cover image
Szövetség

Vízilabdás segítséggel épül az új szentesi uszoda

2013. június 17. 19:57

Letették az új, 50 méteres sportuszoda alapkövét Szentesen. Ez az első olyan létesítmény, amely társaságiadó-pénzekből épül fel.

Nagy nap volt a hétfő a szentesi sportéletben és a magyar vízilabda számára is: a helyi Üdülőközpontban ünnepélyes keretek között helyezték el az önkormányzat, a vízilabda klub és a sportág javára adójukat felajánló gazdálkodó szervezetek összefogásából épülő fedett uszoda alapkövét.

Fotó: Vidovics Ferenc

Fotó: Vidovics Ferenc

Ha egy település egy sportágban kiemelkedő eredményeket szállít, mindig örömteli, ha az adott sportág infrastrukturális körülményei épp ott helyben javulnak. Szentesen most ez történik, köszönhetően az új sportfinanszírozási rendszernek.

Az 1,2 milliárd forint értékű beruházás kiadásait ugyanis 70 százalékban a nyereséges vállalkozások átengedett adóforintjaiból (a TAO-pénzekből), 30 százalékban pedig az önkormányzat forrásaiból fedezik.

Sós Csaba, a Magyar Úszó Szövetség elnökségi tagja épp a helyszínen tudta meg, hogy a vízilabda szövetség TAO-s pályázatából valósul meg a beruházás. Mint fogalmazott, még szerencse, hogy nem vízilabdapályának, hanem uszodának nevezik majd.

Szentes és a helyi vízilabda megérdemli, hogy új 50 méteres sportuszodája legyen. Így gondolja dr. Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke is:
„A sportág szempontjából nagyszerű hír, hogy új uszoda épül Szentesen. Örülök, hogy éppen ott, ahol Európa- és világbajnok női vízilabdázókat vagy Tóth Noémi személyében olimpiai bajnokot neveltek, és ahol a férfipóló is nagy hagyományokkal bír. Ami különlegessé teszi a mostani beruházást az az, hogy ez az első olyan uszoda, amely teljes egészében a TAO-s pénzek nyomán épül fel, eddig csak uszoda-felújítások történtek ilyen formán.
Fotó: Besenyei Gábor

Fotó: Besenyei Gábor


Ráadásul az uszoda felépülésével a vízilabda közvetetten a szentesi és környéki lakosok, valamint a versenyszerűen úszók segítségére is van, hisz a medence a nyitva tartási idő 70 százalékában nem a vízilabdázók otthona lesz. A többi sportág TAO-s fejlesztéseihez képest ezért különleges a mi szerepünk”
– tette hozzá dr. Kemény Dénes.

Magyar József, a szentesi vízilabdaklub elnöke, a Hungerit Zrt. vezérigazgatója, a Magyar Vízilabda Szövetség elnökségi tagja is egy új korszak nyitányának tartja a beruházást:

Fotó: Besenyei Gábor

Fotó: Besenyei Gábor

"Szentes város életében hatalmas jelentőséggel bír az új uszoda felépítése. Hosszú évek óta komoly bázisa van a vízilabdának és az úszásnak is a városban. Jelenleg körülbelül 190 igazolt versenyző vízilabdázik nálunk, ezt több fővárosi bázis is megirgyelhetné. Az elmúlt időszakban, főleg a téli hónapokban, nagy problémát jelentett a vízfelület hiánya a városban, hiszen a sátorral befedett 33 méteres medence előnyeit kevésbé érezhette a lakosság. Az új uszoda felépítésével megháromszorozódik a vízfelület, és így a vízilabdázók megfelelő edzésmennyiséggel készülhetnek. Olyan szerződést kötöttünk a kivitelezővel - akinek nem ez az első medenceépítése - amely bizonyossá teszi, hogy az uszoda elkészül a vállalt határidőig".

Kevesebb mint egy év áll rendelkezésére a kivitelező szegedi Ferroép Zrt.-nek (és a szentesi alvállalkozóknak) a létesítmény felépítésére, melynek átadását jövő május 31-én tervezik. Kemény Dénes szerint a válogatottak edzőtáborain kívül akár a hagyományos nemzetközi Volvo Kupának is helyet adhat az új uszoda.
Szövetségi hírek
szentes
TAO
kemény dénes