cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Ötméteresekkel győzött a női válogatott az olaszok ellen

2015. október 27. 19:35

A világbajnoki bronzérmes ellen vezette először csatába női válogatottunkat Bíró Attila. 8-3-ra is vezetett a magyar csapat, de fordítottak az olaszok, majd sikerült döntetlenre menteni a találkozót. Aztán jöttek a büntetők, amelynek során a miénk lett a győzelem!

… és akkor elkezdődik a hölgyeknél is a 2015/16-os szezon.

Őrült, és reméljük csodálatos szezon elé nézünk, amelynek megkoronázása lenne, ha az utolsó meccse a riói női torna utolsó meccs volna a magyar válogatott számára…
„De szép lenne…” – reflektált erre egy órával a kezdés előtt Bíró Attila szövetségi kapitány. Aki nem tűnt túlságosan izgatottnak, annak ellenére, hogy először vezeti csatába a válogatottat. Gondolatairól itt olvashat.

Szubjetív felvezetésünk pedig itt olvasható.
A világbajnoki bronzérmes Olaszország elleni Világliga-meccs 20 órakkor kezdődik a Hajós-uszoda fedett medencéjében.

biroattila.JPGA magyar válogatott összeállítása:

watch?v=52Y32aq_KxgGangl Edina (1) – Czigány Dóra (2), Antal Dóra (3), Kisteleki Hanna (4), Szücs Gabriella (5), Takács Orsolya (6), Illés Anna (7), Keszthelyi Rita (8), Leimeter Dóra (9), Bujka Barbara (10), Csabai Dóra (11), Somhegyi Noémi (12), Kasó Orsolya (13)

Az olasz válogatott összeállítása:

Giulia Gorlero (1) – Chiara Tabani (2), Arianna Garibotti (3), Elisa Queirolo (4), Federica Radicchi (5), Rosaria Aiello (6), Tania di Mario (7), Roberta Bianconi (8), Giuila Emmolo (9), Francesca Pomeri (10), Laura Barzon (11), Teresa Frassinetti (12), Laura Teani (13)

A mérkőzést a görög Chatzianastasion és a spanyol Inesta vezeti.

Honlapunk élő szöveges tudósítással jelentkezik.

watch?v=ZEIY0ppKn6g Élő közvetítésünk:

A magyar válogatott csapatkapitánya Keszthelyi Rita lesz, míg Bujka Barbara a 200., Kisteleki Hanna 100. válogatottságát ünnepli ez alkalommal. 
 
1. NEGYED:
 
1. PERC: Keszthelyi Rita elhozta a labdát az első ráúszásnál Tania Di Marióval szemben. Az első magyar lövés elakadt a blokkban, Csabai Dóra lőtte el. Di Mario a túloldalon próbálkozott, Gangl Edina (merthogy ő kezdett a kapuban) már a kapufáról kipattanó labdát indíthatta útjára.
 
2. PERC: Vezetnek az olaszok, Radicchi lőtte, átlövés volt, 0-1.
 
2. PERC: Csabai Dóra egyenlített, ez is akciógól volt, szép távoli lövés. 1-1. Kisvártatva a másik oldalon kiállították az UVSE játékosát, Di Mario lőtt, Keszthelyi blokkolt.
 
3. PERC: Kisteleki Hanna lő el egy szabaddobást, máris vezetett a magyar válogatott, 2-1.
 
4. PERC: Kisteleki Hanna megúszott, a bal alsóba lőtt, 3-1. A másik oldalon emberhátrányt védekezett ki a magyar válogatott.
 
5. PERC: 4-1, szép ez, Bujka Barbara emberelőnyből talált be. Időt is kért Fabio Conti, az olaszok kapitánya. Simán blokkoltuk az olaszok próbálkozását, majd egy nagyon gyors támadás végén Antal Dóra kapta középen Keszthelyi passzát, az UVSE játékosa pedig behúzta a kapuba a labdát, 5-1.
 
6. PERC: Czigány Dóra kiállítása után Di Mario lőtt messziről a kapuba, 5-2. Mi is megkapjuk a fórt, szépen járatta a magyar csapat, és Antal Dóra kilőtte a kaput, 6-2.
 
8. PERC: Már az utolsó perchez érve szerez egy pattintott lövésből gólt Radicchi. Előtte történt egy szép Keszthelyi-Antal összejátszás, de Antal pöcije elakadt az olaszok kapusában, 6-3. Garibotti lövését védte a negyed vége előtt nem sokkal Gangl. 
 
2. NEGYED:


1. PERC: Keszthelyi másodszor is elhozta a labdát, de Bujka Barbara ellen fújtak a játékvezetők. A másik oldalon Gangl avatkozott közbe a negyed első olasz lövésnél. Bujka ellen újabb kontra aztán.
 
2. PERC: Ejtéssel próbálkozott Bianconi, de nem járt sikerrel. A másik oldalon Bujkának tették be a labdát, de elsodorták előle azt. 
 
3. PERC: Gangl ismét védeni tudott, majd magyar emberelőny következett Czigány Dóra sokadszor visszaadott labdáját Kisteleki Hanna vágta be, 7-3! Radichi lőtt messziről kapura már a 4. perc elején, de nagyon gyenge volt a próbálkozás.
 
4. PERC: Újabb magyar kivédekezett hátrány, olasz kapufa színesítette egyébként a játékhelyzetet. Aztán ismét kontra a magyar csapat ellen, a sokadikat ítélte meg a játékvezetői páros. 
 
5. PERC: Takács Orsolya hathatós támogatásával sikerült megszerezni a labdát, majd Keszthelyi Rita bombagóllal növeli a magyar válogatott előnyét, 8-3!
 
6. PERC: Szerencsére nagyon esetlenek az olaszok támadásai, így nem tudnak közelebb kerülni Bianconiék. Mindeközben Bíró Attila rendesen forgatja a csapatot, Leimeter és Somhegyi is bőven játéklehetőséget kap. 
 
7. PERC: Takácsot állítják ki, megúsznak az olaszok, Queirolo meg belövi, 8-4.
 
8. PERC: Emberfórba kerültek az utolsó perchez érve az olaszok, Conti kapitány időt kért. Már teljes létszámban lőtt Emmolo, Gangl ölébe. Bíró Attila is kikérte még idejét. Keszthelyi lőtte el 12 másodperccel a vége előtt a szabadot, fölészállt, az olaszok pedig már nem tudtak kialakítani helyzetet, ígéretes félidőt produkált a magyar válogatott.
 
3. NEGYED: 


1. PERC: A harmadik ráúszás az olaszoké, centerbe tették a labdát, de túl rövid volt a passz. Ennek ellenére jött a kiállítás (Szücs), Di Mario pedig Gangl kezei alatt a kapuba lőtt, 8-5.
 
2. PERC: Bujka ellen az ítélet, Bianconi hatalmas kapufát lőtt, a kipattanót aztán nem sikerült a magyar kapuba juttatni. Egy rossz ejtés következett aztán magyar oldalról, Kisteleki Hannáé. 
 
3. PERC: Viszonylag hamar időt kért Fabio Conti, de elhalt korán az olasz akció. A másik oldalon megint Bujkát látták szabálytalannak a sporik. Aztán Bianconi nagyon messziről szépít, egyre jobban szépítenek az olaszok, 8-6.
 
4. PERC: Somhegyi közeli lövését nagy bravúrral hárította az olasz kapus, de támadhatott tovább a magyar válogatott és az akció derekán Kisteleki Hanna hatalmas gólt lőtt, 9-6. Garibotti nem cifrázta aztán, 9-7.
 
6. PERC: Bianconi viszonylag tisztán lőhetett, de Gangl védeni tudott. Megúsztunk, de Szücs elpasszolta a labdát. Maradt nálunk a labda, Bujka szabaddobást harcolt ki, majd Szücs lőtt a kapusba. Sajnos aztán Radicchi nem hibázott, távolról talált be, 9-8.
 
7. PERC: Időt kért Bíró Attila, így támadhatott a magyar válogatott. Keszthelyi Rita villant, szabaddobásból alakította vissza a plusz kettőt, 10-8. Aztán jött Garibotti, és borzasztóan messziről lőtt Gangl kapujába. Pedig Bíró Attila azt kérte az időkérésnél, a mieink essenek rá a lövőkre, ne lóbálhassanak kettőnél többet messziről, a gólok java részét így kaptuk. Ezt is. 10-9.
 
8. PERC: Emberhátrányban előbb a kapufa, majd Keszthelyi feje/blokkja mentett, maradt az egygólos előny a negyed végére.
 
4. NEGYED:
 
1. PERC: Czigány Dóra úszott a labdáért, de Di Mario hozta el azt. Bianconi ellen fújtak a játékvezetők. Somhegyi Noéminek passzolta be Kisteleki Hanna, de nem jött az ítélet.
 
2. PERC: Radicchi ejtett, Gangl résen volt. Keszthelyi dobott el egy szabadot, de előtte eltolta a védőjét, így nem adták meg a gólt. Radicchi egyenlít aztán, a balszélről, éles szögből lőtt Di Mario továbbpasszolt labdája után, 10-10. 8-3 után lett döntetlen.
 

 
3. PERC: És fordítanak az olaszok...Garibotti lőtt a kapuba, ő is a balszélről, sokadszorra, a másik oldalt egyáltalán nem használják az olaszok egyébiránt. 10-11.
 
4. PERC: Garibotti lőtt, tisztán sajnos, de a kapufa mentett. Emberelőnybe került aztán a magyar válogatott, és már majdnem elveszett a labda a sűrűjében, amikor Bujka Barbara bepöccintette látatlanban a labdát a kapuba, 11-11.

4. PERC: Di Mario lőtt a felső kapufára, majd Kisteleki Hanna lőtt fölé.

5. PERC: Czigány Dórát állítják ki, időkérés olasz részről. Gangl védett az olasz támadás során, de jött egy újabb olasz előny, amelynek során Bianconi lőtt a kapuba, 11-12.
 
6. PERC: Emberelőnybe került a magyar válogatott, Keszthelyi lőtte el, kapufa lett belőle.
 
7. PERC: Az olaszok ellen fújnak egy eltétovázott akció során, majd jöhetett a magyar csapat, az egyenlítésért. Amolyan minden mindegy alapon lőtt a támadás legvégén Kisteleki Hanna, de becsúszott! 12-12!
 
8. PERC: Kontra az olaszok ellen, majd a magyar csapat ellen, 40 másodperce maradt az olasz válogatottnak. És 18 másodperccel a vége előtt Keszthelyi mellett Aiello betalált... 12-13.
 
8. PERC: Keszthelyi helyrehozta hibáját, 12 másodperccel a vége előtt egalizált, 13-13! Lepörgött aztán az óra, 5 méteresek következnek!
 
Bujka Barbara kezdte a párbajt - belőtte, 14-13!
Di Mario állt oda - bevágta a jobb felsőbe, 14-14!
Kisteleki Hanna következett - bent van, 15-14!
Barzon - belőtte, 15-15!
Czigány Dóri - pattintós gól, 16-15!
Bianconi volt soron - kapufa! 16-15!
Keszthelyi Rita - kivédte az olasz kapus, 16-15!
Radicchi jött - Gangl Edina véd! 16-15!
Antal Dóra kezében a meccs, bent van, 17-15-re nyeri a meccset a magyar válogatott!
 
Bíró Attila szövetségi kapitány az M4 Sportnak:

"Utólag azt mondom, jól sikerült a meccs, de lehetett volna azért könnyebb is... Szeretném megköszönni a csapatnak, a stábnak, jó munkát végeztünk, és az UVSE-nek is köszönöm, hogy ilyen körülményeket teremtett, néha a Forum Romanumbamn éreztem magam. Örülök, hogy a Margitszigeten sikerült legyőzni az olaszokat. Kicsit szétcsúszott a védekezésünk a meccs derekán, és elfáradtunk abban is, hogy hat kontrát kaptunk, így szinte végig védekeztünk. Gyakoroltuk a büntetőket, de nem hiszek az edzéseken lőtt büntetőkben, a milliőt nem lehet utánozni. Az volt a cél, hogy bármi áron, de megverjük ezt a csapatot, hogy a lányok visszaigazolást kapjanak."

Kisteleki Hanna az M4 Sportnak:

"Sajnos drámaira sikerült a mérkőzés, fel kellett volna tenni a harmadik negyedben az i-re a pontot. A védekezés hatékonysága kicsit csökkent a harmadik negyedben, és úgy éreztem, kicsit több fórt kaptak, mint mi, emiatt is állhattak fel."

Gangl Edina az M4 Sportnak:

"Az 5 méterespárbaj mindig ilyen, nagy kihívás, nagyon szeretem. Próbáltam elbizonytalanítani az ellenfelet. Két kézzel ugrottam a végén, Rita figyelmeztetett, hiszen ő ismeri a játékosokat, bejött, örülök, hogy nyertünk."
 
Eredmény - Világliga, nők, A csoport, 1. forduló:
 
Magyarország–Olaszország 13–13 (6–3, 2–1, 2–5, 3–4) – ötméteresekkel 4-2
Hajós-uszoda, 400 néző, vezette:
Charzianastasion (görög), Inesta (spanyol)

Magyarország: Gangl – Antal 2, Kisteleki H. 5, Szücs G., Keszthelyi 3, Bujka 2, Csabai 1. Csere: Takács O., Illés, Somhegyi, Czigány, Leimeter . Szövetségi kapitány: Bíró Attila

Olaszország: Gorlero – Garibotti 3, Radicchi 4, di Mario 2, Bianconi 2, Emmolo, Frassinetti. Csere: Tabani, Queirolo 1, Aiello 1, Pomeri, Barzon. Szövetségi kapitány: Fabio Conti

Gól/ emberelőny: 5/6, ill. 3/11
 
ÖSSZEFOGLALÓ

„Úgy kell visszafogni a lányokat!” –
mondta a partit megelőzően Bíró Attila. Nos, az első negyedben pontosan láthattuk, miért fogalmazott így. Ugyan Radicchi gólja nyitotta a csatát, ám ezt követően beindult a henger! A bekként szereplő Csabai Dóra elöl is megmutatta képességeit (nagy gól), majd Kisteleki Hanna balkeze villant kétszer egymásután. Az első emberelőnyünket Bujka Barbara „tette be” angyali nyugalommal, majd egy végletekig kijátszott akció után a csapatkapitányként irányító Keszthelyi Rita passzát Antalé Dóra húzta a kapuba. A mieink pillanatok alatt „lyukasztották” ki Gorlerót, nem csoda, hogy sok(k) volt ez az olasz kapitánynak, ki is kérte az idejét. A támadások pontosassága, csodálata mellett nem mehetünk el szó nélkül a védekezésről: a három kivédekezett emberhátrány önmagáért beszél! Blokkok sokasságát mutatták be a hölgyek, szó szerint gázoltak bele az ellenfél önbizalmába.

A kérdés persze adott volt: meddig lehet bírni ezt a tempót?

Di Mario átlövés góljára Antal Dóra fórból válaszolt, így az sem számított nagy bajnak, hogy az utolsó szó a negyedben Radicchié volt.

Főleg úgy, hogy a parádé a második menetben is folytatódott: kivédekezett hátrány, egy menetrendszerű Kisteleki előnygól, majd egy Keszthelyi-villanás, egy újabb blokk, 8–3, legszebb álmainkat múlta felül az eredmény és a játék. A képet egy „ronda” mezőnykiállítás (Takács Orsolya), és az abból leforduló Queirolo rontotta csupán, mert amúgy az történt a medencében, amit a mieink akartak. Gangl Edina hátrányban védett, az olaszok nem tudtak mit kezdeni a védekezésünkkel, a nagyszünetben az eredményjelzőn álló 8–4 bizony sokat ígérőnek tűnt.

Igen ám, de aztán egyre jobban belemelegedtek az olaszok… Két akcióból elért vendéggólra (Di Mario, Bianconi) ugyan Kisteleki fórból szerzett találatával volt válaszunk, ám Garibotti és Radicchi is kilőtte a sarkot, így pillanatok alatt 9–8-ra zárkózott a rivális. A támadásokban nem jöttek össze a centerbejátszások, kevés volt a lövés, megállt a gépezet. Keszthelyi szabaddobásgólja a falat kenyér kategóriát jelentette, más kérdés, sajnos Garibotti azonnal válaszolt a túloldalon. A negyed végén az egyenlítésre is megvolt Conti csapatának az esélye, ám Emmolo fórban fejbe lőtte Keszthelyit…

A negyedik gólját szerző Radicchi tett arról a záró menetben, hogy új, hatperces meccs vegye kezdetét – mi tagadás, bajban voltunk. Kontrafault után kiszórták Kistelekit, Garibotti a a bal szélről pontosan célzott – már az olaszok vezettek. Elöl semmi sem sikerült, az ellenfél pedig mind inkább egyre nagyobb önbizalommal pólózott. Fórban Gorlero maga elé ütötte Keszthelyi lövését, ám a nagy kavarodásban Bujka Barbara valahogy kihámozta magát a szorításból, és kiegyenlített – 11–11.
A szemfüles gólt követően időkéréses fórban adogathattak az olaszok, de Gangl Edina nagyot védett. De jött rögvest a 11. vendégfór, amelyet Bianconi belőtt, 2.50 volt vissza, és 12–11-re vezetett az ellenfél. Átellenben Keszthelyi a fára vágta a fórt…

Kisteleki Hanna 1.15-tel a vége előtt a támadóidő végén mindegy-mindegy alapon lőtt laposan, becsúszott a labda, majd itt is, ott is jól zárt a retesz. 18 másodperccel a vége előtt Aiello az olasz támadóidő végén csavart gólt Keszthelyiről, Bíró Attila időt kért, a döntetlenért támadhatott csapata.

És akkor Keszthelyi javított, bombagólja akadt be 11 másodperccel a vége előtt, őrület, ami a vízben zajlott. A maradék időt sikerült kibekkelni, 13-13-mal zárult a meccs – a szabályoknak megfelelően büntetődobások következtek.

Az idegek harcát a mieink bírták jobban: nálunk csupán Keszthelyi Rita hibázott (a 4. körben Gorlero védett), míg az olaszoknál Bianconi a fára lőtt, míg Radicchi lövését védte Gang Edina. Így Bujka Barbara, Czigány Dóra, Kisteleki Hanna és Antal Dóra értékesített ötméteresének hála 4–2-re nyertük a párbajt.

Mindez azt jelenti, hogy Magyarország 2, Olaszország 1 ponttal gazdagodott.
 
További eredmények:
Hollandia-Franciaország 12-7
A másik csoportban:
Spanyolország-Görögország 17-16 (5 méteresekkel)
Oroszország-Németország 19-8
Vízilabda hírek
Női válogatott
magyarország-olaszország világliga
Bíró Attila