálunk, szeretném, ha legközelebb mi nyernénk ellenünk."

A magyar válogatottra vár még egy mérkőzés Tokióban: a bronzmeccs.

„Mindenképpen nehéz mérkőzés lesz, bárki is jön velünk szembe" - így Märcz Tamás. - Az biztos, hogy a másik csapat is csalódott lesz, de én úgy gondolom, mi álljunk úgy ehhez a meccshez, mint egy lehetőséghez, ami nekünk megadatik. Egy olimpiai bronzéremnek nagyon nagy értéke van, ez fel kell, hogy tüzelje ez a játékosokat. 100 százalékot kell nyújtanunk, vagy annál is többet, hiszen mindkét lehetséges rivális elképesztő erővel bír. Erőre, fizikumra, figyelemre, gyorsaságra lesz szükség, ki kell kaparni azt a bronzérmet."
 
XXXII. Nyári Olimpiai Játékok, Tokió
Férfi vízilabda
Augusztus 6., péntek
Elődöntő

Görögország-Magyarország 9-6 (2-1, 1-1, 2-2, 4-2)
Tatsumi Water Polo Center, vezette:
Goldenberg (amerikai), Voevodin (orosz)

Görögország: Zerdevas - Genidounias, Skoumpakis 1, Fountoulis 1, Papanastasiou, Kolomvos, Vlachopoulos 1. Csere: Kapotsis, Dervisis, Argyopoulos 4, Mourikis, Gkiouvetsis 2. Szövetségi kapitány: Theodoros Vlachos

Magyarország: Nagy V. - Manhercz 2, Vámos 1, Jansik Sz., Erdélyi, Varga D. 1, Mezei. Csere: Angyal, Zalánki 1, Hosnyánszky, Pásztor 1, Hárai. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás

További eredmények
Elődöntő

Szerbia-Spanyolország 10-9 (2-0, 2-5, 1-2, 5-2)
Gólszerzők:
Mandic 3, Rasovic 2, Filipovic 2, Prlainovic, Jaksic, Mitrovic, ill. Munarriz 2, Tahull 2, Mallarach 2, Bustos, Perrone, Granados

Az 5-8. helyért
Montenegró-Horvátország 10-12 (0-1, 3-5, 4-3, 3-3)
Gólszerzők:
Ivovics 3, Perkovics 2, Matkovics 2, Brguljan 1, Vidovics 1, Ukropina 1, ill. Vukicevic 3, Fatovic 2, Loncar 2, Vrlic 2, Jokovic 1, Milos 1, Obradovic 1

Olaszország-Egyesült Államok 6-7 (2-2, 1-3, 2-0, 1-2)
Gólszerzők: Filgioli 2, Renzuto 2, Presciutti 1, Bodegas 1, ill. Bowen 3, Hooper 2, Obert 1, Woodhead 1
 
2021. augusztus 8., vasárnap - magyar idő szerint (Tokióban 7 órával előrébb járnak)
A 7. helyért
2.30: 
Montenegró-Olaszország
Az 5. helyért
4.00: 
Horvátország-Egyesült Államok
Az 3. helyért
6.40: 
Magyarország-Spanyolország
Döntő
9.30: 
Görögország-Szerbia
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
tokió 2020
tokió 2021
Férfi válogatott