cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

El Clásico női vízilabda kiadásban!

2015. március 23. 21:03

Női válogatottunk táján továbbra is remek a hangulat, a szövetségi kapitány és játékosai optimistán készülnek a holnapi, Olaszország elleni (20 óra) világliga-csatára. A helyiek is megadják a módját, avagy érződik, nem akármilyen meccsről van szó.

„Nem volt les!”

„De les volt!”

Imperia, hétfő reggel, női vízilabda-válogatott.

Téma, természetesen téma volt még itt is a vasárnap esti El Clásico, ki-ki vérmérséklete szerint elemezte a történéseket, Merész András szövetségi kapitányt speciel annyira magával ragadta, hogy reggeli előtt újra megnézte. Mint kiderült, fárasztó, utazásos nap ide vagy oda, sok szobában ment a futballklasszikus – az sem titok, sok helyen azért belealudtak…

És ezzel elérkeztünk a nap mondásához, amely Horváth Ákos száját hagyta el: „Pont Orsit masszíroztam, szépen elszunyókált közben, mígnem beletérdeltem a hátába, rögvest kipattantak a szemei.”

watch?v=TpsOsu8rvhM&feature=youtu.beA beletérdelt szót természetesen szakmai zsargonként tessenek értelmezni, bár az átlagember testrésze aligha bírná megrázkódtatások nélkül az efféle mutatványt. A pólósok, így a hölgyek is azonban igénylik – „Kimondottan jót tesz az izmaimnak” – magyarázta az említett alany, nevezett Takács Orsolya.
Rajta kívül este még Keszthelyi Rita kéredzkedett a szorgos kezek alá – ismerve az UVSE játékosának rendkívüli képességeit, vele minden körülmény között foglalkozni, kívánságát lesni illik. Ha éppen úgy tűnik, jobb békén hagyni, akkor éppen azt…

A Hotel Ulivo emeleti, tengerre néző ebédlőjében elfogyasztott reggeli után „természetesen” edzésre ment a társaság, amelynek hangulata cseppet sem változott. Jó kedv, kiváló és optimista hangulat jellemezte ezt a napot is. Tóth Ildikó, a csapat centere így fogalmazott ezzel kapcsolatban: „Valahogy most minden klappol, a kapitány is nyugodt, mi is azok vagyunk, jó érzéseim vannak a mérkőzés előtt. Csak remélni tudom, kedden késő este is hasonlóan mosolygósok leszünk.”

Ámen.

A délelőtti edzésen a bemelegítést követően előbb három csoportban gyakoroltak a játékosok: az egyik kapunál blokk nélkül lövöldöztek Bolonyai Flórának, a másiknál kettő a kettő ellen blokk mellett Gangl Edinának (a kapusok aztán cseréltek), míg középen Merész mester tartott különböző úszógyakorlatokat. A speciális blokkoló feladatnál jegyezte meg: „Korábban csak Keszthelyi tudta így csinálni, most már edzésen mindenki, már csupán a mérkőzésekre kell ezt átkonvertálni.”

Befutott az uszodába a világ- és Európa-bajnok Stieber Mercédesz is. Merész Andrással köszöntötték egymást, majd természetesen a női vízilabdáról beszélgettek.

A tréning végén a taktikai repertoár egy része is előkerült, a kapitány a kapu mögül irányította a támadókat/védőket, miközben az uszoda sarkában már tizenheten sürögtek-forogtak, beszélték át a tennivalókat. Láthatóan készülnek a helyiek a holnap esti (20 óra) mérkőzésre, mint odahaza Szentesen, Győrben vagy Kecskeméten, errefelé is büszkék arra, hogy nemzeti csapatuk a városban játssza soros partiját.

Még hivatalos sajtótájékoztatót is tartottak! Az edzés után Merész Andrást és Kisteleki Dórát a waterpolo.hu tudósítójának társaságában a helyi színházba fuvarozták (a kapitányt maga a FINA-vezér, Gianni Lonzi vitte el), majd kísérték az impozáns, gyönyörű díszterembe. A derűs képbe (még kitüntetést is kapott a polgármester Lonzitól) egy „akadékoskodó” helyi újságíró rondított kicsit bele, aki nem értette, miért nem verték hamarabb nagydobra, hogy az olasz női vízilabda-válogatott tiszteletére a város nevezetes szökőkútja rózsaszín, Setterosa-színekben (kicsit lilára sikerült, de kicsire nem adunk) pompázik.

Pardon…

A csapat közben a hotelben megebédelt, majd a többség pihenni ment. A visszaérkező kapitány fent a Keszthelyi Rita, Szücs Gabriella duóval találkozott. A két kiválóság aktív pihenést, pontosabban tanulást választott. Amint erről uszodák „Gabicája mosolyogva fogalmazott: „Muszáj itt is, ha már odahaza a kelletténél kevesebbszer kerül sor rá. De egy félévem már teljesítve!” Aki nem tudná: az állatorvosi egyetemre jár, avagy ezt a „kelleténél kevesebbszer” kifejezést kéretik ennek tükrében értelmezni.

A mérkőzéssel kapcsolatban is szólt Szücs Gabi: „A továbbjutás szempontjából ugyan sorsdöntő, más szempontból azonban egyáltalán, éppen ezért felesleges volna rágörcsölni. A célunk egyértelműen az, hogy kijavítsuk azokat a hibákat, amelyeket Szentesen elkövettünk ellenük. Akkor remekül kezdtünk, minden működött, ám a találkozó második felét elrontottuk. Ezeket alaposan átbeszéltük, optimisták lehetünk. A tudásunknak megfelelően kell játszanunk, akkor elméletileg nem lehet baj.”

A délutáni tréningre érkezve rögvest tapasztalhattuk, mi vár majd ránk holnap: az uszodát csinosító személyek száma megtriplázódott a délelőttihez képest; a RaiSport közvetítő kocsija állt a bejáratnál; mintegy huszonöt méter hosszú, erre az alkalomra készített molinó díszelgett az egyik oldalon; több tucatnyian nézték a mieink gyakorlását.

Hiába, no, a női póló El Clásicója következik majd!


---------Csapatmegbeszélés, 2.0

Csapatmegbeszélés. Nincs ott még a szövetségi kapitány sem. Takács Orsolya az oroszok elleni világliga-mérkőzés előtt egy nappal hívta össze először így a csapatot. Bejött. Most este újra ezt tette.

„Szeretnék rendszert csinálni belőle, mert úgy tapasztaltam, rendkívül hasznos, ha csak mi játékosok összejövünk egy fél órára. Mindenki elmondhatja az esetleges gondjait, átbeszéljük a taktikát, a fiatalok bátran kérdezhetnek. Ami ott bent elhangzik, arról senki sem értesülhet, minden köztünk marad. Úgy látom, ez erősíti a csapaszellemet, ha kell, lelkizünk, vigyorgunk, bármi belefér” – árulta el a csapatkapitány.

Amler Zoltán (Imperia)

 
A magyar válogatott kerete:

Bolonyai
Flóra (Hungerit-Szentes), Gangl Edina (UVSE-Centrál) - kapusok

Miskolczi Kitti (Hungerit-Szentes), Kisteleki Hanna (UVSE-Centrál), Szücs Gabriella (UVSE-Centrál), Máté Zsuzsanna (BVSC-Wáberer Hungária-Zugló), Garda Krisztina (Dunaújvárosi Főiskola), Takács Orsolya (BVSC-Wáberer Hungária-Zugló), Keszthelyi Rita (UVSE-Centrál), Csabai Dóra (UVSE-Centrál), Tóth Ildikó (UVSE-Centrál), Gurisatti Gréta (Dunaújvárosi Főiskola), Hevesi Anita (Hungerit-Szentes) - mezőnyjátékosok

Világliga, A-csoport
Az állás

1. Olaszország 9 pont
2. Oroszország 8 pont
3. Magyarország 7 pont
4. Franciaország 0 pont

Az 5. forduló programja
Március 24., kedd

Oroszország–Franciaország, 18.00
Olaszország–Magyarország, 20.00

B-csoport
Az állás


1. Hollandia 12 pont
2. Spanyolország 6 pont
3. Görögország 6 pont
4. Németország 0 pont

Az 5. forduló programja
Március 24., kedd


Görögország–Németorszság, 18.00
Spanyolország–Hollandia, 19.00
Vízilabda hírek
Női válogatott
Merész András
kisteleki dóra
szücs gabriella
Tóth Ildikó