cover image
Férfi
Női
Felnőtt Válogatott

Vb-sorsolás: meredek hegy vár a lányokra Dohában

2023. november 7. 12:37

Az olimpiai kvalifikációról döntő februári, dohai világbajnokság sorsolásán Fortuna nem volt kegyes a lányokkal: a negyeddöntőben az olimpiai bajnok amerikai vagy a címvédő holland együttes vár a csapatra. A férfiak a csoportban az olaszokkal vívnak többek között, a csoportelsőség franciák elleni negyeddöntőt érhet, a második hely viszont rémesen nehéz útra terelné világbajnokainkat.

Dohában rendezték meg a világbajnokság sorsolását, és a női csapatok gömbjeit kavargató spanyol klassziskapus, Unai Aguirre igencsak „odapakolt” nekünk – a csoport még istenes, hiszen Ausztrália, Új-Zéland és Szingapúr egyaránt verhető (bár az auszik négy között voltak legutóbb). A haddelhadd utána esedékes: a negyeddöntőben szinte bizonyosan vagy az olimpiai bajnok amerikaiak, vagy a világbajnoki címvédő hollandok várnak ránk. Azaz eddig a fázisig kizárólag olyan gárdákkal találkozik együttesünk, amelyek már kvalifikálták magukat (ausztrálok, hollandok vagy amerikaiak), és egyetlen olyan riválissal sem, amely hasonlóan hozzánk még csak vágyik a párizsi kvótára. Dohából elvben a két legmagasabban rangsorolt, még nem kvalfikált együttes juthat ki; ha nincs Európa-bajnokság, meglehet, a legjobb nem kvótás európai is. Papírforma szerint a görögöknek, olaszoknak és kanadaiaknak van rajtunk kívül esélyük az olimpiára – nagyon nem mindegy, miként alakulnak majd az ágak februárban.

Mihók Attila szövetségi kapitány is erre reflektált elsősorban: „Ezt mondtam a kinevezésünk idején is: ellentétben a korábbi évekkel, amikor az olimpiai selejtezőtornán azokkal kellett megvívni a helyekért, akik még nem kvalifikáltak, most a világbajnokság keretén belül előfordulhat, hogy a döntő mérkőzésekig nem találkozunk hasonló helyzetben lévő, közvetlen riválissal, és ez megbolondíthatja a rendszert. Végül is épp így alakult a sorsolás – de ezt tudtuk, hogy benne van a pakliban. Noha mindenkitől azt halljuk, hogy nehezebb nem kijutni, mint igen, azt finoman jelezném: ez igaz lenne, ha a három fennmaradó helyért az olasz-görög-magyar-kanadai négyes egymással küzdene kizárólag. De felesleges ezen gondolkodni – megyünk tovább, ha kell, fejjel a falnak, aztán lesz, ami lesz. Jelenleg azon dolgozunk az összetartásokon, hogy játékos minőségben érjünk el egy maximális szintet, ami után a keret kijelölése garancia arra, hogy egy minden idegszálával a győzelemre törő, a legnagyobb riválisokkal szemben is esélyes csapatot formálhassunk januárra és februárra.”

A világbajnok férfiválogatott számára nem hordozott hasonló tétet a sorsolás, hiszen a legutóbbi döntőbe jutással eldőlt, hogy együttesünk ötkarikás résztvevő. Persze, címvédőként a hírnév kötelez, azaz nem mindegy, milyen produkcióval rukkol elő együttesünk Dohában – ahol ráadásul az ellenfelek többsége jár hasonló cipőben, mint a mi lányaink: például a csoportunkba került olaszok is kvótára törnek, és a még nem ismert harmadik számú európai együttes is. Ez a papírforma szerint a német-román-holland-grúz négyesből kerülhet ki, de ha akár az átszervezett Eb-n, akár egy selejtezőn történne valami rendkívüli, úgy az Európa 1-2-es besorolásra legesélyesebb horvát vagy montenegrói együttes is kiköthet nálunk. Egy biztos: a csoportelsőség rendkívül sokat ér (akárcsak Fukuokában), ez ugyanis bizonyosan egy franciák elleni negyeddöntővel kecsegtetne. Minden más kőkemény útra terelné együttesünket, derül ki Varga Zsolt kapitány rövid értékeléséből.

„Első ránézésre látszik, hogy egyfelől a mi csoportunk is válhat nehézzé, ha idekerülne akár a horvát, akár a montenegrói együttes. Viszont a továbbjutás szempontjából döntő a csoportelsőség megszerzése, hiszen ez esetben egy jóval könnyebbnek ígérkező meccs vár ránk a nyolc között, ellenkező esetben a szerb-amerikai és horvát vagy montenegrói hármasból kell játszanunk valakivel már a negyeddöntőbe jutásért. Azaz óriási különbség, hogy ebben a csoportban elsők vagyunk vagy sem – és az olaszoknak sem mindegy, hogyha még nincs kvótájuk, akkor bekerülnek-e egy ilyen darálóba vagy sem. Mi mindenesetre dolgozunk tovább, erős csapattal akarunk részt venni a világbajnokságon, de természetesen az olimpiai szereplésnél semmi sem fontosabb.”

 

2024-es világbajnokság, Doha (február 3-18.)

Férfiak

A-csoport

Ausztrália, Dél-Afrika, Európa-1, Spanyolország

B-csoport

Görögország, Brazília, Kína, Franciaország

C-csoport

Szerbia, Európa-2, Japán, Egyesült Államok

D-csoport

Kazahsztán, Európa-3, Olaszország, Magyarország

Meccs-sorrend – február 5.: Európa-3; február 7.: Olaszország; február 9.: Kazahsztán

 

Nők

A-csoport

Brazília, Egyesült Államok, Kazahsztán, Hollandia

B-csoport

Spanyolország, Európa-1, Kína, Európa-2

C-csoport

Szingapúr, Magyarország, Ausztrália, Új-Zéland

Meccs-sorrend: február 4.: Új-Zéland; február 6.: Szingapúr; február 8.: Ausztrália

D-csoport

Olaszország, Dél-Afrika, Európa-3, Kanada

 

A negyeddöntős ágrajz mindkét tornán:

A1 v 2C-3D

B1 v 3C-2D

C1 v 2A-3B

D1 v 3A-2B