cover image
Férfi
Női
Utánpótlás

Varga Tamás: „Visszaadni Szolnoknak és a magyar vízilabdának”

2024. június 21. 12:20

A szolnoki vízilabda jövőjéért kezd ismét szülővárosában dolgozni Varga Tamás, kétszeres olimpiai bajnok játékosunk. Hamarosan induló pólósulija iránt már most hatalmas az érdeklődés.

Varga Tamás az elmúlt években megfordult Debrecenben, ahol már vezetett egy igen sikeres pólósulit, és Szegeden is, ahol a női csapat edzője volt. Ám saját bevallása szerint járhatott bármerre, azért mindig az munkált benne, hogy egyszer újra Szolnokon (is) dolgozzon.

„Már két éve szó volt arról, hogy a debreceni suli mintájára elkezdjek bedolgozni, mert az alsó bázisban picit nagyobb az űr a városi vízilabda életében – míg az ifi, serdülő, gyermek-szinten vannak remek eredmények, lejjebb nincsenek annyian, és ezen esetleg lehetne segíteni – mondja ennek kapcsán Athén és Peking aranyérmese. – Végül a konkrét megkeresés a várostól érkezett, így kezdtünk közösen dolgozni egy új utánpótlás-bázis, a Varga Tamás Pólósuli elindításán.”

A mindenki által csak Csuviként ismert egykori kiválóság az Invictus keretein belül valósítja meg a sulit – hogy legyen egy klub, amelyik mögötte áll –, de mint mondja, nem kívánják a város ékkövének számító Szolnoki Dózsa konkurenciájává kinőni magukat. „Mi az alsó korosztályokkal akarunk foglalkozni, előbb tábort szervezünk most nyáron, egy vízilabda és honvédelmi tábort, aztán jön a toborzás. Aztán ha beindulunk, és kinevelődnek olyan tehetségek, akik országos bajnokságban akarnak játszani, és ezért átmennek a Dózsába, akkor mi leszünk a legboldogabbak. Nem felnőttcsapatot akarunk csinálni, hanem egy pezsgő utánpótlás-bázist. Még csak szerveződünk, de már most nagyon sokan jelentkeztek, a MÁV-strandon adott a vízfelület, azaz minden együtt van, hogy valami nagyon jó kerekedjen ki ebből.”

 

Varga Tamás egy másik korábbi szolnoki klasszissal, Mohi Zoltánnal együtt, városi és megyei támogatással indítja el a pólósulit. „Imádok gyerekekkel dolgozni, amikor ott vagyok az edzéseken, bemegyek közéjük a vízbe, mert csak így érdemes. Egyébként pedig a régebbi suliban is hamar össze tudtunk hozni jó csapatokat, nyertünk HaBaWaBa-fesztivált az olaszoknál, százas tornát Montrealban. De persze a lényeg mégiscsak az, hogy a gyerekek jól érezzék magukat, sportoljanak, elsajátítsák az alapokat – nekem meg az jelenti a legtöbbet, ha látom a fejlődést, látom a mosolyt az arcukon. Számomra ez legkevésbé a megélhetésről szól, sőt. Van elég vállalkozásom, a személyes motiváció egyértelműen az, hogy visszaadhassak valamit Szolnoknak, a szülővárosomnak és a magyar vízilabdának.”