cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Végig partiban az amerikaiakkal - erre lehet építeni!

2017. július 7. 21:16

A miskolctapolcai Vodafone-kupa zárónapján a magyar válogatott remek meccset vívott az Egyesült Államokkal, amely végül 10-8-ra bizonyult jobbnak, s megnyerte a tornát a mieink előtt.

„Jó lenne elkapni őket" - fogalmazott sokat sejtetően a kezdés előtt egy órával dr. Beck György, a Vodafone Magyarország elnöke, a Magyar Vízilabda Szövetség társelnöke, akinek szavai mögött ott bújt egyrészt a remény is, másrészt a tény: az olimpiai- és világbajnok momentán minden partinak az esélyese. Igen, az egyetemek. Az egyetemek, amelyekben a mennyiség és a minőség abszolút egyenesen aranyos, ergo kis túlzással világversenyről világversenyre új csapatot építhetnének. Ezt persze nem teszik, így abszolút uralják manapság a női mezőnyt - persze az olimpia után azért abba-abba hagyják egyesek, vagy szorítják ki a fiatalok a többieket.
 
Hat riói olimpiai bajnok így is fellépet a mieink ellen. Bíró Attila csapata ezzel a meccsel kezdte meg „amerikai napjait", hiszen hétfőtől szerdáig Egerben közös edzőmeccseken gyűrik majd tovább egymást a felek, avagy nem titok, a jobbtól nem szégyen tanulni. És a jobbat előbb-utóbb el lehet kapni.
 
Bármennyire szerette volna ezt most, a Vodafone-kupán megtenni a csapat, nem járt sikerrel. Pedig közel, nagyoin közel járt hozzá. A kezdés ezúttal is ünnepi volt: Tóth Ildikó (200. válogatottság), Keszthelyi Rita (200.), Bujka Barbara (250.) és Takács Orsolya (300.) kapott díjat, amelyet dr. Beck György, Bachner András, a Miskolci Vízilabda Club elnöke, és Rakaczki Zoltán, Miskolc sportért felelős polgármesteri biztos adta át. Sőt a kezdés is fenomenálisnak nevezhető. Egyrészt ki kell emelni Bujka Barbara ellenállhatatlan első nyolc percét: csavart egy gólt (ezúttal a szokásos ballal), akciózott még egyet centerből, majd egy fórt lőtt be középről. De szólni illik a védekezésről, amely összehangoltan, precízen működött, hiszen nagyon higgadtan tették a dolgukat a játékosok Nem véletlen, hogy Bíró Attila az első szünetben ezt hangsúlyozta a csapatnak. Kiley Neushul érétkesített ötöse benne volt a pakliban (Aria Fisher harcolta ki), ezen kívül semmire sem mentek az amerikaiak: helyükön volta a blokkok hátrányban is (Szücs Gabriella egyik mentése maga volt a mestermunka), és Gangl Edina is magabiztosan védett. S csak azért nem 3-1 lett az első negyed vége, mert egy talán korán ellőtt labda után a maradék két másodpercre időt kért Adam Krikorian mester, majd Stone kapus félpályás lövésébe a nagy tülekedésben Fattal ért bele, s került a labda a kapunkba. Kár, nagy kár volt érte...
 
19866560_10209613436281276_626935873_n.jpg Főleg, hogy a folytatásra felpörgette támadójátékát a rivális, pörgő játékával kissé szétzilálta a mieink állásait, szerzett két akciógólt, „betett" két fórt, megfordította az állás. Persze válogatottunk nem adta könnyen magát, igyekezett tovább növelni góljai számát - Bujka Barbara lőtt egy újabb előnygólt, és a negyed végén Keszthelyi Rita is villant egyet, mínusz kettőről az ő góljával jött fel a csapat egyre (5-6.)
 
Nagyszünet után egy kíméletlen lefordulás után Gangl indítása maga volt a tökély, Keszthelyi pedig a kimozduló kapus felett remekül ívelt át - sikerült tehát egyenlíteni! Sőt aztán fórban az előnyért támadott a társaság (Gurisatti Gréta centerben brusztolta ki a kiállítást), nem is rosszul, ám sajnos Stone kapus is igazolta, nem véletlen számít rá edzője. Büntetett aztán a túloldalon Fattal, akciógóljával lett 6-7 - Tóth Ildikó beforgatásánál utána nem szólt a síp. Hogy van tartása a csapatnak, jelesül igazolta, hiszen hátul a kegyetlen ütközetben felvette a versenyt, majd a jó védekezésre a koronát feltéve Tóth „szállított" egy fórt, Keszthelyi pedig kapásszélről kíméletlenül pattintott a rövidbe. Érezhetően hatalmas szívvel harcoltak a mieink, abszolút egyenrangú ellenfelei voltak az amerikaiaknak, akiket többször is sikerült elbizonytalanítani. Ennek hála aztán lehetett támadni ismét az előnyét, s lőn! Időkérés után Szücs Gabriella lőtt középről fórban (amelyet róla ítéletek meg) a kapuba!
 
M. Fisher egyenlített, Musselman a fára lőtte az ötösüket - a közönség is tűzbe jött, hangosan szólt a „Ria, Ria, Hungária!". Érezte mindenki, elkapható az olimpiai- és világbajnok.
 
19808043_10209613436481281_1020837180_o.jpg A záró menetben úgy mentek a felek, mintha már a vb-meccsüket játszanák, érezhető volt, óriási a presztízsharc: a mieink ugye el akarták kapni a riválist, akik viszont a vb előtt sem akarták adni a bőrüket. Gangl nagyokat védett, a társak is iszonyat odatették magukat, K. Neushul azonban valahogy betalált a balszélről, Fattal emberelőnyből jegyzett gólt. Támadásban megállt a gépezet, az egyaránt nagyot küzdő, és lét szueméliyvel álló Bujka. Tóth I. pároshoz nem mentek be a labdák, apróságok hiányoztak, amelyeket ki lehet, ki kell javítani, ahhoz, hogy tegyük fel a vb-n elkapjuk őket. Mindenesetre erre a meccsre lehet alapozni.

A mérkőzés után Bíró Attila így értékelt: „Voltak jó periódusai a mérkőzésnek, a vége azonban nem volt fényes. Ilyen értelemben csalódott vagyok, hiszen a meccs nagyobbrik részében jól játszottunk, talán jobban is, mint az amerikaiak. A végén azonban kijött a tapasztalatuk. Bízom benne, még javulni tudunk a vébére.”

A tornát így az Egyesült Államok nyerte a magyar és az ausztrál válogatott előtt. A kupákat dr. Beck György, a Vodafone Magyarország elnöke, és Major Péter, a Vodafone ügyfélszolgálat vezetője adta át.
 
Vodafone-kupa nemzetközi női torna, Miskolctapolca, 3. nap
Magyarország-Egyesült Államok 8-10 (3-2, 2-4, 3-2, 0-2)   
Waldow (új-zélandi), Sztanojevics (szerb)
 
MAGYARORSZÁG: Gangl - Czigány, Szücs G. 1, Keszthelyi 3, Bujka 4, Csabai, Szilágyi. Csere: Antal, Gurisatti, Takács O., Illés, Tóth I. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
 
EGYESÜLT ÁLLAMOK: Stone - Musselman 2, Seidemann, Fattal 3, K. Neushul 2, J. Neushul 1, M. Fischer 2. Csere: Hauschild, Games, Raney, A. Fischer, Logan. Szövetségi kapitány: Adam Krikorian
 
(Teljes jegyzőkönyv: itt)
 
Új-Zéland-Ausztrália 4-16 (1-5, 0-4, 2-3, 1-4)
Gólszerzők: da Silva 3, Mason, ill. Webster 4, Gofers 3, Bishop 3, Mihailovic 2, Buckling, Ridge, Zimmerman, Steere
(Teljes jegyzőkönyv: itt)
 
A végeredmény: 1. Egyesült Államok 9 pont, 2. Magyarország 4, 3. Ausztrália 4, 4. Új-Zéland 0
Vízilabda hírek
Női válogatott
FINA VB 2017 - Hírek
Bíró Attila
vb
Vodafone-kupa