cover image
Női
Utánpótlás

U16-os leány vb: Későn jött a feltámadás, ezüstérmes a magyar válogatott

2024. július 4. 20:32

A törökországi U16-os leány világbajnokság döntőjében Spanyolország 10–7-re legyőzte a magyar válogatottat, ezzel megszerezte az aranyérmet, míg a mieink nyakába ezüst került. Az első félidőben nagyon szenvedtek a magyar lányok, és bár a másodikban már jóval jobban játszottak, a hátrányukat nem tudták ledolgozni.

A világbajnoki aranyérem reményében ugrott vízbe az U16-os leány válogatottunk a manisai tornán, hiszen a vébé elérkezett a végéhez, a mieinkre pedig a döntőben várt az utolsó, egyben legnehezebb kihívás. A spanyolok rendkívül magabiztos teljesítménnyel jutottak el a fináléig, egyik ellenfelük sem tudta megszorítani őket, minden mérkőzésüket minimum hatgólos különbséggel nyerték meg. Az elődöntőben az ausztrálokon is könnyedén átléptek (14–7), igaz, a magyar lányok is viszonylag simán boldogultak a horvátokkal (18–13). 

Kemény védekezéssel kezdtek a csapatok, ám amíg mi maximum kapufákig jutottunk, addig a spanyolok egyik lövése roppant szerencsétlen módon, de valahogyan becsusszant a magyar kapuba. Mindkét együttes előtt megvoltak a lehetőségek, a befejezésekkel viszont rendre gondok akadtak, aztán az utolsó percben egy közeli ejtéssel kettőre növelték a vezetést a hispánok, míg mi először maradtunk gól nélkül egy negyedben ezen a világbajnokságon.

Természetesen semmit sem enyhítettek a spanyolok a védekezésükön, ami továbbra sem ízlett a magyar lányoknak, nagyobb baj, hogy ezekből olykor le is tudtak fordulni, így lőtték meg a harmadik és a negyedik góljukat. Csicsáky Vince időt is kért, azonban ez sem segített, és csak Horváth Orsolya óriási bravúrjának köszönhetően nem született meg az 5. spanyol gól. Aztán végre megtört a jég, Nagykereki-Kerekes Laura bombázott messziről a kapujukba, de nem tudtunk lendületbe kerülni, a spanyolok pedig fórból visszaállították a négygólos különbséget, és ez meg is maradt a nagyszünetig.

Sajnos a harmadik felvonást sem kezdtük a legjobban, sőt: a spanyolok az első percben további kettő találattal toldották meg a fölényüket. A pontatlan lövések mellett a technikai hibák is elszaporodtak, aztán Alaksza Kinga létszámfölényes gólja megcsillantott némi reményt, de mindenre volt válaszuk. Alaksza utána kapásszélről is beköszönt, majd először fordult elő, hogy egymás után kettőt tudtunk lőni, hála Hetzl Adrienn pontos átlövésének (és annak, hogy a spanyolok kihagytak egy büntetőt). Horváth a végén még egy ziccert megfogott, maradt a négygólos hátrány.

Füle Barbara balosával még közelebb lopóztunk a spanyolokhoz a negyedik negyed elején, a felénél pedig Kenéz Kincső ejtése is beesett, már csak kettővel voltunk lemaradva, de sajnos erre 50 másodperc alatt kettő is érkezett tőlük. Keszthelyi Sára remek pattintása nyitva hagyta a kérdéseket, több azonban már nem maradt a tankban. A spanyolok az utolsó másodperceket lepörgették, a dudaszó pillanatában pedig megkezdhették az ünneplést. 

A magyar válogatott számára sokba került a rosszul sikerült első félidő, és bár a másodikban már teljesen egyenrangú partnere volt a spanyolnak, sőt még jobban is játszott, a hátrányt nem tudta ledolgozni.

Végeredmény, U16-os leány világbajnokság
Döntő
Magyarország–Spanyolország 7–10 (0–2, 1–3, 3–3, 3–2)

Magyar gólok: Alaksza 2, Füle, Hetzl, Kenéz, Keszthelyi, Nagykereki-Kerekes 1-1.