cover image
Női
Felnőtt Válogatott

Vb-ezüst után jön meg az étvágy?

2024. július 25. 6:35

Története során először vág neki olimpiának két szövetségi kapitánnyal női válogatottunk, amely az első, roppant turbulens fél év után egy világbajnoki ezüsttel szerzett kvótát. Azóta lenyugodtak a kedélyek, és a mintegy kéthónapos felkészülés alatt nemcsak biztató eredményeket könyvelhetett el, hanem fontos tapasztalatokat is gyűjtött.

Igencsak eseménydús éven van túl a magyar női vízilabda-válogatott, amely a tavalyi, fukuokai világbajnokság után átesett egy kapitányváltáson, és Bíró Attila helyére nem egy, hanem két szakember, Mihók Attila és Cseh Sándor érkezett. A szokatlan formációt finoman szólva sem fogadta egyöntetű bizalom és egyetértés, ráadásul nem kisebb feladatot kaptak az új edzők, mint hogy ki kell vezetni a csapatot a párizsi olimpiára. Erre először az Eindhovenbe áthelyezett Európa-bajnokságon volt esély, ahol azonban a negyeddöntőben elvérzett a társaság és végül csak az ötödik helyet szerezte meg, amiért nem járt kvóta. 

Egyetlen esély maradt: néhány héttel később a dohai vb-n kellett bravúrt elérni. Oda pedig teljesen más felfogásban érkezett meg a csapat, ráadásul a játék (főleg a védekezés) is összeállt, a fejlődés azonnal kiütközött, hiszen a csoportkört megnyerte a csapat, majd a negyeddöntőben a hollandoknak, az elődöntőben pedig a görögöknek is visszavágott az Eb-vereségekért. Utóbbi sikerrel összejött a kitűzött cél is, a válogatott megválthatta a jegyét Párizsba, és bár némi keserű szájíz is bekerült a képletbe az amerikaiak ellen elvesztett döntő miatt, a másnapi hazatéréskor a lányok már kivétel nélkül csillogó szemekkel mosolyogtak a reptéren. 

Szűk fél év, de akár csak egy hónap alatt fordult óriásit a világ a nemzeti csapattal, amely nem sokkal a klubszezon végét követően, májusban már belecsapott a munkába. A lányok először a leendő csoportrivális Kanadával edzettek együtt itthon, a programot pedig egy nyilvános edzőmeccsel és magabiztos győzelemmel zárták, aztán Görögország felé vették az irányt, ahol egy nagyon kemény tornán az ausztrálok mögött, de a házigazdát, Kanadát és Franciaországot megelőzve a második helyen zárták a Thetis-kupát. Ezután Amerkába ruccantak át, ott a közös edzések és kétkapuzások után kétszer is összecsaptak a világ jelenlegi legjobb csapatával, másodjára pedig a győzelem is összejött! A felkészülés itthon ért véget, szombaton pedig kezdetét veszi az erőltetett menet Párizsban, méghozzá egyből egy piszok nehéz és fontos rangadóval Hollandia ellen. 

„Jó lefutása volt a felkészülésnek, Kanada ellen kezdtük a gyakorlást, aztán a görög torna jó szimulációja volt a napi megméretésnek és a versenyhelyzetnek, az USA pedig vitathatatlanul a legmagasabb készültségi fokra emelt minket. Ilyen szempontból így képzeltem el, a végén némi sikerélményünk is volt, ami remélhetőleg épít minket, de azért a helyén kezeljük. Nem beszéljük túl, hogy olimpiára készülünk, minden idegszálunkkal a feladatok ellátására koncentrálunk és készülünk a következő világversenyre” – fogalmazott Mihók Attila

„Nagyon jó volt ez a hosszú edzőtábor, nehéz is volt, akadtak sírós és nevetős napok. Összességében azt lehetett érezni, hogy szépen haladtunk előre, és ez az utolsó napi, Amerika elleni győzelemben domborodott ki, ahol masszívak voltunk egyénileg és csapatszinten is. Ott tudtuk újrakezdeni a munkát, ahol a világbajnokságon abbahagytuk, nem kellett újra megszerezni azokat az élményeket, mert megvoltak. Aztán az elemek folyamatosan épültek be, egészen az amerikai túra végéig, de egy olimpia külső behatásokkal is jár, arra kell vigyázni, hogy ezek ne tudjanak beszivárogni” – tette hozzá Cseh Sándor.

A tízcsapatos viadalon két ötös csoportra osztották a résztvevőket, mi a hollandok után sorrendben Kanadával, Kínával és Ausztráliával fogunk megküzdeni a továbbjutásért. A találkozók között mindig lesz egy pihenőnap, sőt a 2. és a 3. között három is.

A szisztéma nincs túlbonyolítva: ötből négyen továbbmennek és a negyeddöntőben folytatják a B-jelű ötös továbbjutóival, az 1. a 4. ellen, a 2. a 3. ellen, és így tovább. A másik ágról az amerikaiak, a spanyolok, az olaszok, a görögök, vagy meglepetés esetén a franciák is jöhetnek ebben a körben, azaz nagyon nem mindegy, hol végzünk a csoportküzdelmek alatt.

Mihók Attila és Cseh Sándor július 6-án hirdette ki végleges, 13-as keretét, akik közül mindenki ott volt a dohai vébén, és többeknek már olimpiai rutinja is van, Faragó Kamilla, Horváth Brigitta, Mahieu Geraldine és Neszmély Boglárka viszont Párizsban fog olimpikonként debütálni. A skála másik oldalán a csapatkapitány Keszthelyi Rita negyedik ötkarikás játékán fog vízbe ugrani, ami magyar női rekord, Garda Krisztina pedig csatlakozik a „háromolimpiásokhoz”.

A válogatott kerete:

Magyari Alda

Szilágyi Dorottya

Vályi Vanda

Gurisatti Gréta

Mahieu Geraldine

Parkes Rebecca

Horváth Brigitta

Keszthelyi Rita

Leimeter Dóra

Rybanska Natasa

Faragó Kamilla

Garda Krisztina

Neszmély Boglárka

A program:
2024. július 27. 14:00: Hollandia–Magyarország
2024. július 29. 20:05: Magyarország–Kanada
2024. augusztus 2. 20:05: Kína–Magyarország
2024. augusztus 4. 14:00: Ausztrália–Magyarország