cover image
Férfi
Női
Felnőtt Válogatott

Új Eb-házigazdák januárra: Zárgáb/Dubrovnik és Eindhoven

2023. november 17. 13:37

Mégis lesz Európa-bajnokság 2024 januárjában: Netanya helyett „osztódással” oldja meg a European Aquatics a rendezést: a férfiak Zágrábban és Dubrovnikban (január 4-16.), a nők Eindhovenben (január 5-13.) játszanak.

Sikerült beugrókat találni a palesztin támadások után háborúba süllyedő Izrael helyett: a 2024 januárjára tervezett Európa-bajnokságot így két országban, három városban játsszák le. Eddig erre egyszer sem volt példa (illetve volt, 1985-ben, amikor az első női Eb-t Oslóban rendezték, akkor még külön a rendes szófiai kontinensviadaltól, azóta mindig egy helyszínen, vagy legalábbis egymáshoz közeli uszodákban mentek a tornák) – most viszont a többi csapatjátékhoz hasonlóan külön országokban lesz a férfi és a női viadal, igaz, továbbra is csaknem párhuzamosan. A különbség annyi, hogy a férfiaknál megtartják az eredeti időrendet, azaz a csapatoknak egy-egy meccs után lesz mindig pihenőnapjuk (viszont így egy-egy nap csak négy-négy mérkőzés lesz a két helyszínen), így 13 napon át zajlik az Eb – a nőknél ugyanakkor az első négy játéknap lemegy egyben, és csak aztán jön egy-egy szünnap, összesen kilencnapos lesz az esemény.

A férfiak 2022-höz hasonlóan ismét Horvátországban játszanak majd, Split után most a másik két nagyváros, Zágráb és Dubrovnik lesz a házigazda. A magyar csapat végig a fővárosban marad, ahol a jól ismert Mladost-uszodában rendezik a meccseket (Varga Zsolt második otthonában, hiszen itt pólózott csaknem fél évtizeden át az ezredforduló környékén) – Dubrovnikba a horvátok csoportja költözik, plusz egy másik, a második divízióból. Az egyenes kieséses szakasz már végig Zágrábban lesz, míg a 9-16. helyért zajló partik résztvevői játszanak az Adria partján.

A hölgyek Eindhovenben küzdenek: 2012-ben itt, az impozáns Pieter van den Hoogenband-komplexumban rendezték az első januárra rakott Eb-t, ami akkor igen nagy sikernek bizonyult. Női csapatunk számára azért is emlékezetes az a torna, mert ekkor, a negyeddöntőben sikerült mindmáig utolsó alkalommal legyőzni a spanyolokat ki-ki mérkőzésen; hátha a hely szelleme segíti az olimpiai kvótára hajtó együttesünket.

A párizsi jegy hivatalosan az Európa-bajnoknak jár – vagy a legmagasabban rangsorolt még nem kvalifikált együttesnek; a házigazda hollandok és spanyolok már nyeregben vannak, azaz nekünk a görögök és az olaszok előtt kell végezni, és akkor a dohai vb előtt hátradőlhetünk.

Egyébként mindkét Eb-n még három-három dohai vb-hely is a tét, mivel a férfiaknál a horvátok és a montenegróiak is erre hajtanak, az izgalmak ott is garantáltak – és a mi férficsapatunkat ez a rész annyiban érinti, hogy a rangsorban harmadikként kvalifikáló európai gárda kerül majd a világbajnoki négyesünkbe februárban.

„Először is az a legjobb hír, hogy lesz Európa-bajnokság, ez fontos a sportágnak – reagált a bejelentésre Madaras Norbert, az MVLSZ elnöke. – Úgy gondolom, elsősorban az újjáformálódó női válogatottunknak lényeges, hogy két esélye van így az olimpiai kvalifikációra. Ha esetleg nem is sikerülne elsőre Eindhovenben, a látottakat kielemezve februárra mindenképp készen állnak majd a lányok és a kapitányok, hogy a két utolsó hely egyikét megszerezzék Dohában. A férfiválogatott helyzete sokkal kényelmesebb, ez a hat-hét plusz mérkőzés kiváló esélyt kínál Varga Zsoltnak a kísérletezésre, ráadásul Zágrábba könnyebben eljuthatnak a szurkolóink is.”

És akkor lássuk, mit mondanak a kapitányok.

Varga Zsolt, a férfiak szakvezetője:

„Örülök, hogy lesz Európa-bajnokság, mindenkinek jobb, hogy a fontos kérdések a vízben dőlnek el. Hogy hol kell játszani, az általában kevésbé fontos, de személy szerint nekem mindig jó érzés visszatérni egy olyan uszodába, ahol tudom, hogy még mindig ismernek és szeretnek.”

Mihók Attila, a női csapat egyik kapitánya:

„A célunk természetesen az olimpiai kvóta megszerzése, nem is lehet más. Örülünk, hogy végül megvan a pont, amihez az egyeneseket húznunk kell – vagy ha úgy tetszik, jó, hogy így hegymászás közben végre látjuk a csúcsot, ahová fel kell jutnunk."

Cseh Sándor, társkapitány:

„Nagyon örülök, hogy lesz Eb – én úgy vagyok vele, hogy inkább legyen két alkalmunk a kvóta megszerzésére, mint egy, meg a sportágnak is jobb, hogy van Európa-bajnokság, a terveknek megfelelően. Eddig is mindent a kvalifikációnak rendeltünk alá, ezután sem változik a cél."