cover image
Egyéb

U20-as férfi vb: „melegítés” a szerbek, görögök és amerikaiak ellen

2023. március 14. 17:37

Zágrábban, a Világkupa-selejtező helyszínén a zárónapi meccsek előtt kisorsolták a júniusi, bukaresti férfi U20-as világbajnokság csoportjait. A magyar válogatott a görögökkel, a szerbekkel és az amerikaiakkal került egy csoportba az új rendszer szerint lebonyolítandó eseményen.

A csoportokat a World Aquatics vízilabda technikai bizottságának vezetője, háromszoros olimpiai bajnokunk, Molnár Tamás sorsolta ki a horvát női válogatott csapatkapitánya, a kétszeres olimpiai aranyérmes Perica Bukic lánya, Petra, valamint a nemzetközi szövetség vízilabda-menedzsere, Kárpáti Gábor segítségével.

Az első alkalommal 20 csapatot felvonultató világbajnokság új lebonyolítási rendje szerint a vb nyolc kiemelt csapatát sorsolták az A- és B-ágra – az előző vb-n elért helyezések alapján –, azaz itt nem lehet szó könnyű vagy nehéz csoportról. Elkerülendő az unalmas és rémesen egyoldalú mérkőzéseket, az új szisztéma értelmében a „nagyok” először egymás ellen „melegítenek”, az első kettő (A1-2, B1-2) automatikusan a negyeddöntőbe jut, miközben a második vonal 12 együttese a C-E csoportokban mérkőzik. Az itteni csoportelsők először egymással játszanak egy-egy mérkőzést, a győztesek pedig az A-B csoportok negyedikjeivel találkoznak a nyolc közé jutásért, míg a vesztesek a harmadikokkal mérkőznek. Így alakul ki a negyeddöntő, és innentől kezdve már a megszokott mederben zajlik tovább a vb.

A válogatott edzője, a héten Zágrábban Varga Zsolt segítőjeként dolgozó Kovács Róbert gyorsértékelés gyanánt közölte: „Az új lebonyolítás miatt a szokásosnál sokkal rövidebb felkészülés során arra kell fókuszálni, hogy már a csoportmeccsekre jó formába hozzuk a srácokat, hiszen itt most nem lesz könnyű nap. Ez új helyzet, de meg kell oldanunk.”

A sorsolás alatt épp az uszodába befelé ballagtak az U20-as csapat kulcsemberével, a ma születésnapját ünneplő Vismeg Zsomborral, és telefonon nézték a streamet. „A tavalyi U19-es Eb-n történtek miatt Zsombi külön mondta, reméli, hogy a szerbeket hozzánk sorsolják, mert fenik rájuk a fogukat a fiúk, de persze ezt kezelni kell, hogy ne pörögjenek túl, ez is csak egy meccs lesz, ha kiemelten fontos is.”

Az eseményt a Bukarest melletti Otopeniben tavalyelőtt átadott, vadonatúj uszodában rendezik június 10-18-án (ugyanitt rendezték a 2022-es junior úszó Eb-t).

A férfi U20-as vb csoportbeosztása

Kiemeltek
A-csoport:
Spanyolország, Olaszország, Montenegró, Horvátország
B-csoport: Görögország, Szerbia, Egyesült Államok, Magyarország

Nem kiemeltek
C-csoport:
Kanada, Japán, Dél-Afrika
D-csoport: Brazília, Kína, Kazahsztán
E-csoport: Új-Zéland, Peru, Románia
F-csoport: Irán, Ausztrália, Argentína
Vízilabda hírek