cover image
Férfi
Utánpótlás

U18-as vb: Szoros vereség a szerbek elleni nyitányon

2024. július 3. 1:12

A magyar válogatott 13–12-re kikapott Szerbiától a Buenos Aires-i U18-as fiú világbajnokság nyitónapján.

A címvédő U18-as fiú válogatott is megkezdte szereplését a korosztályos világbajnokságon. A Buenos Airesben megrendezett torna kétdivíziós lebonyolításban zajlik, azaz már a csoportkörben is számos rangadó vár Korényi Balázsra és csapatára. A magyar csapat az A-csoportban Szerbiával, Montenegróval és az Amerikai Egyesült Államokkal küzd meg (ebben a sorrendben), az első kettő egyből bejut a legjobb nyolc közé, a 3-4. helyezett pedig a keresztjátékból juthat el ugyanoda.

A mieink kezdésként a szerbekkel csaptak össze, akik emberelőnyből szerezték meg a vezetést, de nem késlekedett sokat a vébé első magyar gólja sem, amit Haverkampf Bence jegyzett. Kisvártatva ismét élre állt a szerb válogatott, majd némileg lelassult a tempó, de a negyed végéhez érve sikerült újra egyenlíteni, Tóth András bombázta be a labdát, ami előtte pont hozzá pattant a kapufáról. Sőt, miénk volt az utolsó szó is, Benedek Mór értékesített egy emberelőnyt, így vezetéssel zártuk az első negyedet.

Benedek megismételte az előző mutatványát a második etap legelején, csak most a szélről talált be, erre a szerbek egymás után két góllal válaszoltak és egyenlítettek. Haverkampf óriási szabaddobásgóljával ismét mi vezettünk, de mivel fél perccel a félidei szünet előtt ők is dobtak egy hasonlót, így döntetlennel mentek pihenőre a csapatok.

A térfélcsere után hamar előnybe kerültünk ismét, Bella Csanád tudott befordulni centerben és a lövése valahogy utat talált a szerb kapuba, viszont tőlük erre is két találat érkezett válaszként, mindkettő a falból, fórból. Aztán egyenlő létszámnál is kaptunk egyet ugyanonnan, ráadásul mindhármat ugyanaz a játékos, Strahinja Krstic birkózta ki. Talán még ennél is nagyobb baj volt, hogy elöl is megálltunk, és a negyed utolsó percééig nem is tudtuk bevenni a kapujukat, akkor azonban kihasználtuk, hogy a szerb kapust (!) kiállították, viszont az utolsó másodpercekben vissza tudták építeni a kétgólos különbséget. 

Tóth András egy kitűnő elmozdulás után felezte meg a hátrányunkat, de egyből reagáltak a szélről, majd Balogh Botond lövése csusszant be a jobb alsóba. Aztán Haverkampf is megbüntette, hogy nem léptek ki rá, ezzel utolértük őket, majd tőlük jött egy gól 5 az 5 ellen, és Balogh következő próbálkozása is pontos volt. De ahogy addig, úgy ezúttal is a legkritikusabb pillanatban tudtak sorozatban kettőt lőni a szerbek, viszont még így is tartogatott drámát a meccs. Haverkampf negyedik találatával zárkóztunk, az utolsó pillanatokban pedig az egálért támadhattunk, de elhibáztunk egy ötméterest, ami a meccsbe került. Szerbia 13–12-re győzött a csoportrangadón, a mieink pedig Montenegró ellen javíthatnak magyar idő szerint csütörtökön 1:30-tól.

Végeredmény, U18-as világbajnokság
A-csoport, 1. forduló
Szerbia–Magyarország 13–12 (2–3, 3–2, 4–2, 4–5)

Magyar gólok: Haverkampf 4, Tóth 3, Balogh, Benedek 2-2, Bella 1.

A csoport másik mérkőzésén:
USA–Montenegró 11–13