cover image
Egyéb

Tesztek, edzések, edzőmeccsek, és persze fókuszban a közösségépítés

2023. január 4. 14:27

Varga Zsolt szövetségi kapitány és stábja a héten tart edzéseket a férfiválogatott keretének, ezen kívül az OSC, a Vasas és az FTC ellen vív edzőmeccseket a csapat. A szerdai sajtónyilvános tréningen sokszor erült szóba az olimpia, nem véletlenül: a munka már Párizs jegyében zajlik.

„Akkor ő is otthagyja!" - jött a határozott rekontra Konarik Ákostól, aki Ercse sporttárssal vitatta meg a kontratámadást elindító labdabirtoklás szabályait, s szerezte meg így újra a labdát az elúszó Dala Dömével szemben, ergo a magyar pólós leleményessége közismerten párját ritkítja. Mindez persze apró adalék ahhoz, hogy a válogatott és az OSC kétkapus edzőmeccse milyen minőségben zajlott - ámbár a végén Varga Zsolt megemlítette, hogy három munkanap után érthetően lassabb, pontatlanabb volt a játék az elvártnál.
 
Három munkanap igen, merthogy - mint beszámoltunk róla - az esztendő első napján a Komjádi medencéjében tempózott a társaság, a szövetség kapitány ugyanis kimondva is megkezdte csapatával a hosszú, közvetlen párizsi olimpiai felkészülést. Az eredeti tervek szerint az Európa-bajnok horvát csapattal tartott volna közös edzőtábort a válogatott, ám miután sorozatos megbetegedések miatt a rivális kénytelen volt lemondani a budapesti utazást, az edzések mellett az OSC, a Vasas és az FTC lett a „beugró", ellenük játszik a keret.
 
A sort tehát szerdán Varga Dániel együttese ellen kezdte a válogatott, mindezt a nagy számban megjelenő médiamunkatársak előtt, lévén erre a napra sajtónyilvánossá tette a szövetség az edzést. Erről persze mit sem sejtve érkezett a lelátóra több egykori klasszisunk, bajnokunk, Horkai György, Cservenyák Tibor (aki el is beszélgetett az edzőmeccset a lelátón néző utóddal, Vogel Somával), Kásás Zoltán, Vincze Balázs, Székely Bulcsú, avagy hozzáértő szemekben nem volt hiány.
 
A 18-as válogatott keret újbudai tagjai (Lévai Márton, Angyal Dániel, Aranyi Máté, Burián Gergely, Manhercz Krisztián, Vigvári Vince) klubcsapatukban játszottak, így minden szempontból érdekes parti alakult ki, amely során Varga Zsolt tekintete természetesen mindkét oldalt ugyanúgy vizslatta. Avagy minden bizonnyal ugyanúgy boldogan konstatálhatta Burián elengedett balosát, Angyal és Vigvári Vince aktivitását, Aranyi akciógólját, Manhercz labdaszerzéseit, Lévai védéseit, miként Jansik Szilárd leleményességét (labdaszerzés, félpályás gól), balkezesei (Vámos Márton, Zalánki Gergő, vagy éppen a fiatal Nagy Ákos) akcióit, Német Toni centermunkáját, Nagy Ádám, Konarik Ákos, Fekete Gergő és Vigvári Vendel remek találatait. Számokban mindez azt jelentette, hogy 8-8-ig fej-fej mellett haladtak a felek, a végén azonban a válogatott hajrázott jobban.
 
„Nagyon jó, motiváló érzés visszatérni, azt biztosan sikerült elérnem, hogy nyugodt szilvesztere volt a srácoknak... Persze nem voltak vidámak az első napon a négyezer méteres úszástól, viszont mindenki koncentráltan állt hozzá a feladathoz. Ennek a hétnek azonban a legfontosabb része, hogy a csapat újra együtt legyen, közösen ebédeljenek, beszélgessenek a játékosok, az egymás közti emberi kapcsolatok újra beinduljanak" - fogalmazott a végén a sajtómunkatársaknak Varga Zsolt, utalva a keretösszetartás hasznosságára.
 
Természetesen a játékosok is becsülettel állták a médiaérdeklődés rohamát (a következő napokban többükkel közlünk majd anyagot) - a legtovább Vámos Mártont faggatták, ami nem csoda: a Görögországba (Olympiakos) igazolt nehéztüzérünket a nyári világbajnokságon láthattuk utoljára válogatott sapkában, volt mit kérdezni tőle.
 
Az interjúk voltaképpen mindegyikében szóba került az olimpia, így nem ért tisztázni: az ötkarikás játékokra idén először a nyári világbajnokságon lehet kvótát szerezni, a fukuokai viadalról az első kettő biztosítja a helyét a párizsi játékokra. Ezt követően a Tel-Avivban sorra kerülő Európa-bajnokságon (elvileg októberben rendezik, ám a zuhanyhíradó szerint könnyen lehet, hogy jövő január lesz az időpont...), majd a 2023 februárjában Dohában sorra kerülő vb-n lehet kvalifikálni.
 
Az összetartásra meghívott játékosok
Kapusok:
 Lévai Márton (Genesys OSC Újbuda), Szakonyi Dániel (FTC-Telekom), Vogel Soma (FTC) - hétfőtől: Mizsei Márton (A-Hid Vasas Plaket)
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (OSC), Aranyi Máté (OSC), Burián Gergely (OSC), Fekete Gergő (FTC), Jansik Szilárd (FTC), Konarik Ákos (Vasas), Manhercz Krisztián (OSC), Molnár Erik (FTC), Nagy Ádám (FTC Telekom), Német Toni (FTC), Pohl Zoltán (FTC), Vámos Márton (Olympiacos Piraeus), Vigvári Vendel (FTC), Vigvári Vince (OSC), Zalánki Gergő (Pro Recco).
Kereten kívül (január 4-6.): Mészáros Mátyás (BVSC-Zugló), Nagy Ákos (KSI), Szalai Péter (KSI), Vismeg Zsombor (Szolnoki Dózsa)

Vízilabda hírek
varga zsolt
Férfi válogatott