cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Vereség Imperiában, az olaszok örülhettek

2015. március 24. 18:25

A női világliga európai selejtező 5. fordulójában válogatottunk 12-9-re kikapott Olaszországtól, így elveszítette esélyét arra, hogy ott legyen a kínai szuperdöntőben.

Eljött az idő, este 20 órától a magyar női válogatott Olaszország otthonában ugrik medencébe. A két csapat szentesi találkozója olasz sikert hozott, mondani sem kell, fűti a visszavágás vágya Merész András tanítványait.

A kezdésig az alábbi anyagokat - Merész András videónyilatkozatával! - ajánljuk fotógalériával a helyszínről:

- Válogatottunk hazai edzése
- Válogatottunk utazása, érkezése Imperiába
- Válogatottunk első napja Imperiában
- Szubjektív felvezetés

Világliga, európai selejtező

A-csoport

Az állás

1. Olaszország 9 pont
2. Oroszország 8 pont
3. Magyarország 7 pont
4. Franciaország 0 pont

Az 5. forduló programja
Március 24., kedd


Oroszország–Franciaország, 18.00
Olaszország–Magyarország, 20.00

B-csoport
Az állás

1. Hollandia 12 pont
2. Spanyolország 6 pont
3. Görögország 6 pont
4. Németország 0 pont

Az 5. forduló programja
Március 24., kedd


Görögország–Németorszság, 18.00
Spanyolország–Hollandia, 19.00

Az imperiai találkozón a magyar válogatottban három meghatározó játékos nem szerepelhet sérülés, illetve miatt: a franciák elleni parti előtt megsérült Kisteleki Dóra a kapitány segítőjeként ott ül majd a kispadon, a sérülése után felépült, ám még közel sem százszázalékos Bujka Barbara otthonról szorít társaiért, csaak úgy, mint a mumpszos beteg Czigány Dóra. Az olaszok nagy hiányzója az olasz kupán ujjsérülése szenvedő center, Teresa Frassinetti.

A két együttes az alábbi összeállításban játszik majd:

Olaszország:
Giulia Gorlero (1), Chiara Tabani (2), Arianna Garibotti (3), Elisa Querolo (4), Fransesca Pomeri (5), Rosaria Aiello (6), Tania di Mario (7), Roberta Bianconi (8), Guila Emmolo (9), Alessia Millo (10), Aleksandra Cotti (11), Valeria Palmieri (12), Laura Teani (13) - szövetségi kapitány: Fabio Conti

Magyarország:
Bolonyai Flóra (1), Gurisatti Gréta (2), Hevesi Anita (3), Kisteleki Hanna (4), Szücs Gabriella (5), Takács Orsolya (6), Miskolczi Kitti (7), Keszthelyi Rita (8), Tóth Ildikó (9), Garda Krisztina (10), Csabai Dóra (11), Máté Zsuzsanna (12), Gangl Edina (13) - szövetségi kapitány: Merész András

A mérkőzést a görög Stavropulosz és a spanyol Teixodo vezeti.

bemelegites.JPGEgy órával a találkozó előtt az uszoda egyik sarkában már szárazföldi bemelgítést végeznek a mieink. Az olaszok nincsenek a medencetérben. Az uszoda elsötétült, a szervezők "főpróbát" tartottak.
 
Vizben.JPG Háromnegyed órával a kezdés előtt ugrottak vízbe Keszhelyi Ritáék. Mindeközben a medencetérbe érkeztek az olaszok is, akik szintén a vízbe ugrottak, avagy a szárazföldi bemelegítést nem előttünk végezték. A meccs delegátusa, a FINA-vezér Gianni Lonzi alaposan végigjárta az uszoda minden szegeltét, szervezkedett, láthatóan fontos, hogy minden klapololjon a szervezéssel. Panaszunk nem lehet, megadják a módját a helyiek a partinak. 19.20-kor a magyar himnusz is felcsendült - próba, 2.0 gyanánt.
 
Közben Oroszországban véget ért a csoportunk másik mérkőzése. Eredmény: Oroszország-Franciaország 18-4 (5-2, 5-1, 4-0, 4-1).

Ezzel így változott a csoport állása:
1. Oroszország 11 pont
2. Olaszország 9 pont
3. Magyarország 7 pont
4. Franciaország 0 pont
 
Merci.JPG A lelátóra folyamatosan érkeznek a szurkolók, a helyiek telt házra, 1200 nézőre számítanak. A 11 év alattiak ingyen, a diákok 7, a felnőttek 11 euróért tekinthetik meg a talákozót. A hangszórókból szól a zene, a hangulatfelelős igyekszik mozgósítani a nézőket. Megérkezett a lelátóra Stieber Mercédesz, a világ- és Európa-bajnok játékosunk is, aki a helyi csapatban, a LEN-kupa négyes döntőben érdekelt Imperiában légióskodik. "Hiába élek nagyon régóta Olaszországban, hiába vannak itt a barátaim, temrészetesen a magyar válogatottnak szurkolok!" - mondta. Hosszabban itt olvashat a csapatunk hátfői edzését is megtekintő játékosról.

A kezdésig negyed óra. A válogatott másodedzőjeként debütáló Kisteleki Dóra optimista: "Bízom a csapatban. Jó a hangulat, jók voltak az edzések, tudjuk, mit kell játszanunk ahhoz, hogy visszavágjunk a szentesi vereségért. Jó lenne a vízben, a többiek között lenni, de ez még korai lett volna. Így is hálás vagyok a kapitánynak, hogy itt lehetek. Remélem, szerencsét hozok."
Buresz.jpg A csúszás garantált. No, nem azért, mert elment az internet az uszodában (hm), hanem mert nagy a szervezkedés. A csapatokat Lonzi kiküldte a medencetérből, külön villanyfényes bevonulást terveznek. Ez még sehol, pedig hivatalosan már kezdeni kellene...
 
20.04-kor elkezdődik a bemutatás. A lelátó tele, 1200-an vagyunk az uszdodában. A magyarok bemutatást is taps kíséri, az olasznál azonban fergeteges a tombolás. Sebaj, a mieink mosolyognak. A himnuszok után (az olaszt gyermekkórus énekli) lassan kezdés.

A "Hajrá, magyarok!" csapatkiálltás zengi be az uszodát - a mieinkről sugárzik az elszántság!
1. NEGYED:

A kapunkban Gangl Edina. A ráúszás az övék, de Bianconi mellé lő. A mi támádásunknál Tóth Ildikót süllyesztik el, de nem kap ítéletét, hiába megy a bejátszás. Cotti pattintását fölé üti Ganglmajd Emmolo jobb szélről leadott lövését hárítja.

Vezetünk! Szücs Gabriellát hagyják üresen a jobb oldalon, ő pedig bátran lövi ki a hosszút - 0-1

Hamar egyenlítenek: Máté Zsusát kiküldik, Emmolo pedig ezúttal bevágja - 1-1

Egy-egy elrontott támadás után kontra a mieink ellen. Bianconi ejt, de Gangl eléri. Tóth Ildikó ezúttal sem kap ítéletetet. Sajnos Garibotti középről átlövi a zónát, Gangl nem érhet oda a jobb felsőhöz - 2-1

Végre egy ítélet a centernek: Gurisatti Gréta harcolja ki, Csabai Dóra lövését azonban hárítja Gorlero...

Odaát Palmieriről Garda Krisztinát állítják ki, az olaszok időt kérnek. A védekezés remek, mindenhova odaérnek a mieink, Tabani a végén csak fölé tud lőni. Átellenben Máté passzát leszedik. Garibotti remek lövését nagy bravúrral üti ki Gangl. A sarokdobás után aztán ötméterest is véd! Máté ellen fújják, de di Mario lövését fogja az UVSE kapusa! Merész András időt kér, egy támadásnyi idő van vissza a negyedből. Takács Orsolya kibrusztol egy fórt, de sajnos a végén Kisteleki Hanna lövését kiüti Gorlero.

Vége a negyednek.

2. NEGYED:

Emberelőnybe kerünek a negyed elején az olaszok, előbb Tabani lövését védi Gangl, de Aiello már nem hibázik - 3-1

Tóth Ildikó végre kap egy ítéletet, Csabai lövését azonban a kapufa segítségével kiüti Gorlero. Mindkét kapus nagyon jól véd.
Az olaszok időt kérnek. Nem hiába, ezt beszélheték meg: a sok mozgás közben Bianconi levált emberéről, és védhetetlenül pattintott a kapuba - 4-1.
Szücs Gabrielle középről emberelőnyben a kapusba lő - most már mondhatjuk, baj van...

Csabai lövését is fogja a kapus, Millo fölé/mellé ejt, majd végre Csabai Dóra megörti az átkot: középen lóbál, elsüllyeszti a blokkot és a kapust is, majd beejti a labdát - 4-2. 

Visszaúszás közben olasz kiállítás - Merész András időt kér. A lövés nem  sikerül, Keszthelyi Rita (akire ezúttal is nagyon figyelnek) a kapufát találja el. Egy támadáson belül Csabait és Keszthelyit is kiküldik, a kettős emberelőnyt pedig kihasználják: Emmolo a gólszerző - 5-2. Ráadásul vége a negyednek.
3. NEGYED:
Elhozzuk a labdát, góllal kezdünk: egy fórt Szücs Gabriella bombáz be középről - 5-3.
Visszaúszás köben kiállítják Takácsot, Emmolo kerül ziccerbe, de Gangl hatalmas barsvúrral hárít. Odaát aztán Takács lő a fára. Újabb olasz fór (megint Takács a kiállított, Bianconi pedig belövi - 6-3.
Tóth Ildikó megcsinálja a helyzetet remekül, de sajnos aztán Gorlero véd. Fórt kapunk, de Keszthelyi lövését blokkolják. Tóth Ildikó nem ér vissza, a hat az öt ellen pedig középről Bianconi lő gólt - 7-3.
Miskolczi Kitti bejátszásából Takács Orsolya harcol ki ötméterest, amelyet Keszthelyi Rita értékesít - 7-4.
Nem sokáig örülhetünk: Aiello Máté Zsuzsannáról lő centergólt - 8-4.
Di Mario lövését üti ki Gangl Edina, továbbra is jól véd. Cottit kiállítják, Merész András időt kér. A fór kimarad, Takács lövését blokkolják. Bianconi negyedszer, ezúttal távolról - 9-4.
Kiseleki Hanna lövését védi Gorlero. Pároskiállítás: Hevesi Anitás és Di Mario megy ki. Szücsöt is kiállítják, a fór kimarad. Odaát Tóth Ildikó brusztol ki egy ötöst, ismét Keszthelyi lövi be - 9-5.
Még egy Tóth-blokk, és vége a negyednek.
 
4. NEGYED:

Tóth Ildikó pazar akciógóljával nyitunk - 9-6.
Garda Krisztina kipontozódik, de hátrányban Gangl nagyot véd. Odaát Keszthelyi próbálkozik, a kapufán csattan a lövése. Takács Orsolyáé már nem, újabb akciógól, kapaszkodunk - 9-7.
A kivédekezett olasz támadás után Keszthelyi Rita varázsolja oda a labdát a bemozduló Kisteleki Hanna kezére, aki okosan lő - 9-8.
Megint kivédekezzük az olasz támadást, sőt előnybe kerülünk, ám sajnos elrontjuk, Gurisatti Gréta pontatlan. Visszaúszás közben kiszórják Tóth Ildit, időt kérnek. Emmolo a fára bombáz. Kontra ellenünk, majd egy kivédekezett olasz támadás. És egyenlő! Kisteleki Hanna kapja Keszthelyitől, és bevága a hosszú felsőbe - 9-9.
Még 3.16 van vissza.
Queriolo elé szerencsésen pattan a labda a centerpozícióból, ő pedig a jobb oldalról nem hibázza el - 10-9.
És egy konta megint a centerünk ellen... Ezt Bianconi kihasználja, az ötödik gólját szerzi - 11-9.
2.14 van még vissza.
Nálunk nincs ítélet, Miskolczit persze kiküldik a centerről, Garibotti belövi - 12-9.
1.09, Merész András időt kér.
Tóth Ildikó ezúttal sem kap ítéletet. Az olasz támadás közben kapitányunk sárga lapot kap reklamálásért, az idő letelik, a hazaiak nyernek 12-9-re.
 
Merész András: Hogy bontsuk több részre a találkozót? Bizonyos tekintetben nem érdemes, mert a végeredmény számít, ez pedig azt mutatja, jobb volt az ellenfél. ami azt a bizonyos negyedik negyed első felét illeti, nos, olyan teljesítményt még életemben nem láttam női csapattól. És ez nem csupán a támadásokra, hanem a védekezésre is igaz. Más kérdés, aztán ez is kevésnek bizonyult… Ami ezután történt, az nyilvánvalóan sajnálatos, ám felmentem a társaságot, mert érthető okokból a fülén vette a levegőt mindenki. A gondokat igazán az első három negyedben kell keresni, és főleg támadásban. Mert hiába kaptunk tizenkét gólt, ezen a mérkőzésen nem hátul voltak a bajnok, Gangl Edina például kimondottan jól védett. Rendkívül sok tanulsággal szolgált ez a mérkőzés, úgy egyéni, mint a csapat szempontjából. Voltak kimondottan jó teljesítmények, Gangl mellett említhetem Keszthelyi vagy Takács nevét, ám sajnos voltak érthetetlenül gyenge produkciók is. Az arcokat látva bátran mondhatom, a meg nem nevezett játékosok pontosan tudják, róluk van szó, avagy nincsenek önértékelési problémák továbbra sem, ami fontos a későbbieket szem előtt tartva. Az, hogy néhány fiatal nagyot hibázott, ugyan a csapat szempontjából szomorú, ám azt mondom, bármennyire abszurd, szükség van rájuk, mert ebből, csakis ebből tanulhatnak az elkövetői. A felfogásom ugyanis kapitánykodásom óta nem változott, igyekszem mindenkire terhet rakni, egyrészt mert teher alatt nő a pálma, másrészt mert nem múlhat a sorsunk majd az igazán fontos mérkőzéseken egy-két ember aznapi teljesítményétől.”

Gangl Edina: „Sajnálom, pedig olyan szépen feljöttünk… Bianconi lőtt öt gólt, sajnálom, hiába védtem néhány lövését, sajnos túljárt az eszemen, nem figyeltünk kellőképpen rá. Nagy hátrányban is éreztem, van a csapatban annyi, hogy felzárkózzon, így engem nem lepett meg az egyenlítés. Ott kellett volna kicsit higgadtabbnak lenni, és akkor talán minden másként alakul. A felzárkózásból kell erőt merítenünk, lesz egy nyarunk, amikor nyugodtan készülhetünk majd a világbajnokságra.”

Takács Orsolya:
„Ez kemény volt… Nagy volt az adok-kapok, a bírók ennél jóval többször fújhattak volna, de nem tették. Rendkívül agresszívek voltak az olaszok, sajnos ennek köszönhetően el is léptek tőlünk. Az egyenlítés iszonyú erőbedobást igényelt tőlünk, bosszantó, hogy mikor sikerült, voltaképpen ki is purcantunk. Hamar vezettek újra, mi nem voltunk higgadtak, újra felállni már nem volt erőnk. Azt hiszem, ebből a mérkőzésből nagyon sokat tanul ez a csapat.”

Tóth Ildikó: „Kaptam rendesen – már nem ítéletet, hanem ütést, rúgást. Persze én sem maradtam aztán adós, így meglehetősen kemény csata kerekedett a vízben. Az olaszok agresszív játéka ellen csapatszinten talán nem találtunk sokáig az ellenszert, pedig nyilvánvaló, ha nekik hagyják ezt a stílust, muszáj nekünk is bevetni. Az, hogy kilenc négyről ki tudtunk egyenlíteni, őszintén bevallom, a vereség ellenére boldoggá tesz, van mire építeni, van mibe kapaszkodni. A mérkőzés ezen szakaszában minden működött, én is okosabban játszottam, ezt kell minél hosszabb ideig alkalmaznunk. Viszont egyértelmű, a nagy hátrányból való felzárkózás sokat kivett belőlünk, a végére nem maradt idő, ráadásul az ítéletek sem feltétlenül nekünk kedveztek… Kikaptunk, de tragédia nem történt, megyünk tovább, majd a világbajnokságon visszavágunk nekik!”
 
Eredmény - Női világliga, európai selejtező, 5. forduló
A-csoport


Olaszország–Magyarország 12–9 (2–1, 3–1, 4–3, 3–4)
Imperia, 1200
néző. Vezette: Stravrapulosz (görög), Teixido (spanyol)
OLASZORSZÁG: Gorleo – Queirolo 1, Pomeri, Aiello 2, Bianconi 5, Emmolo 2, Cotti. Csere: Tabani, Garibotti 2, di Mario, Millo, Palmieri, Teani. Szövetségi kapitány: Fabio Conti
MAGYARORSZÁG: Gangl – Kisteleki H. 2, Szücs G. 2, Takács O. 1, Keszthelyi 2, Tóth I. 1, Garda. Csere: Gurisatti, Hevesi, Miskolczi, Csabai 1, Máté. Szövetségi kapitány: Merész András
Gól – emberelőnyből: 3/9, ill. 1/8
Gól – kettős emberelőnyből: 1/1, ill. –
Gól – ötméteresből: 0/1, ill. 2/3
Kipontozódott: di Mario (24. p.), Garda (25. p.)

A csoport állása:
1. Olaszország 12pont
2. Oroszország 11pont
3. Magyarország 7 pont
4. Franciaország 0 pont

A 6. forduló párosítása (április 21.)
Franciaország–Magyarország
Olaszország–Oroszország
Vízilabda hírek
Női válogatott
Merész András
kisteleki dóra
Imperia