cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Tokió 2020: leblokkolt csapat, bronzmeccsen játszhat az éremért

2021. augusztus 6. 10:39

Férfiválogatottunk elsősorban gyengébb támadójátéka miatt 9-6-ra kikapott az elődöntőben Görögországtól, így vasárnap 6.40-től a harmadik helyért ugorhat medencébe.

Ami alkalmasint oly valószínűtlennek tűnt, sajnos bekövetkezett: kevesebb mint két héten belül két mérkőzést veszítettünk el Görögország ellen. Az első, ahogy mondani szokták, bőven belefért, a második azonban fáj. Fáj, mert kettétörte az álmokat, kettétörte minden bizonnyal több olyan játékosunk álmát, akinek utolsó lehetősége lett volna Olümposz tetején állni.
 
„Nem játszottunk jól..." - monda szomorúan a lefújás után egy perccel dr. Bodnár András, olimpiai-, világ- és Európa-bajnokunk. Senki sem vitatkozott vele. S nem feltétlen a mérhetetlen tisztelet, sokkal inkább a medencében látottak miatt.
 
Mert tényleg nem játszottunk jól. A kilenc kapott góllal önmagában nem volt probléma, bár azt tegyük hozzá, hogy a társaság szépen semlegesítette a görög nehéztüzér triót, a Genidounias, Fountoulis, Vlachopoulos triót, de előlépett vezérré Argyropoulos, aki a körből és a falból is meglőtte a magát, s eljutott négy gólig.
 
A gondok - és ezt Märcz Tamás szövetségi kapitányunk is megerősítette - elsősorban a támadásokban jelentkeztek. Méghozzá súlyosan. A görög lábak egészen magasan álltak, a blokkerdő pedig kihúzta csapatunk lába alól a talajt. Ennyi leblokkolt magyar lövést ritkán, nagyon ritkát látni. Ettől érezhetően többek is elbizonytalanodtak, és az amúgy is akadozó játék többször olyan pontatlanságba torkolt, hogy maximum kiszorított helyzetből lehetett lőni. Árulkodó adat, hogy mindössze 13 lövés ment el a tornán remekül teljesítő Zerdevas kapusig. Hozzávetőleg még ennek a felét is lelassította egy görög kéz..
 
20210806_GRE-HUN117.jpg A riválisnak egyértelműen sikerült azt a stílust érvényre juttatni a meccsen, amely neki kedvezett, és még azt sem állítanánk, hogy úgymond tönkretette a vízben a játékot, mert bizony stílusosan, taktikusan pólózott. Mindezek ellenére azonban az volt végig a Tatsumi-uszodában az ember érzése, hogy ha csak egyszer, egyszer végre sikerül átvenni a vezetést, fordulhat a kocka.
 
Mind stílus, mind lelkiállapot tekintetében.
 
Erre reálisan ugyanakkor mindösszesen egyetlen alkalommal, 4-4-nél volt lehetőségünk a harmadik negyedben, ám Varga Dénes lövése emberelőnyben sajnos egy kezet is érintve a lécet találta el. Ezt követően és 5-5-nél is azonnal jött egy görög gól, ráadásul miután Vlachopoulos betett egy időkéréses fórt, 5-7-nél először volt kettő a hátrány. Csapatkapitányunk ugyan szépített, de miután erre kettővel feleltek odaát, már érezhető volt a vége.
 
Sajnos nem akadt a találkozón egyetlen játékos sem, akik igazán vezérszerepet játszott volna, tegyük hozzá, Manhercz Krisztiánra felettébb ügyeltek a görögök, sok esetben hátrányban is lógtak rajta - kétszer is így megvillant, de ez is kevésnek bizonyult.

20210806_GRE-HUN114.jpg A csapat így vasárnap 13.40-kor (otthoni idő szerint 6.40) a bronzmeccsen játszhat - az sem ígérkezik egyszerűnek, hiszen Szerbia vagy Spanyolország vár majd rá. 
 
XXXII. Nyári Olimpiai Játékok, Tokió
Férfi vízilabda
Augusztus 6., péntek
Elődöntő
 
Görögország-Magyarország 9-6 (2-1, 1-1, 2-2, 4-2)
Tatsumi Water Polo Center, vezette: Goldenberg (amerikai), Voevodin (orosz)
 
Görögország: Zerdevas - Genidounias, Skoumpakis 1, Fountoulis 1, Papanastasiou, Kolomvos, Vlachopoulos 1. Csere: Kapotsis, Dervisis, Argyopoulos 4, Mourikis, Gkiouvetsis 2. Szövetségi kapitány: Theodoros Vlachos
 
Magyarország: Nagy V. - Manhercz 2, Vámos 1, Jansik Sz., Erdélyi, Varga D. 1, Mezei. Csere: Angyal, Zalánki 1, Hosnyánszky, Pásztor 1, Hárai. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
 
További eredmények
Elődöntő
Szerbia-Spanyolország 10-9 (2-0, 2-5, 1-2, 5-2)
Gólszerzők:
Mandic 3, Rasovic 2, Filipovic 2, Prlainovic, Jaksic, Mitrovic, ill. Munarriz 2, Tahull 2, Mallarach 2, Bustos, Perrone, Granados
 
Az 5-8. helyért
Montenegró-Horvátország 10-12 (0-1, 3-5, 4-3, 3-3)
Gólszerzők: Ivovics 3, Perkovics 2, Matkovics 2, Brguljan 1, Vidovics 1, Ukropina 1, ill. Vukicevic 3, Fatovic 2, Loncar 2, Vrlic 2, Jokovic 1, Milos 1, Obradovic 1
 
Olaszország-Egyesült Államok 6-7 (2-2, 1-3, 2-0, 1-2)
Gólszerzők: Filgioli 2, Renzuto 2, Presciutti 1, Bodegas 1, ill. Bowen 3, Hooper 2, Obert 1, Woodhead 1
 
2021. augusztus 8., vasárnap - magyar idő szerint (Tokióban 7 órával előrébb járnak)
A 7. helyért
2.30: 
Montenegró-Olaszország
Az 5. helyért
4.00: 
Horvátország-Egyesült Államok
Az 3. helyért
6.40: 
Magyarország-Spanyolország
Döntő
9.30: 
Görögország-Szerbia

Vízilabda hírek
Férfi válogatott
tokió 2020
tokió 2021
Férfi válogatott