cover image
Férfi
Utánpótlás

U16-os vb: A bronzért játszhatnak a magyar fiúk

2024. június 23. 19:10

A magyar válogatott 14–6-os vereséget szenvedett Spanyolországtól az U16-os világbajnokság elődöntőjében, így hétfőn a bronzéremért játszhat.

A szerbek elleni impozáns siker után immáron a döntőért ugrott vízbe a címvédő magyar válogatott a máltai U16-os fiú világbajnokságon. Juhász Zsolt tanítványai szombaton 12–7-re győztek a nagy rivális ellen, köszönhetően kiváló egyéni teljesítményeknek és a parádés védekezésnek, így önbizalommal teli vághattak neki a spanyolok elleni elődöntőnek. Persze a hispánok is bizakodhattak, a negyeddöntőben 14–9-re intézték el az amerikaiakat.

Pontosan másfél perc telt el az összecsapásból, amikor Spanyolország megszerezte a vezetést egy távoli bombával, újabb bő kettő perc elteltével pedig megduplázta az előnyét a déli csapat. Elöl nem igazán találtunk rajtuk fogást, egészen addig, amíg a negyed felénél Kovács Mátyás egy szépen megjáratott fór végén centerből a kapujukba húzott. Egyenlő létszámnál viszont küszködtünk, szerencse, hogy a kapunkban Horváth Levente ezúttal is parádézott. Az utolsó perchez közeledve aztán egy megúszást is gólra váltott az ellenfél, így kétgólos hátrányból várhattuk a második játékrészt.

Azt sem kezdtük a legjobban, 70 másodperc pörgött le, amikor háromra nőtt a hátrányunk, majd jött egy újabb spanyol lefordulás és egy újabb gól, Juhász Zsolt pedig időt kért 1–5-nél. Elsőre ez sem hatott, támadásban ugyanolyan pontatlanok voltunk, legyen szó csapatjátékról vagy befejezésekről, ráadásul a negyed derekán egy újabb spanyol találattal már öt volt közte, és mivel nem sikerült gólt lőni a folytatásban sem, 1–6 volt a félidei állás.

180 fokos fordulatra lett volna szükség a második félidőben, de ennek nem igazán volt előjele a harmadik negyed kezdetén, amikor a spanyolok az első támadásukból beköszöntek. A jég pedig csak nem akart megtörni, a kaput is teljesen körbelőttük, és az eladott labdáinkat is azonnal megbosszulták. 1–8-nál egy újabb szép fóros játék, valamint Rabb Benedek kapáslövése vetett véget a vesszőfutásnak, majd ugyanő suhintott a szélről még egyet. A létszámfölényes centerjátékukkal azonban nem tudtunk mit kezdeni, aztán betörésből is megvertek minket, visszaállt a hétgólos differencia. Előkerültek a piros lapok is, egy itt, egy ott, sőt Juhász Zsolt is kapott egy sárgát, ráadásul brutalitás miatt négy percre emberhátrányba is kerültünk. 

Ezzel a negyedik periódus elején kétszer is éltek a spanyolok, viszont Kovács Mátyás is lőtt egy szépet hátrányból, aztán eredményesen fejezett be egy lefordulást is. A negyed derekán újra közérakták a nyolcadikat, de Rabb hamar visszavágta ezt hétre, miután begyűjtötte a kipattanóját a kihagyott ötöse után, és azt már a helyére küldte. Ezt egy sakk-mattig kijátszott spanyol gól követte, majd újabb büntetőt hibáztunk, csak most a kipattanó sem lett meg. Ezen a meccsen semmi sem akart összejönni, míg a túloldalon minden, a legnagyobb feladat az lesz, hogy egy nap alatt túltegye magát ezen a társaság. A vége 14–6-os spanyol győzelem, a 3. helyért az olasz–montenegrói elődöntő vesztesével játszunk hétfőn 18:00-tól.

Végeredmény, U16-os világbajnoság
Elődöntő
Magyarország–Spanyolország 6–14 (1–3, 0–3, 2–4, 3–4)

Magyar gólok: Kovács M. 3, Rabb 3.