cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Szalai Péter: Fantasztikusak voltak ezek a napok

2023. január 10. 15:29

A KSI 18 éves játékosa sokat tanult a férfiválogatott év eleji összetartásán, ahol „kereten kívüli” meghívottként vett részt. Nem véletlenül hívta meg a stáb, a tavaly világbajnok U18-as válogatott oszlopos tagja, és az idei U20-as világbajnokságra készülő nemzeti csapatban is meghatározó szereplő (az U19-es Eb-n a bronzérmes válogatott tagja is volt).

Mellesleg az OB I egyik leggólerősebb játékosa, 7 mérkőzésen 18 gólnál jár a KSI-ben, környezete, valamint a szakemberek (és persze az értő vízilabdabarátok) pedig nagyon intelligens játékosnak tartják. Valóban példás az elhivatottsága a sportág iránt, ez, valamint formája és lendülete pedig tehát meghívót eredményezett számára a felnőttválogatott néhány év eleji edzésére.

Hogy ízlett? - kérdeztük a 19. születésnapját majd márciusban ünneplő Szalai Pétert.
Fantasztikus két és fél nap volt. Négy edzésen kétkapuztunk, egy másik edzésen pedig egy kisebb taktikai munka folyt, nagyon jól éreztem magam. Rengeteget tanultam az idősebb játékosoktól, akik mindannyian, az első pillanattól kezdve segítőkészek és befogadóak voltak. Remélem, még több ilyen lehetőségem lesz a jövőben.

Mit jelent pontosan, hogy rengeteget tanultál? Hogyan kell ezt elképzelni: ellestél dolgokat vagy a többiek maguktól „tanítgattak"?
Főként védekezésben kaptam instrukciókat, mondhatjuk úgy, hogy igazgattak, segítettek minket a többiek. Például, hogy emberhátrányban hogyan helyezkedjünk, vagy zónában hogyan támadjuk az embert, de lövéstechnikai dolgokból is kaptam egy kis ízelítőt. Mindenki segítőkész volt, sokaktól kaptam pár jó szót, a fiatal, de már sikeres játékosoktól is.

Mennyit játszottál ezen a négy edzésen?
Sok lehetőséget kaptam, ez mondjuk annak is betudható, hogy a három topcsapattal, az OSC-vel, a Fradival és a Vasassal vívtunk edzőmérkőzéseket, és az ezekben szereplő válogatott játékosok mindig a klubjukban játszottak. Örültem, hogy sok lehetőséget kaptam.

Gondolom, az, hogy Vigvári Vince, Molnár Erik, Nagy Ákos, hogy csak néhány nevet említsek, ott volt már a nagyválogatottban, segített abban, hogy kevésbé feszengj, igaz?
Persze. Nyilván az elején volt egy kis ijedtség, de a juniorválogatott társak jelenléte megnyugtató volt, és tényleg mondhatom, hogy erre az ijedtségre se lett volna ok, mert mindenki nagyon befogadó volt.

A stábban ott volt Kovács Róbert is, akivel tavaly megnyertétek az U18-as vb-t, és aki a friss döntés értelmében továbbviszi majd a juniorválogatottat. Újabb biztos pont.
Abszolút megnyugvást jelent a személye, és az is könnyebbség, hogy a felnőtt és a juniorválogatott taktikája sok hasonlóságot mutat. Egy támaszt jelent(ett) nekünk a jelenléte, ha esetleg máshoz nem mertünk fordulni egy-egy kérdéssel, hozzá biztos szólhattunk.

No és mit gondolsz Varga Zsoltról? Milyen hatással volt rád a személye, mit szűrtél le a megbeszélésekből, utasításaiból?
Ahhoz képest, hogy csak edzőmeccseket játszottunk, hatalmas tűzzel és motivációval mondta el a megbeszéléseken vagy a negyedek között a kért dolgokat. Fantasztikus volt hallgatni és látni, hogy mennyire érdekli a legapróbb részlet is, és mennyire motivált minden pillanatban.

Egyébként te mennyire voltél elégedett magaddal?
Örök elégedetlenként nem teljesen, de azt gondolom, hogy a rengeteg lehetőséggel, amit kaptam, sikerült élnem.

Mennyire érezted, érzed a vízilabdában a hierarchiát? Nem feltétlenül csak a válogatott tekintetében.
Ez csapatfüggő is, de alapvetően kell is, hogy a hierarchia megmutatkozzon. Tapasztaltam ezt a jelenlegi klubomban, a korábbi klubomban, az utánpótlás-válogatottnál és a felnőtteknél is. De ez normális, kell ahhoz, hogy mindenki megfelelően tudjon hozzáállni a munkához.

sz_p_2.jpg Mennyire bírod a kritikát?
Szerintem elég jól bírom, úgy fogom fel, hogy ha esetleg vétek egy hibát, megvan a cél, hogy kijavítsam. Onnantól az lebeg előttem, hogy legközelebb ne kritikaként jelenjen meg, hanem egy jó pont legyen nekem.

Miben vagy erős egyébként - ami kiemel a többiek közül? Van agyad ehhez a játékhoz (is), ahogy mondani szokták.
Rengeteg meccset játszottam (a KSI-ben a tehetségek egy vagy akár két korosztállyal fentebb is játszanak a korosztályos bajnokságokban - a szerk.), így van egy bizonyos fokú rutinom, és a vízilabdában jelenlévő intelligenciám ezért is fejlődhetett. Emellett több poszton bevethető vagyok, magasan játszom és a lábtempóm erőteljes.

No és miben kell még erősödnöd, mit láttál akár ezeken a felnőttedzéseken is „hiánynak"?
Sok mindent mondhatnék, de talán a két legfontosabb az erőnlét és a sebesség, amin ezen a szinten már játszanak. Tovább gyorsult a vízilabda, például a szabályváltoztatásoknak is köszönhetően, a fizikális játékkal szemben a gyorsaság lesz előnyösebb.

Ezt nem bánod, gondolom.
Nem, egyrészt a külvilág számára is látványosabb ez a játék, másrészt tetszik, hogy a vízilabda is dinamikusabb sportággá válik.

Hogy tetszettek a hét eleji edzések, amelyeket az U20-as válogatottal végeztetek? Első „kapavágások"?
Még látszik, hogy kezdetleges fázisban vagyunk, egyelőre nincsenek meg a játékkapcsolatok, amik majd később fontosak lehetnek. De ez nem meglepő, hiszen a 2003-as és a 2004-es korosztály tagjai így még nem játszottak együtt. Mégis azt gondolom, nagyon erős csapatunk lehet, ha beletesszük azt a kemény munkát, ami ahhoz szükséges, hogy idén ismételten világbajnokok legyünk.

A KSI-vel idén újra az OB I-ben szerepeltek, nem vallotok szégyent, sőt.
Sokban más ez a csapat, mint a tavalyi, átalakultunk, többen profi szerződést kaptak OB I-es csapatoknál, helyükre érkeztek páran. Talán még erőteljesebb társaság jött létre így, nagyon motiváltak vagyunk, mindent megteszünk annak érdekében, hogy minél több pontunk legyen, és jövőre is az OB I-ben szerepeljen a KSI.

Szombaton a Szentest fogadjátok, mindkét csapat az első győzelmét szerezheti meg. Mire számítasz?
Nagyon szoros mérkőzést várok, ahol egyértelműen a három pontért megyünk. Ez lesz az év első éles meccse, biztos nem fog simán menni, de a héten rengeteget gyakorlunk, és mindent megteszünk, hogy a miénk legyen a győzelem.
Vízilabda hírek
Férfi válogatott