cover image
Férfi
Utánpótlás

U18-as vb: Már az elődöntő első félidejében padlóra küldtük az olaszokat!

2024. július 9. 2:59

A magyar válogatott az elsöprő első félidei teljesítményének köszönhetően 18–15-re legyőzte Olaszországot a Buenos Aires-i U18-as fiú világbajnokság elődöntőjében. Korényi Balázs csapata az első két negyedben egyaránt 7-7 alkalommal köszönt be, aztán erre alapozva végig be tudta osztani az előnyét, így a szerbek ellen a címvédés reményében ugorhat majd vízbe.

A görögök elleni hullámvasutat egy utolsó perces góllal sikerült fenn zárni az U18-as fiú vb negyeddöntőjében, ezáltal magyar idő szerint kedd hajnalban már az elődöntő várt a magyar válogatottra. Korényi Balázs tanítványai a tornán eddig még veretlen Olaszországgal csaptak össze a legjobb négy között, a tét pedig az volt, hogy ki mérkőzhet meg a szerbekkel a fináléban.

Akciódúsan kezdődött a meccs, Balogh Botond emberelőnyből és ötméteresből duplázott az első 64 másodpercben, és ezalatt az olaszok is értékesítettek egy ötöst. Paján Viktor nevéhez fűződött az első akciógól, Tátrai Tamás pedig a falból húzott az olasz kapuba. Az ellenfél egymás után kétszer is kihasznált egy fórt (másodjára duplát), a kettő között Benedek Mór is eredményes volt, aztán egy újabb büntetővel egyre jöttetek fel. Az előnyökkel mi is jól bántunk (akárcsak egy körrel ezelőtt), Tátrai és Tóth András is gólra váltott egyet, azaz hetet szórtunk az első negyedben!

Haverkampf Bence is beszállt a gólgyártásba a második felvonásban, Baloghot pedig képtelenek voltak megállítani, elöl viszont tőlük is rendre jöttek a pontos befejezések. Sőt, egy középkezdés után eladott labdával le tudtak fordulni és visszakapaszkodtak mínusz kettőre, de Cseh Maxim és Zeman Márton emberelőnyös találataival rögtön rendeztük a sorokat. Előbbi még egy büntetőt is a helyére küldött, először vezettük öttel, az olaszok pedig egyre frusztráltabbá váltak. Akkor meg pláne, amikor Nagy Zalán a világ végéről bombázott egyet, Balogh fóros pattintása pedig még a VAR szerint is a gólvonal mögé érkezett le, ezúttal sem értük be hétnél kevesebbel.

A második félidő első gólját ők jegyezték, amire Haverkampf pazar ejtéssel válaszolt, és bár ezután kissé visszaesett támadásban a fordulatszám, hátul többnyire álltuk a sarat. Két gólt viszont így is eltüntettek a lemaradásukból, úgyhogy a negyedik etapra mindenképpen ki kellett találni valamit.

Nagy meg is találta az utat rosszkéz oldalról, szépen elhajolva, azonban erre kettő érkezett az olasz csapattól, aztán még egy, amikor még mindig több mint négy perc volt hátra. Ebből aztán egy lepergett, időt kértünk, míg a játékvezetők videóztak, majd hosszú-hosszú nézelődés után meghozták a döntést: órát vissza 3:45-re és magyar büntető! Tóth bevarrta, ám szinte egyből betaláltak az olaszok, azaz lényegi változás nem nagyon történt. Az viszont már nagyon sokat számított, hogy amint beléptünk az utolsó két percbe, akkor Benedek is kihasznált egy emberelőnyt. Majd jött megint egy kis VAR-ozás, ami után pirosat kapott az egyik olasz, de ennek erre a meccsre már nem volt valódi hatása: a magyar válogatott lepörgette az órát, 18–15-re győzött az első félidei szőnyegbombázásnak is köszönhetően, és ott lesz a döntőben, ahol visszavághat a szerbeknek a csoportkörös vereségért!

Végeredmény, U18-as világbajnokság
Elődöntő
Olaszország–Magyarország 15–18 (4–7, 4–7, 3–1, 4–3)

Magyar gólok: Balogh 4, Benedek, Cseh, Haverkampf, Nagy, Tátrai, Tóth 2-2, Paján, Zeman 1-1.