cover image
Férfi
Felnőtt Válogatott

Varga Dénes visszatért, mindenki lőtt gólt a kazahok kiütése során

2024. február 9. 9:43

A magyar férfi válogatott Kazahsztán 28–1-es legyőzésével matematikailag is bebiztosította a csoportelsőséget a dohai világbajnokságon, amivel egyből bejutott a legjobb 8 közé. Varga Dénes visszatérhetett, minden mezőnyjátékos betalált, most pedig jöhetnek a pihenőnapok.

A thrillerbe illő, olaszok elleni szerdai diadallal a férfi válogatott gyakorlatilag megnyerte a D-csoportot, péntek reggelre pedig már csak a kötelező feladat, azaz a kazahok legyőzése maradt. Varga Zsolt a találkozó előtt egy teljes edzést levezényelt, súlyzókat is hozatott a konditeremből (ezeket a fiataloknak kellett visszavinniük a meccs után), ennek a folytatása volt az utolsó csoportmérkőzésünk.
Varga Dénes visszatért, ráadásul egyből csapatkapitányként, hiszen Jansik Szilárd, valamint Vámos Márton ekkor már pihenhetett egyet.

Bányai Márk is lehetőséget kapott a kapuban, de nem volt annyi dolga, mint a túloldalon Temirlan Balfanbayevnek, akit szépen megdolgoztattunk. Több mint két perc telt el, mire felavattuk, Zalánki Gergő kezdte meg a gólgyártást, majd csatlakozott hozzá Manhercz Krisztián, Vigvári Vince kétszer is, aztán Nagy Ádám is megúszásból. A hetedik percben megkaptuk az első emberelőnyünket, amiből megszületett Tátrai Dávid élete első világbajnoki találata, Vigvári pedig már az első negyedben eljutott a mesterhármasig, sőt 0,4 másodperccel a duda előtt Varga Dénes remek passzából még egyet hozzá tett.

A második negyedben szintén eltelt két perc gól nélkül, sőt a kazahok a keresztlécet is eltalálták, de aztán Angyal Dániel szólóból visszaterelte a dolgokat a megszokott mederbe, majd Manhercz duplázott, sőt Kovács Péter is megszerezte első vb-gólját, Varga Dénes pedig a sokadikat, de Dohában ő is az elsőt. Zalánki is élt a tálcán kínált lehetőséggel, ami a 13. magyar gólt jelentette, egyben az utolsó az első félidőben.

Nehéz volt elképzelni, hogyan fogunk gólt kapni, igaz, Bányainak már a második védését kellett bemutatnia a harmadik negyed elején, miközben odaát Varga bejárathatta a csuklóját, a két gólja közé beékelte magát Fekete Gergő pontos lökete is. Kisvártatva Zalánki is belépett a triplázók klubjába, a következő két góllal Nagy is csatlakozott, Angyal a 20. magyar gólt szállította, a játékrész vége felé pedig Német Toni is feliratkozott a gólszerzők közé.

Bányai remek indításából Vigvári növelte az előnyét a házi gólpárbajban a záróetap elején, aztán Angyal is végigment egy labdaszerzés után, és Nagy is szép mozdulattal pattintott a rövidbe. A következő percek némileg eseménytelenül zajlottak, majd jött a meglepetés: a kazahok időkérését követően Alexandr Yeremin bevette Bányai kapuját, azaz megérkezett az első góljuk. Pohl Zoltán izomból válaszolt erre nullszögből, ezzel minden magyar mezőnyjátékosnak összejött a gól. Élesedett a helyzet, ugyanis kettős fórba kerültek a kazahok, de Kovács blokkja révén megúsztuk az újabb kapott találatot, átellenben Tátrai tette közé a 25-öt. A hajrában Angyal értékesítette az első magyar büntetőt, a másodikat Német vállalta magára, amivel be is állította a 28–1-es végeredményt.

Ezzel hivatalossá tettük, amit szerda este óta már mindenki tudott, azaz megnyertük a D-csoportot és egyből a keddi negyeddöntőbe kerültünk, ahol az ausztrál–francia párharc győztesével csapunk majd össze.

Végeredmény, világbajnokság
D-csoport, 3. forduló
Kazahsztán–Magyarország 1–28 (0–8, 0–5, 0–8, 1–7)

Gólok: Vigvári 5, Angyal, Nagy 4-4, Varga, Zalánki 3-3, Manhercz, Német, Tátrai 2-2, Fekete, Kovács, Pohl 1-1, illetve Yeremin.

(az eredményre kattintva részletes jegyzőkönyv nyílik)

A csoport másik mérkőzésén: Románia–Olaszország 10–16.

A D-csoport végeredménye: 1. Magyarország - 8 pont, 2. Olaszország - 7 pont, 3. Románia - 3 pont, 4. Kazahsztán - 0 pont.