cover image
Egyéb
Utánpótlás
Női

Parádés győzelemmel robbantunk a nyolc közé!

2017. szeptember 6. 17:56

A csoportmeccsek nyögvenyelése után szenzációs játékkal, 15-ből 12 emberhátrányt kivédekezve jutott a legjobb nyolc közé a voloszi vb-n juniorválogatottunk. A lányok esélyt sem hagytak Ausztráliának: a 8-5-ös győzelem igazi csapatmunka volt, bár Lekrinszki Gina védései és Vályi Vanda öt (!) gólja önmagában érdemes lenne egy-egy különdíjra.

Ennyire jól még nem indítottunk meccset ezen a világbajnokságon: az első percek „tesztelgetését” követően egy kontrafaultot követően Vályi Vanda porzott el, és beverte a kettő az egyes ziccert. Ezután egy szépen szétzónázott auszi támadást sikerült megkontrázni (a zárólövés elszállt a hegyek irányába), most a három a kettőben söpörtek el a mieink, és Kuna Szonja mattolt, rosszkézről, jobbal is varázslatosan ejtett (2-0).

Ezután jött egy ausztrál fór, amit viszonylag simán lőtt be a balkezesük, Holden. A következő kettőt már megoldottuk, az egyiket úgy szétziláltuk, hogy lőni sem tudtak, a harmadikban gyakorlatilag csak rossz passzt adtak, nulla környékén mégis eljutott valahogy a falba a labda, még szerencse, hogy Lekrinszki Gina valahogy kipiszkálta a gólvonal környékéről. Elöl viszont nem sok vizet zavartunk, a pozíciójátékot nem igazán sikerült megoldani, több kontralehetőség viszont nem alakult ki.

A második elején a labdaelhozás fontos volt, mert így az előző negyedről áthúzódó fórjuk annullálódott. Sajnos, néhányszor a centerünk sem tudott befurakodni középre, hátul egyszer a léc volt velünk egy ejtésnél, majd Lekrinszki védett egy nagyot egy centerlövésnél. Aztán jött egy újabb fór mezőnyből (0-5...), ezt viszont gyorsan beverte Morrissey, még blokkolni sem volt időnk. Normál fórt továbbra sem kaptunk, páros kiállítást igen, amivel Farkas Tamarát máris elveszítettük...

Négy perc tíz másodperc ment el, amikor jobb híján Vályi teremtett magának egy helyzetféleséget, szabaddobásból elengedte a labdát, ami finoman becsusszant a rövidbe (3-2). Utána érkezett egy újabb ausztrál fór (mezőnyből adták), ami sajnos megint bement, hátulról elég kemény lövés volt. Elöl továbbra sem sikerült komoly lehetőségig jutni, igaz, valamennyi kétes esetnél inkább odafújtak, sőt, jött egy nyolcadik hátrány: szabaddobásnál nem tartottuk a távolságot – a kötélnél... Lekrinszki kapufára tolta a labdát, aztán Kuna elment kis előnnyel, elnyomták, mehetett tovább, átellenben zónából ment ki a bekk, de ezt is megoldottuk egy remek blokkal...

Aztán csak a konfettieső hiányzott: igen-igen, kaptunk egy emberelőnyt, úgy ám. Nem akkor, amikor visszahúzták Kunát, kicsit később, már nem tudni mire, de tény, az eddigi 0-9 után, 31 másodperccel a duda előtt jöhettünk hat az öt ellen... Mondanám, nyilván szokni kellett az érzést, mindenesetre a time-out után két passz után eladtuk, kár volt érte, úgyhogy félidőben ikszre álltunk (3-3).

A második felvonás ismét biztatóan indult, az auszik kissé túlpörögtek, két kontrát is nyomtak ellenük, Vályi mindkétszer eljött, először rossz passzt kapott, másodikra viszont szépen helyzetbe manőverezte magát a kapásszélen, és nem is tévesztett. Jogos auszi fór jött, de ismét remekül nőtt égig a blokkerdő, majd egy-egy gyengébb távoli lövés után Koncz Laura került relatíve biztató helyzetbe, de a kapus lehalászta a lövését. Hanem Vályi labdaszerzése után megint lódulhattunk, jött a fór is egy visszarántás miatt, három a kettőben pedig Huszti Dóra középről bevarrta – kettővel mentünk, 3:15-tel az utolsó szünet előtt.

Kicsit megzavarodtak az auszik, a zónánk tökéletes szűrt, aztán egy elég feltűnő labdanélküli centerrántásból megint előnybe kerültünk, Petrovics Mátyás némi hezitálás után időt kért, és jól tette: ezen a ponton ez kulcsjelenet volt. És meg is csináltuk: két passz után Vályira még nem mentek ki, ami öreg hiba volt (6-3).

Lekrinszki kipiszkált egy ejtést, majd egy hátrányt sikerült újra remekül kivédekezni. A végét rontottuk el picit: Kuna ejtése a kapufáról Hertzka elé került, aki inkább ráejtette megint, ez is kapufa lett – a maradék 16 másodpercben viszont Alice Williams behömpölygött centerbe a pillesúlyú Kunával, majd némi eltartással fűszerezve becsavarta... Ha elöl megtartjuk a labdát inkább... Így viszont 0:04-gyel a vége előtt halovány remény tűnt fel az auszik előtt, holott ebben a negyedben 7:56-ig tényleg nem nagyon volt esélyük a gólra.

Így is 6-4-gyel kanyarodtunk rá a zárórészre, mondjuk úgy, ennyire jól még Japán ellen sem álltunk ilyentájt.

Egy Lekrinszki-védés hátrányban, azaz jól indult a negyedik negyed, és még jobban is folytatódhatott volna, Vályi beforgatta a védőjét, de sajnos mellélőtt – hogy aztán visszaérve szerelje a megúszó embert. Újabb Lekrinszki-percek következtek, ezredik védés hátrányban, majd még egy zónában, utána egy emberfór ide... Vályi lövését ugyan szögletre védte a kapus, majd kiegészültek bőven... És akkor egyszercsak Kiss Eszter töküresen maradt az auszi kapu előtt. Hogy őszinte legyek, ennél tutibb helyzetet hat az ötben nem lehet kisakkozni, hat a hatban duplán kell hozzá az ellenfél, mindenesetre úgy elszámolták magukat a kenguruk, hogy nincs az a mágnestábla, amelyiken az ellenszerét meg rajzolni. A lényeg, hogy Eszter köszönte szépen, és bevágta. Aztán megint egy kontra, mert az auszik elkezdték átrángatták magukat – Vályi újra elment, és újra belőtte. 3:10 – és 8-4 ide, na ez nagyon jól festett.

A time-outjuk után már erőltették a gyors lövéseket, egy fölé, egy kapufa, egy centerbejátszás, ami Lekrinszki Ginánál kötött ki – szóval, szétestek, mert szétziláltuk őket.

Mi csak az idővel játszottunk, a labdával már kevésbé, az ilyen meccseken ez már érthető. A végefelé jutott egy gól az ausziknak, a legjobbjukra most nem léptünk oda, belőtte a fórt, 66 másodperc maradt, bánta a fene. A meccset megkoronázandó Lekrinszki még letartóztatott egy hátrányt – 15-ből 12-t védekeztünk ki, ez volt a kulcs.

No meg az, hogy tényleg akkor játszottunk a legjobban, amikor a leginkább kellett. Pláne annak fényében, hogy az egyhetes edzőtábor négy meccsén három döntetlen és egy egygólos vereség volt a mérleg, azaz győzni nem tudtunk ellenük. Csak most, a világbajnokságon.

Jobb helyeken így csinálják.

Csurka Gergely (Volosz)

12. junior világbajnokság, Volosz
Nyolcaddöntő
Magyarország–Ausztrália 8-5 (2-1, 1-2, 3-1, 2-1)
Gólszerzők:
Vályi 5, Kuna, Huszti, Kiss, illetve Morrissey 2, Holden, Leeson, A. Williams

A negyeddöntőben Spanyolországgal mérkőzünk, magyar idő szerint 17.40 perctől.
Vízilabda hírek
Utánpótlás - Női junior válogatott
női junior
U20
faragó tamás
petrovics mátyás