cover image
Egyéb

Jó kedvvel, bőséggel...

2015. március 20. 17:06

… avagy úszásban nem volt hiány a magyar női válogatott edzésén, Merész András szövetségi kapitány a konditerem után a medencében „kínozta” játékosait. Kell az erő, mert kedden nehéz és sorsdöntő mérkőzést vár a Világligában a mieinkre az olaszországi Imperiában. RIPORTUNK AZ EDZÉSRŐL!

Gangl Edina a medicinlabdáját keresi.

A kép, amely az olaszországi Világliga-mérkőzésre készülő női válogatott tréningen fogad bennünket.

Irigylésre méltó, bátran mondhatjuk.

Az edzésüktől mi átlagemberek viszont már szívesen eltekintünk. Nem sokáig bírnánk ugyanis…

„A klubokban meccs meccset követ, muszáj kis alapozó tréninget tartani” – avat bennünket a részletekbe Merész András szövetségi kapitány, aki némi fejszámolás után rávágja: „Háromezer-kettőszázat úsznak a lányok.”

Tekintettel arra, hogy előtte másfél óráig a konditeremben izzadt a társaság, rögvest a sűrűjében találjuk magunkat. Az élsport a kívülállónak tűnhet könnyűnek, viszont sohasem árt rögzíteni, kegyetlen munkát kell elvégezni a sikerét.

„Nagyon sokat és nagyon komolyan dolgoznak ezek a lányok, a kondi közben is lestem őket, végig koncentráltan, teljes erőbedobással dolgoztak” – teszi hozzá a szakvezető, miközben a kiválasztottak küzdenek a hosszokkal, és miközben Horváth Ákos gyúró Németh Zsolt karját masszírozza, majd fejét jegeli. A kapitány segítője napok óta küszködik valami nyavalyával, és feltehetően azt sem hatott gyógyító hatással, hogy tegnap este férficsapatával, az UVSE-vel 10–9-re kikapott a Debrecentől.

„Inkább ne is beszéljünk róla…” – mondta sztoikus nyugalomnak semmiféleképpen sem nevezhető ábrázattal, ergo jobbnak is láttuk gyorsan, ha visszatérünk a nőkhöz…

A különböző tempóval, levegővétellel teljesített úszóadagokat Keszthelyi Rita teljesíteti a legjobban (tegyük gyorsan hozzá, Csabai Dóra sem sokkal marad el mögötte) – nincs ebben semmi meglepő, többnyire így szokott lenni. Hiába, no, az úszómúlt és egyéb adottságok sokat számítanak.

A váratlan (?) kemény tréning dacára felettébb jókedv uralkodik a sátorral borított Széchy-medencében, bár szívesen megkérdeznénk, mennyire őszinték ezek a mosolyok. Hogy egyértelműen azok legyenek, Merész mester gondoskodik: két húzós úszóadag között megálljt parancsol, és közli a társasággal: „Aki akarja, jöjjön, nézze meg a napfogyatkozást!”

A közösségépítésre mindig különösen figyelő szakember annak rendje és módja szerint intézett speciális szemüveget, így a hölgyek és a jelenlévő stáb szeme is biztonságban van, midőn kint az eget szemléi.

Süt a nap, szép az idő, ám fürdőruhában és köntösben azért nem lehet túlságosan melegük a játékosoknak, sietnek is gyorsan vissza a vízbe. Különben is, csak lenne már vége az úszásnak – nem igaz…?

A levezetés közben (4x200 – köszi…) a kapitány kedvünkért kitér a keddi, imperiai mérkőzésre: „Elnézve a csapatot, optimista lehetek, érezem bennük az erőt, hogy kint visszavágjunk a hazai vereségért. Mert mondanom sem kell, nem mondtunk le a továbbjutásról.”

Ehhez mindenféleképpen győzni kellene, lehetőleg rendes játékidőben.

„Nem számolunk, maximum a góljainkat”
– érkezik a riposzt, avagy vitathatatlan derűs a légkör. Hát még akkor, amikor előkerülnek a labdák! Előbb kiscsoportos a foglalkozás (értsd kettes-hármas leosztásban passzolgatnak), majd két csoportra osztva már a kapukat veszik célba. Az átlagember számára horribilis, számukra közepes (sicc!) úszóadag (holnap állítólag rátesznek még egy lapáttal…) helyett speciális kapusedzést végző, nem keveset taposó Bolonyai Flóra és Gangl Edina igyekszik minél több labdát megfogni, mi tagadás, nincs könnyű dolguk.

Merész András és Németh Zsolt a partról vezényel, aztán szép lassan fél 12, letelik a két órás vízi „kínzás”.

Pontosabban az első része, mert délután/este minden kezdődhet elölről…

A társaság siet az öltözőbe, mi azonban feltartjuk az állandó csapattágságra hajtó Hevesi Anitát és Garda Krisztinát, kíváncsiak vagyunk az éréseikre. Csalatkoznunk nem kell, mert egyrészt látszik rajtuk a kellemes fáradtság, másrészt érződik a boldogság.

Hevesi Anita

Hevesi Anita

„A szövetségi kapitány azt kérte, hogy már ezeken az edzéseken is úgy koncentráljunk, mintha a meccsen lennénk, ennek szellemében tettem mindent. Várom, nagyon várom a keddi találkozót” – fogalmaz Hevesi Anita, aki a két csapat szentesi mérkőzésén ott volt a vízben, avagy közeli emlékei vannak az olaszokkal kapcsolatban: „Nyilván nem lesz egyszerű mérkőzés, de képesnek tartom magunkat a győzelemre. Hogy hol játszom? Bárhol, ahol a kapitány számít rám, de gondolom főleg centerben, illetve akár bekkben kaphatok szerepet.”

Utóbbi poszt egyik várományosa a meccsen Garda Krisztina, aki jó védőkhöz hasonlóan nem feltétlen az úszás imádatáért rajong a vízilabdáért, a mögöttünk hagyott két órával kapcsolatban mosolyogva meg is jegyzi: „Nem volt kevés az úszás, jó túl lenni rajta… Nem szeretem, de ez mellékes, főleg azért, mert szükség van a jó kondira. A most összerakott tizenháromban sok a védekező specialista, ami nem lehet véletlen, hiszen várhatóan kapják majd a kiállításokat az olaszok – készülünk erre. Amúgy meg figyeltem arra, ne a vakvilágba lődözzek. Összességében azt mondom, lesz ez még részemről jobb is.”

Garda Krisztina

Garda Krisztina

A szentesiek és a dunaújvárosiak pólósa is tisztában van azzal, hogy ezen a mérkőzésen sokat tehet azért, hogy hosszú távú bizalmat érdemeljen ki, s ha sorsdöntőnek nem is nevezhetjük számukra az összecsapást, mindenképpen kiérdemli a kiemelt fontosságú jelzőt.

„Így igaz, itt lehetek a tizenháromban, ami fantasztikus, de ahhoz, hogy itt ragadjak, bizonyítani kell” – szól Anita a jobb oldalról. A balon pedig Krisztina bólogat, avagy ezen a területen is tökéletes az összhang.

Az edzést követő ebéd nyilván mindannyiuknak jól esik, a ruhapróba pedig a jó kötelezőt jelenti.

S egyszer Edina medicinlabdája is biztosan meglesz valahol a vasárnap hajnali indulásig…

– amler zoltán –

A magyar válogatott kerete:

Bolonyai Flóra (Hungerit-Szentes), Gangl Edina (UVSE-Centrál) - kapusok

Miskolczi Kitti (Hungerit-Szentes), Kisteleki Hanna (UVSE-Centrál), Szücs Gabriella (UVSE-Centrál), Máté Zsuzsanna (BVSC-Wáberer Hungária-Zugló), Garda Krisztina (Dunaújvárosi Főiskola), Takács Orsolya (BVSC-Wáberer Hungária-Zugló), Keszthelyi Rita (UVSE-Centrál), Csabai Dóra (UVSE-Centrál), Tóth Ildikó (UVSE-Centrál), Gurisatti Gréta (Dunaújvárosi Főiskola), Hevesi Anita (Hungerit-Szentes) - mezőnyjátékosok

A csoport állása:

1. Olaszország 9 pont
2. Oroszország 8 pont
3. Magyarország 7 pont
4. Franciaország 0 pont
Vízilabda hírek
Női válogatott
Merész András
németh zsolt
keszthelyi rita
Hevesi Anita
garda krisztina