cover image
Egyéb
Utánpótlás

Világbajnok az U18-as férfiválogatott!

2022. augusztus 20. 1:32

A magyar ifiválogatott ötméteresekkel legyőzte a házigazda Szerbiát Belgrádban, így megnyerte a korosztályos világbajnokságot.

Ahogyan korábbi tudósításainkban is jeleztük, imponáló csapategységgel haladt céljai felé egész héten a magyar válogatott, emellé remek játék párosult - egyszerű a recept, ez vb-döntőt jelentett.

A csoportmeccsek során a horvátokat, a negyeddöntőben az olaszokat, az elődöntőben a spanyolokat verte nagyon magabiztosan Kovács Róbert csapata, meggyőző teljesítménnyel jutott a döntőbe, jelzésértékű, hogy az egész torna alatt egyszer sem vezetett egyik rivális sem a mieink ellen, egyetlen másodpercre sem. A kapusteljesítmény zseniális volt a torna alatt, a védekezés pazar, elöl is ment minden a maga útján - bizakodva várhattuk a döntőt, függetlenül attól, hogy a házigazda Szerbia ellen kellett bizonyítani.

Kora estére - ahogyan a régióban mindenhol - megérkezett a vihar Belgrádba, de a sötét felhők és a távoli villámlások kivételével nem okozott problémát a medencében, zápor és zivatar sem alakult ki, a szeles idő ellenére tehát minden úgy történt, ahogyan a korábbi hat mérkőzés előtt.

A döntő játéknapon a görögök fölényesen verve Montenegrót szerezték meg a 7. helyet, a horvátok az olaszokat múlták felül az 5. helyért, majd a hollandok hatalmas csatára késztették a spanyolokat a bronzéremért - figyelni kell majd erre a holland csapatra.

Minket persze a döntő érdekelt, a magyar válogatott legutóbb 2014-ben lett ifi korosztályban világbajnok, soraiban akkor Manhercz Krisztiánnal, Vogel Somával, Nagy Ádámmal, Vadovics Viktorral, Csacsovszky Erikkel - hogy azokat említsük, akik később a felnőttválogatottban is bizonyítottak.

Nos, hatalmas csatát láthatott a telt házas közönség, olyan csatát, amelynek során egyszer sem volt előnyben Szerbia - most is mindig volt válasza a történtekre a magyar válogatottnak.

Még az ötméterespárbaj során is, merthogy 11-11-re végződött rendes játékidő után a döntő. A torna legjobb kapusának választott Gyapjas Viktor (aki ezen a meccsen is remekelt) helyére a második kör után Csite Loránd állt be, és ha már így tett, meg is fogta az egyik próbálkozást.

Fotó: Dobos Sándor

Fotó: Dobos Sándor

Mindez azt jelenti, hogy a magyar válogatott világbajnoki címet szerzett Belgrádban - tökéletesen megérdemelten.
 
A döntőt itt vissza lehet nézni.

U18-as világbajnokság, Belgrád:

A döntőben:

Magyarország-Szerbia 16-15 (4-2, 1-2, 3-2, 3-5 - 5 méteresekkel: 5-4)
Gólszerzők
: Nagy Á. 4, Gaszt 3, Szalai 3, Leinweber 2, Bede 2, Szépfalvi, Varga V., illetve Kovacevic 4, Kojic 3, Dimitrijevic 2, Gavrilovic 2, Urosevic, Bozovic, Brescanski

A bronzéremért:
Spanyolország-Hollandia 13-11

Az 5. helyért:
Olaszország-Horvátország 10-12

A 7. helyért:
Görögország-Montenegró 9-3
 
A magyar válogatott kerete:

Gyapjas
Viktor (Ferencváros), Csite Loránd (Budapesti Honvéd) - kapusok

Szépfalvi Gergely (KSI), Szalai Péter (KSI), Nagy Ákos (KSI), Biros Samu (Eger), Szécsi Marcell (UVSE), Ionescu Erik (UVSE), Bede Marcell (KSI), Gaszt Roland (Pécs), Varga Vince (Ferencváros), Leinweber Olivér (Szeged), Balogh Botond (BVSC) - mezőnyjátékosok

Vezetőedző: Kovács Róbert. Edző: Lukács Gergely. Kapusedző: Kardos István. Utánpótlás szakmai vezető: Cseh Sándor. Csapatvezető: Székely Bulcsú

A vb magyar játékvezetője: Kovács Cs. Tamás
Vízilabda hírek
Utánpótlás