cover image
Férfi
Utánpótlás

U18-as vb: 8–0-s sorozattal söpörtük el az amerikaiakat

2024. július 5. 1:20

Megszerezte az A-csoport második helyét és ezzel már biztosan ott lesz a legjobb 8 között a címvédő magyar válogatott az U18-as fiú világbajnokságon. Korényi Balázs társasága az első 18 percben nagyon megszenvedett az amerikaiakkal, de egy jól időzített időkérés után totális dominancia következett, így 19–13-ra nyert a magyar csapat.

A csoport második helyéért és az ezzel együtt járó automatikus negyeddöntős pozícióért ugrott vízbe a magyar válogatott a Buenos Aires-i U18-as fiú világbajnokság harmadik napján. Mivel korábban a szerbek ötösökkel legyőzték Montenegrót, így ők biztosan megnyerték a csoportot, Korényi Balázs tanítványainak pedig egy hasonló diadal is elég lett volna az Amerikai Egyesült Államokkal szemben. 

A mieink a szerbek ellen egy szoros vereséggel kezdték a tornát, majd Montenegró ellen javítottak a szenzációs hajrájuknak köszönhetően, míg az amerikaiak 0 ponttal álltak két kör után.

Igen sok munkát adtak a magyar fiatalok az amerikai kapusnak, Tóth András rakétájával viszont már ő sem tudott mihez kezdeni. A negyed közeléhez érve emberelőnyből egyenlítettek, amire Cseh Maxim válaszolt ötméteresből, aztán a következő büntetőnket kihagytuk, ők viszont nem tudtak hibázni fórból. Átvették a vezetést, de szerencsére hamar visszavettük Zeman Márton és Simon Balázs találataival, ám nem tudtuk kihúzni a negyed végéig, három másodperccel a vége előtt egyenlítettek.

Az adok-kapok a második játékrész elején is folytatódott: ők mozdultak el előbb 4-ről, sőt az előnyükhöz még egyet hozzá tudtak tenni, mi Zeman újabb pontos löketével zárkóztunk, amire jött tőlük is egy hatalmas kapás. Tátrai Tamás és Benedek Mór gondoskodott arról, hogy megint eltűnjön a hátrány, hátul viszont nem igazán tudtuk megállítani őket. Az utolsó másodpercek azonban most a mieinké voltak, Benedek bombájával 8–8-ra alakult az állás.

A harmadik etap rajtjánál csúnyán beragadtunk, ugyanis 3–0-val indítottak az amerikaiak, Korényinek időt kellett kérnie. Az intelmek hatottak, különösen Benedekre, aki két gyors góllal jelentkezett, aztán Balogh Botond bombája is jó helyre ment – csak hogy nekünk is legyen egy hármas szériánk. Sőt, a csapatkapitány úgy volt vele, hogy ezt tovább is lehet nyújtani, a büntetőjével megint mi álltunk jobban, és még Cseh is rápakolt egyet. Kezdett egyre fizikáliásabbá válni az összecsapás, ez Zemant nem hatotta meg, aki sorozatban a hatodik magyar gólt intézte.

Benedek ötméteresével már négyre távolodtunk el a negyedik etap elején, hátul pedig lehúztuk a rolót. Az amerikaiak rossz sorozata a negyed felénél szakadt meg – legalábbis így tűnt, ehelyett a VAR segítségével Cseh Maximnak adtak meg visszamenőleg egy gólt, míg az övéket annulálták. 12–15 helyett 11–16, ami nem mindegy, viszont 3:24-gyel a vége előtt már tényleg betaláltak ők is, azaz nyolcnál szakadt meg a gólszerző rohamunk. Tóth azért újra közérakta az ötödiket, Zeman is betalált az üres kapujukba, az utolsó gólunkat pedig Paján Viktor szerezte centerből. A vége 19–13-as magyar győzelem, azaz megvan a csoport második pozíciója és a biztos hely a legjobb nyolcban is.

Végeredmény, U18-as világbajnokság
A-csoport, 3. forduló
Amerikai Egyesült Államok–Magyarország 13–19 (4–4, 4–4, 3–6, 2–5)

Magyar gólok: Tóth 2, Cseh 3, Zeman 4, Simon, Tátrai, Benedek 5, Balogh 2

A csoport másik mérkőzésén: Szerbia–Montenegró 18–16 - ötméteresekkel

A csoport végeredménye: 1. Szerbia - 8 pont, 2. Magyarország - 6 pont, 3. Montenegró - 4 pont, 4. USA - 0 pont.