cover image
Férfi
Utánpótlás

U18-as vb: Az újabb remek hajrá elődöntőt ért!

2024. július 8. 1:20

A magyar válogatott 13–12-re legyőzte a görögöt a Buenos Aires-i U18-as világbajnokság negyeddöntőjében, ezzel bejutott a legjobb négybe! Korényi Balázs csapata most is mély gödörből mászott ki, a győztes gólt pedig az utolsó percben szerezte, így készülhet az olaszok elleni elődöntőre.

Két napot is pihenhetett a magyar válogatott az U18-as fiú világbajnokságon, hiszen az A-csoportban a második pozícióban zárt, ezzel pedig automatikusan bejutott a torna negyeddöntőjébe. Ott a B-jelű kvartett 3. helyén befutó görögökkel találkozott, akik egy győzelemmel és két vereséggel abszolválták a csoportkört és keresztjátékra kényszerültek, ott viszont alaposan megruházták Új-Zélandot (24–9). 

Egy szerencsés csavarással szereztek vezetést a hellének, nem sokkal később Benedek Mór egyenlített egy fóros bombával. Felváltva estek a gólok, újra ők kerültek előnybe, aztán Haverkampf Bence erőszakosságával megvolt a második magyar találat, a harmadik góljukra viszont már nem tudtunk válaszolni, és gyorsan megkaptuk a negyediket is. Tóth András felezte a hátrányt az utolsó percben, hátul azonban nem találtuk az ellenszerüket, azaz kettővel voltunk lemaradva nyolc perc után.

A különbség hamar háromra nőtt a második negyed elején, ráadásul elöl is elvesztettük a fonalat, hátul pedig továbbra sem találtuk. Tóth vette a vállára a csapatot, először távolról célzott pontosan, majd a szakasz felénél éles szögből is kilőtte a rövidet, aztán Nagy Zalán sistergősei is jó helyre mentek, hoztunk egy 4–0-s sorozatot! A VAR-nak többször is be kellett avatkoznia, ám végül egyik esetben sem ítéltek brutalitást, de több gól sem esett már a félidőben.

A fordulás után egy roppant szerencsés büntetővel vették vissza a vezetést a görögök, most viszont egyből válaszolt Nagy, aztán Balogh Botond átlövésével először kerültünk mi előnybe. A góltermés kicsit visszaesett erre a periódusra, de az utolsó percre felgyorsultak az események: a görög csapat kiegyenlített, mi viszont két létszámfölényes találattal – Tóth és Balogh révén – el tudtunk távolodni, ráadásul a harmadik VAR-tanácskozás már ítéletet hozott, az ellenfél végleg cserével elvesztett egy játékost.

Paján Viktor is beköszönt, azaz megmaradt a lendületünk és 12–9-re elléptünk, aztán még egy kis VAR-ozás, majd a görögök zárkóztak egy centergóllal. A negyed derekán egyre olvadt az előnyünk, kisvártatva pedig az az egy is eltűnt, köszönhetően annak (is), hogy ők is rendkívül hatékonyan dolgoztak fórban. Az utolsó két percnek egállal vágtak neki a felek, amit Balogh bődületesen nagy szabaddobásgóllal tört meg 48 másodperccel a vége előtt, ők viszont nem tudtak betalálni. 18 másodperc maradt, amit a labdával együtt kellett lepörgetni, ez pedig sikerült, megőriztük a labdát és az egygólos fölényt is, ami azt jelenti, hogy ott leszünk az elődöntőben, amit magyar idő szerint kedden 1:30-tól játszunk az olaszok ellen.

Végeredmény, U18-as világbajnokság
Negyeddöntő
Magyarország–Görögország 13–12 (3–5, 4–2, 4–2, 2–3)

Magyar gólok: Tóth 4, Balogh, Nagy 3-3, Benedek, Haverkampf, Paján 1-1.