cover image
Női
Felnőtt Válogatott

Thetis-kupa: Brutális meccsen szereztük meg az ezüstérmet

2024. június 30. 12:23

A magyar női válogatott egy piros lapokkal, véres jelenetekkel és egyéb káosszal tarkított összecsapáson 10–8-ra legyőzte a házigazda Görögországot a Thetis-kupa zárómérkőzésén, ezzel megszerezte a torna második helyét.

Azzal, hogy az ausztrálok legyőzték Kanadát a Thetis-kupa zárónapjának első meccsén, az is eldőlt, hogy hibátlan mérleggel megnyerték a tornát. Ezek után a viadal utolsó összecsapásán már „csak” az volt a tét, hogy a házigazda görögök, vagy mi szerezzük meg az ezüstérmet.

Parkes Rebecca eredményes megmozdulásával szereztük meg a vezetést, majd a mi kapunk előtt indult be igazán a meccs. Keszthelyi Rita és Athina Giannopoulou párharcából utóbbi súlyosan vérző fejjel került ki, és bár erre még érthetetlen módon nem adtak kiállítást a játékvezetők, a következő négy görög akció már kivétel nélkül emberelőnyben mehetett. Ezek közül csak a harmadikat használták ki a hazaiak, míg nálunk Kurucz-Gurisatti Gréta hintett egy szép akciógólt a hosszúba, amivel be is húztuk az első negyedet.

A második játékrészben sem maradtak el a görög fórok, mégis akcióból sikerült egyenlíteniük, majd Keszthelyi bámulatos ejtésével ismét mi kerültünk előnybe, ám egyből egalizáltak egy létszámfölényes centerhúzással. Kezdett elfajulni a „barátságos” meccs, Mahieu Geraldine ütése is piros lapot ért, a hellének pedig azonnal büntettek és átvették a vezetést. Keszthelyi a vállára vette a csapatot, egymás után kétszer is eredményes volt, igaz, közte a görögök is bevágtak egy ötöst, így 5–5-tel ért véget a félidő.

A térfélcserét követően sem csillapodtak a kedélyek, rendkívül fizikális csatát vívtak a felek. Garda Krisztinát fejbe rúgta Maria Patra, úgyhogy neki is villant a piros, és bár ezt a fórt még nem, a következőt már gólra váltottuk Varró Eszter révén. Ismét nálunk volt az előny, ám ezt nem sikerült növelni, mert kihagytunk egy ziccert, amit a következő támadásból meg is bosszulták a hazaiak. Fél perccel a negyed vége előtt újfent kitört a káosz, Faragó Kamilla ugyanis hiába talált be pont akkor, amikor kiegészültek a görögök, néhány perces tanácskozást követően a játékvezetők elvették a gólt, mondván a zsűri túl későn engedte vissza a kiállított hazai játékost, így maradt a 6–6.

Néha egyébként a labda került reflektorfénybe, és olyankor egész szép dolgokat láthattunk. A negyedik negyed elején például kulcsfontosságú Magyari Alda-védéseket, ám ezek után visszatért a játék a megszokott mederbe: Parkest annyira megtépték centerben, hogy nála is elszakadt a cérna: a görögnek sima kiállítás, Parkesnak piros lap járt. Keszthelyi dühből kilőtte a jobb felsőt, majd ők váltottak gólra egy kettős fórt, aztán Varró villant megint középről, ők egy távoli ejtéssel reagáltak. De ismét magunkhoz ragadtuk az előnyt Keszthelyi ötméteresével, aztán bő fél perccel a vége előtt Peresztegi-Nagy Kinga létszámfölényes találatával pontot is tettünk a meccs végére. Nem ez volt a vízilabda történetének legszebb vagy legsportszerűbb összecsapása, és barátságosnak is csak akkor nevezhető, ha az ember szereti, amikor a barátja összeveri, mindenesetre 10–8-ra nyertünk, ezzel megszereztük a 2. helyet a Thetis-kupán.

Végeredmény, Thetis-kupa
Görögország–Magyarország 8–10 (1–2, 4–3, 1–1, 2–4)

Magyar gólok: Keszthelyi 5, Varró 2, Kurucz-Gurisatti, Parkes, Peresztegi-Nagy 1-1.

A torna végeredménye: 1. Ausztrália, 2. Magyarország, 3. Görögország, 4. Kanada, 5. Franciaország.