cover image
Egyéb

Vámos szárnyalt, Zalánkiék taroltak a rangadón

2023. január 24. 23:05

Jó napjuk volt balkezeseinknek a Bajnokok Ligája 6. fordulójában, az A-csoport mérkőzésein. A nap rangadóján a Recco egészen elképesztő védekezéssel fojtotta meg az eddig százszázalékos Barcelonetát, Zalánki Gergő két góllal vette ki részét a parádés győzelemből. Vámos Márton pedig elsőrangú produkciót nyújtott Athénben, 4 lövésből 4 gólt szerzett világ- és Európa-bajnokunk, miközben az Olympiacos medencefenékre küldte hazai vetélytársát, a Vouliagmenit.

„Körbeért a pofon” az A-csoport három favoritjának különtornáján: azok után, hogy a nyitókörben az Olympiacos elkapta a Reccót, majd két hete a Barceloneta verte meg a görögöket Pireuszban, most a Reccón volt a sor, és a címvédők rútul eltángálták a spanyolokat a 6. forduló szuperrangadóján, így egy körrel az alapszakasz félideje előtt a három „nagyfiú” azonos pontszámmal vezeti a csoportot.

Holott a Barceloneta eddig fényesen teljesített, a mezőny egyetlen százszázalékos tagjaként várta régi nemezisét, ám hiába az előző öt fordulóban nyújtott remek teljesítmény, a Recco ismét átgázolt a spanyolokon (2016 óta 8-0 kettejük párharcának mérlege...). Sőt, az előző évekhez képest még inkább egyoldalúra sikeredett a meccs, köszönhetően annak, hogy az olaszok elementáris produkcióval rukkoltak elő a kapujuk előtt. Jóllehet a Barceloneta az egyik, ha nem a leggyorsabban és elképesztő intenzitással támadó alakulat a BL-ben, most mindössze öt gólt tudott összehozni, ráadásul hazai pályán. A reccói karerdőn mindössze 15 lövés jutott el a kapuig (28-ból), Marco del Lungo abból is lekapott 10-et – ennek fényében már a spanyolok 15/3-as emberelőny mutatója is bőven érthető.

Ilyen szilárd fallal a háttérben csupán idő kérdése volt, mikor nyílik ki az olló, és a vendégek gyakorlatilag a félidőre eldöntötték a partit: Zalánki Gergő kezdte amúgy a gólgyártást egy remek lefordulás végén, majd különösen a második negyedben indultak be a mesterlövészek, amikor is ötöt rámoltak be a spanyoloknak, és vezettek a félidőben 3-7-re. A vége közte hat lett, Gergő lőtt még egyet, a Recco pedig átvette a vezetést a tabellán.

A görög házimeccset Vámos Márton terelte a várt mederbe igen hamar: balkezesünk váltotta gólra az Olympiacos első két fórját, majd a horvát Andro Buslje jóvoltából már 3:10 perc után 3-0 volt az hazaiaknak. A Vouliagmeni 11 perc után, 4-0-nál jelent meg először a táblán, s bár a harmadik részben visszakapaszkodott 8-5-ig, az utolsó felvonásban jött egy újabb pireuszi roham, így a vége nagyon sima, nyolcgólos siker lett, Marci végül 4 gólig jutott.

A nagy hármas két másik üldözője, a Jadran és a Radnicki a maguk szempontjából a létező legrosszabb eredményt hozta össze Splitben: ikszeltek, azaz fejenként két pontot buktak a negyedik BL-helyért folytatott csetepatéban. Magáról a meccsről annyi tán elég is, hogy a két edző a közvetítés végén azt ecsetelte, hogy nem értik, ennyi jó játékos hogyan képes ilyen szörnyen alacsony szinten vízilabdázni... Amúgy a szerbek végig vezettek, még 83 másodperccel a vége előtt is 8-10 állt a táblán, ám a horvátok 0:58-nál betaláltak, megúszták az utolsó kragujeváci akciót, és egy időkérést követően 7 a 6-ban összehozták az egyenlítést, 6 másodperccel a duda előtt.

A két nyeretlen gárda összecsapásán a Hannover győzött Tbilisziben, és a vetélytársak botladozása okán az első öt meccsüket elvesztő németek akár ismét elkezdhetnek reménykedni egy újabb nyolcas döntős szereplésben.

Folytatás szerdán a két magyar gárdával – és meglehetős izgalmakkal.

Bajnokok Ligája, 6. forduló, A-csoport: Zodiac CNA Barceloneta (spanyol) v Pro Recco (olasz) 5-11, Jadran Split (horvát) v Radnicki Kragujevac (szerb) 10-10, Olympiacos Piraeus (görög) v Vouliagmeni (görög) 14-6, Dinamo Tbilisi (grúz) v Waspo 98 Hannover (német) 11-14
A csoport állása: 1. Recco 15, 2. Olympiacos 15, 3. Barceloneta 15, 4. Radnicki 8, 5. Vouliagmeni 7, 6. Jadran 7, 7. Hannover 3, 8. Dinamo 0

A B-csoport programja (szerda)
19.30 Genesys-OSC v Jug Adriatic Osiguranje Dubrovnik (horvát)
19.30 Spandau 04 Berlin (német) v AN Brescia (olasz)
19.30 Astralpool Sabadell (spanyol) v CN Marseille (francia)
20.45 FTC-Telekom v Novi Beograd (szerb)
A csoport állása:
1. Novi Beograd 13, 2. Brescia 12, 3. FTC-Telekom 9, 4. Jug 7, 5. OSC 5, 6. Spandau 5, 7. Marseille 4, 8. Sabadell 1


Vízilabda hírek