cover image
Férfi
Utánpótlás

U16-os vb: Egy küzdős és egy domináns félidő után irány a legjobb 8!

2024. június 21. 11:20

A máltai U16-os fiú világbajnokság keresztjátékában a magyar válogatott két teljesen ellentétes félidő után 15–5-re legyőzte Bulgáriát, és készülhet a Szerbia elleni negyeddöntőre.

Elérkezett az egyenes kieséses fázisba a máltai U16-os fiú világbajnokság. Juhász Zsolt tanítványai a csoportkört csuklóból megoldották, és papíron a keresztjáték sem okozhatott nekik komoly problémát, az ellenfél ugyanis Bulgária volt. 

Kissé pontatlanul kezdett támadásban a magyar válogatott – amely győzelem esetén a legjobb 8-ba kerülhetett –, de Rabb Benedek távoli átlövése, majd Pintér Noah érdekes ejtése megnyugtatta a társaságot. Aztán a csapatkapitány egy ötméterest is bevarrt, erre a bolgárok egy szintén mutatós ejtéssel válaszoltak, és egy átlövésük is becsusszant. Elöl megint megálltunk egy kicsit, de 11 másodperccel a negyed vége előtt Hidasi Zétény megtörte a csendet, kettővel nyertük az első szakaszt.

A második felvonásban sem találtunk eleinte a bolgár védekezés ellenszerét, ráadásul egy méretes bombával ismét feljöttek egyetlen találatra. Sok kontrát és rossz passzt vétettünk, majd jött a hidegzuhany, nem sokkal a negyed fele után egyenlített Bulgária. Visszanyúltunk a csoportkörben eredményre vezető játékunkhoz, egy tökéletes leindítás végén Rabbnak az üres kapuba kellett csak továbbítania a labdát, de így sem sikerült lerázni őket, sőt a félidő végén a vezetés átvételéért támadhattak, de sikerült elhárítani a veszélyt.

A harmadik etap elején Pintér lökte meg a szekeret fórból a szélről, majd Jámbor Csaba is bejelentkezett egy kapufás rakétával, és Varga Benedek is eredményesen fejezett be egy újabb lefordulást. Érezhetően sebességet váltottunk, amit már nem tudtak tartani a bolgárok, egyre jobban távolodtunk, Kovács Mátyás góljával már néggyel jártunk előrébb. Sőt, amikor Hidasi is helyére küldött egy büntetőt, akkor már 10–5 volt ide 5–5 után, azaz egy negyed alatt annyit lőttünk, mint a teljes első félidőben, viszont egyet sem kaptunk.

A negyedik szakaszban is a miénk volt az első gól, Gedra Botond ötméterese is a bolgár kapuban kötött ki, aztán Hidasi ejtett oda közelről, majd Kondor Zétény és Rabb is pattintott egyet-egyet. Sőt, még egy ötösüket is megfogtuk, majd Tigyi Ábel volt eredményes centerből, ezzel már 10-zel vezettünk – ki gondolta volna ezt az első félidő végén?

És ez lett a vége is, 15–5-re legyőztük Bulgáriát és bejutottunk a negyeddöntőbe. A spanyolok az első, mi a második félidőben nulláztuk le a bolgárokat, szombaton pedig délután háromtól jöhetnek a szerbek!

Végeredmény, U16-os világbajnokság
Keresztjáték
Bulgária–Magyarország 5–15 (2–4, 3–1, 0–5, 0–5)

Magyar gólok: Hidasi, Pintér, Rabb 3-3, Gedra, Jámbor, Kondor, Kovács M., Tigyi, Varga.