cover image
Férfi
Utánpótlás

U16-os vb: Rabb Benedek „one man show"-t csinált a szerbek elleni rangadóból

2024. június 22. 16:15

A magyar válogatott 12–7-re legyőzte Szerbiát a máltai U16-os fiú világbajnokság negyeddöntőjében, ezzel bejutott az elődöntőbe. A döcögős kezdés után a második negyedtől kezdve dominált a magyar csapat, amelyből kiemelkedett Rabb Benedek, aki egymaga kilencszer vette be a szerbek kapuját.

Elérkezett az első igazi nagy teszt a címvédő magyar válogatott számára az U16-os fiú világbajnokságon. Juhász Zsolt fiai többnyire roppant magabiztos játékkal abszolválták a csoportkört, majd a bolgárok elleni keresztjátékot is, „jutalmuk” a szerb válogatott lett a legjobb nyolc között. Ebben a fázisban már nyolcperces negyedekben küzdenek egymással a fiatalok, a küzdést pedig szó szerint kell érteni.

Villámgyors szerb találattal indult a rangadó, de szerencsére a miénk sem váratott magára sokat, Rabb Benedek értékesítette az ötmétereset, amit Pintér Noah harcolt ki egy kiváló lefordulással. Sőt, a következő támadásból a vezetést is átvettük, Gedra Botond ágyúzott messziről a szerb kapuba, viszont az egyenlítés is hasonló sebességgel érkezett egy szemfüles, emberelőnyös megmozdulással. Rengeteg fórt kaptak a délszlávok, de hősiesen álltuk a sarat, mi viszont egyből kihasználtunk egyet Rabb kapáslövésével. A negyed utolsó percét azonban eléggé elrontottuk, mert annak ellenére, hogy a kétgólos vezetésért támadhattunk, a végén mi kerültünk hátrányba.

Végtelenül felfokozott hangulatban folytatódott a csata a második negyedben, bő két perc elteltével megint Rabb volt eredményes kapásszélről. Egymást érték a véleményesebbnél véleményesebb ítéletek, majd jött egy páros kiállítás is, sőt még Juhász Zsolt is kapott egy sárgát. Ezek a srácok hiába nem is éltek még a magyar–szerb rivalizálás csúcsidőszakában, feszültségben, harciasságban és keménységben a nagy elődök csatáját idézte ez a meccs is. Az ötödik szerb találatra Rabb negyedszer is válaszolt, méghozzá megint ugyanonnan, és mivel a végén kibekkeltünk egy kettős hátrányt, 5–5-tel mehettünk szünetre. 

Szenzációs centerhúzással ragadtuk magunkhoz ismét a vezetést, ezúttal is Rabb volt a tettes, még ha idegen pozícióban is, aztán egy ötméterest is tökéletesen hajtott végre, döbbenetes meccse volt. Ráadásul az ezt követő négy percet emberelőnyben játszhattuk le, a Rabb-show pedig itt is folytatódott, csak ebben a szakaszban kétszer is eredményes volt, a csapat pedig ellépett néggyel. Hátul Horváth Levente is remekelt, hiszen 71%-kal védett, és a blokkok sem maradtak el, de a kompenzációs fújásokat és az újabb kettős hátrányt nem lehetett megúszni, ezzel együtt is háromgólos előnnyel fordulhattunk rá a negyedik felvonásra.

Nem késlekedtek sokat a zárkózás folytatásával a szerbek, de Gedra keze is a legjobbkor sült el újra, aztán Jámbor Csaba is meglőtte saját maga elsőjét. Rabb sem unta meg az ipari mértékű gólgyártást, a 9. (!) találata egyen a 12. magyar volt, és először vezettünk öttel, miközben már csak három percet kellett kihúzni. A támadásokat már nem vittük túlzásba, védekezésben viszont ekkor is megvolt az extra, így maradt a végeredmény: 12–7-re legyőztük Szerbiát, és ezzel bejutottunk az elődöntőbe! A meccs hőse természetesen a kilencgólos Rabb Benedek, de az egész társaság remek munkát végzett, a 2-3-4. negyedeket összesen 9–3-ra nyerte meg.

Végeredmény, U16-os világbajnokság
Negyeddöntő
Szerbia–Magyarország 7–12 (4–3, 1–2, 1–4, 1–3)

Magyar gólok: Rabb 9, Gedra 2, Jámbor.

Folytatás vasárnap este 18:00-tól az elődöntőben.