cover image
Utánpótlás

Serdülő fiú ob-döntő: ezt is vitte a Fradi

2023. május 28. 17:19

Az ifibajnokság után a serdülő fiúk között is az FTC-Telekom lett a legjobb, és ez esetünkben több, mint „színegyezés”: a zöld-fehérek pécsi bajnokcsapatának tíz tagja ugyanis két hete is ünnepelhetett. A BVSC-é az ezüst, a pécsieké a bronzérem.

A Fradi serdülőgárdája az ifik között már megmutatta, nincs lehetetlen, elvégre a 7. helyről indulva győzte le a legnagyobb riválisokat. Ezek után a „saját” korosztályukban elvben simán is nyerhettek volna, a fiataloknál azonban nincs előre lefutott torna – már csak azért sem, mert a zöldek sem az alapszakaszban, sem a felsőházi rájátszásban nem zártak az első helyen. Igaz, amikor igazán számított, ők voltak a jobbak: az elődöntőben az alapszakasz-győztes pécsieket győzték le drámai mérkőzésen, míg a fináléban a felsőházban 11/11-es szériával első kiemelésig száguldó BVSC volt az ellenfelük. A vasutasok április közepén 11-7-re nyertek – és az alapszakaszban is verték a zöldeket –, ám a fináléban ismét hatott a Fradi-mágia.

Az első félidőben folyamatosan a BVSC szerezte meg a vezetést, ám egyszer sem tudott kettővel ellépni, riválisa rendre egyenlített. Hatodszor a harmadik rész elején, majd Zeman Márton tekert egyet a forgatókönyvön, és egy akciógóllal a meccs során először a Fradit juttatta előnyhöz. Egy fóron belül kapott ötösből egalizált a BVSC, 7-7-nál jártunk ekkor, 2:40-nel a duda előtt – mondjuk úgy, kevesen gondolták volna, hogy a vasutasok utolsó gólját látták a fináléban.

FTC_akcio.jpgMárpedig így történt – igaz, legalábbis ebben a negyedben ez még nem tűnt annyira drámainak, noha a zárórész FTC-vezetésről indult, mivel az ifidöntőben is ügydöntő centergólt szerző Lugosi Csongor ezúttal is villant középről. Aztán bő egy perccel a zárórész elstartolását követően Haverkampf Bence is berámolt egy akciógólt, így első ízben lett kétgólos a különbség. Küszködött a BVSC, ám sehogysem bírt a zöldek védelmével, kimaradt egy újabb fór, amott Lugosi újból betalált, és ekkor érződött: 7-10 után már nem lesz visszaút a Szőnyi útiaknak. Pláne, hogy a következő vasutasfór lövés nélkül ment el, majd három perccel a vége előtt Paján Bátor zsinórban a negyedik, összességében a hetedik FTC-akciógólt szerezte – a 7-7 után bemutatott 0-4-es roham, plusz az, hogy a meccs utolsó 10:40 percében befalazták a kapujukat, teljesen megérdemeltté tette a ferencvárosiak sikerét. Korántsem mellesleg: ugyanúgy 11-7 lett a vége, mint áprilisban, csak ugye, épp fordítva, épp a döntőben.

FTC_arany.jpgJó kis korosztály pallérozódik mindenesetre a Népligetben: a Komjádi-kupa és az ifibajnokság után a serdülők aranyérmét is begyűjtötték a fiúk, akik közül tízen (Balla Ferenc, Lugosi Csongor, Tóth Artúr, Bella Csanád, Paján Bátor, Haverkampf Bence, Simon Sebestyén, Zeman Márton, Bakulya Bence, Pápai Márton) két hete a szigeten is bajnoki címet ünnepelhettek.

BVSC_ezust.jpgA bronzmérkőzés valamelyest hasonló mederben zajlott – itt három negyedig felváltva vezettek a felek, eleinte a KSI, majd a Pécs, a zárórész előtt ugyanakkor újfent a sportiskolásoknál volt az előny (7-6). Ezen a meccsen aztán ők fagytak le teljesen az utolsó negyedre, míg a hazaiak szárnyaltak.

Volnhofer Valér centergóljával gyorsan jött az egyenlítés, és alig egy perc múlva Jámbor Soma fórból már a PSI-nek szerzett vezetést. A KSI-sek próbálkoztak becsülettel, ám semmi sem sikerült nekik, és több mint négy perc gyürkőzés után Imre Kolos akciógóljával először alakult ki kétgólos differencia, 2:10-zel a zárás előtt. Egy újabb kimaradt KSI-fór pedig végzetesnek bizonyult, hiszen Imre megint betalált, ezúttal hat az ötben, időkérés után – és a 4-0-ás parádé bronzérmet ért. A sportiskolásoknál Benedek Mór (11/2) és Nagy Zalán (8/2) ellőtt mindent, ami a kezük ügyébe került, a KSI 39 kísérlettel zárta a meccset, ám ezúttal a régi igazság érvényesült: a kevesebb volt a több.

PSI_bronz.jpgAz 5. helyet az UVSE szerezte meg, miután a Szolnok hajrája 3-8 után késeinek bizonyult, míg az OSC 6-6 után zsinórban négy gólt lőve tette sínre a Vasas elleni helyosztót.

Serdülő fiú nyolcas döntő, Pécs
Döntő:
BVSC-Zugló–FTC-Telekom 7-11
Bronzmérkőzés: KSI–Pécsi Sportiskola 7-10
Az 5. helyért: Szolnoki Dózsa–UVSE 8-10
A 7. helyért: Genesys-OSC–Vasas 11-8


Utánpótlás