cover image
Felnőtt Válogatott
Női

Női Vk Szuperdöntő: magyar–görög – Vol 1.

2023. június 22. 12:50

Pénteken magyar idő szerint este 10-kor kezdődik Los Angelesben a női Világkupa Szuperdöntő, és az első negyeddöntőt mindjárt mi játsszuk, a görög válogatott ellen. Igaz, a csapatösszeállítás kissé kalandosan alakult.

A kaliforniai pólós szuperhéten ez lesz az első magyar–görög meccs, minthogy hat nappal később és néhány kilométerrel odébb egy másik uszodában a férfiak Szuperdöntőjében is a hellénekkel játszunk majd a nyitónapon.

Egyik összecsapás sem ígérkezik egyszerűnek, a lányoké különösen nem, emlékezzünk csak a tavalyi Európa-bajnokság nyitómérkőzésére, amikor végül egy góllal veszítettünk a hellének ellen úgy, hogy végig ők vezettek, a negyedik negyedben viszont már mi, és úgy fest, végre kézben a meccs, mégis kaptunk kettőt a hajrában...

Ugyanakkor azt mindig hozzátehetjük zárójelben, hogy Keszthelyi Rita ugyebár hiányzott Splitből – azon a két viadalon viszont, amelyiken ott volt, a hazai vébén, majd a novemberi Világliga Szuperdöntőn, egyaránt ezüstéremmel zárt a csapat. Plusz a kvalifikáció során, tavasszal, Rotterdamban 14-12-re győztünk, melyből Rita 6 góllal vette ki a részét, és most, az államvizsgája után csatlakozik a válogatotthoz...
 
„Sosem egyszerű ellenük, tényleg bármi megtörténhet, ráadásul a görögök tíz napja itt vannak, azaz belakták a helyszínt, de persze mi is azért jöttünk ki előbb Kanadába, hogy átálljunk – mondta Bíró Attila szövetségi kapitány. – Még van egy napunk a finomhangolásokra, aztán igyekszünk kihozni a jelenlegi felállásból a legtöbbet.”

Merthogy a csapat nem feltétlenül abban az összetételben vonul fel, ahogy a szakvezető elképzelné. Ugyebár akad egy-két sérült, aki még az olaszok hentesmunkájának a nyomait hordozza, Vályi Vandának Anzióból kellett hazautaznia a fülgyulladása miatt, a legfrissebb csere pedig Máté Zsuzsannát érinti, akit az amerikai bürokrácia fosztott meg a játéklehetőségtől. Merthogy ő a Felvidéken született, igaz, amióta az eszét tudja, magyar útlevéllel szerepel pólósként, ám kiderült, az amerikai könnyített vízumhoz (ESTA) a születési helynek megfelelő útlevél kell; ezért még a túra előtt hazatért, csináltatott egy szlovák útlevelet (korábban nem is volt neki olyan), azt később kihozták utána Olaszországba, ám hiába ment be azzal a kérelem, a jenkik indoklás nélkül elutasították. Mindez már a túra kanadai részén derült ki – oda simán megkapta az engedélyt... –, azaz Long Beach helyett Budapest felé kellett vennie az irányt, és a helyére Pőcze Panna érkezett (friss, ropogós ESTA-val).

„Én ezt felháborítónak tartom, hogy egy sportoló nem szerepelhet egy világversenyen mondvacsinált okokból – dohogott Bíró Attila. – Kíváncsi vagyok, mi történt volna, ha egy amerikai pólós nem kap vízumot a tavalyi budapesti vébére... Viszont muszáj volt valakit behívni, mert a sérültek állapota miatt nem kizárt, hogy a végén csak tizenkét embert tudnék játszatni, ennyi előnyt pedig nem szeretnénk adni egy Szuperdöntőn.”


Amúgy egy második hely most sem lenne rossz eredmény, elvégre mégiscsak hazai pályán jönne szembe az amerikai együttes, amelynek legyőzéséhez mindig valami szuperextra kell – és a sorsolás okán megint az elődöntőben találkozhatunk velük. Legutóbb legyőztük őket, azaz már érezzük talán, hogy ez nem a lehetetlen kategóriája. Egyébként is: az olimpián is sikerült a csoportmeccseken, aztán egy éve, a budapest vb-döntőben is komolyan szorongattuk őket, amire a korábbi években senki sem volt képes, majd novemberben sikerült újfent elkapni a háromszoros olimpiai bajnokcsapatot (amire 2013 óta nem volt példa egyenes kieséses szakaszban).

Az első két hely egyébként automatikus kvalifikációt jelent a 2024-es dohai világbajnokságra, hogy valami tétje is legyen az eseménynek már azon túl, hogy a győztes 60 ezer dollárt vihet haza.
 
A mérkőzéseket a World Aquatics Youtube csatornáján lehet követni.

Női Világkupa Szuperdöntő
Negyeddöntők (péntek-szombat, magyar idő szerint)
22.00 Magyarország–Görögország
0.00 Olaszország–Spanyolország
2.00 Egyesült Államok–Izrael
4.00 Hollandia–Új-Zéland
Női válogatott