cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Női világliga európai döntő: a 3. helyért játszhat a csapat

2022. április 23. 15:21

A tenerifei Santa Crúzban Bíró Attila együttese állva hagyta a házigazdát, amely azonban a nagyszünet után kapcsolt rá, élt a lehetőségeivel, így 12-12-es döntetlen született. Az ötméterespárbajt aztán 7-6-ra nyert meg a rivális, így csapatunk vasárnap magyar idő szerint 12:45-től Olaszország ellen a bronzért játszhat.

„Jól ismerjük őket, hiába játszanak otthon, ahogy senkitől, tőlük sem félünk. Ahogy ők, mi sem vagyunk csúcsformában, szoros, izgalmas találkozó várható" - vezette fel a spanyolok elleni elődöntőt Bíró Attila szövetségi kapitány, aki a hazaiak pénteki, görögök elleni produkcióját be akarta különösebben értékelni. Csapatával látta a partit (13-9-re nyert az olimpiai ezüstérmes), igyekezett is felhívni játékosai figyelmét, hogy ne abból induljanak ki, amit láttak.
 
Nos, ennek megfelelően is pörgött fel az edzőmecseken megsérült Gurisatti Gréta nélkül kiálló válogatottunk a csatába. Hatékony támadójáték, koncentrált, magabiztos védekezés, kiváló centerjáték (Mahieu Gereldine, Dömsödi Dalma), remek, Garda Krisztina és Máté Zsuzsanna vezette védelem, jó kapusteljesítmény Magyari Aldától - 0-2 után egyenlített, majd lépdelt is el szép lassan a csapat ellenfelétől: az első negyedet 4-2-re, a másodikat 4-1-re nyerte meg! Duplázott Szilágyi Dorottya és Garda Krisztina, de gólt lőtt Leimeter Dóra, Rybanska Natasa, Faragó Kamilla és Horváth Brigitta is.
 
A spanyolok térfélcsere után közelítettek, 8-3-ról 8-5-re zárkóztak, majd 9-5 (Vályi Vanda) után 9-7-re, amikor Rybanska brusztolt ki egy büntetőt, amelyet Szilágyi a lécre lőtt. De miután hátul újra összekapta magát a társaság, és jöttek a blokkok, a záró menetre maradt a kétgólos előny. Mindenesetre az 1-4-es etap azért óvatosságra intette az együttest.
 
A008_04032302_S020.jpg Egy kivédekezett hátrány (amely közben Rybanska kipontozódott) után Faragó lőtt be egy fórt, megadva az utolsó negyedre az alapot. A spanyolok azonban „bedurrantották" a híres centerjátékukat, kapták az ítéleteket, és jöttek, jöttek feljebb. 10-9 után Faragó újra betalált, de erre még két spanyol találat érkezett. Az utolsó percben az UVSE játékosa harmadik találatát jegyzete a negyedben (összességében a negyediket) ám a házigazda 3.7 másodperccel a vége előtt újra egyenlített, így lett 12-12 a vége.
 
Az ötméterespárbajban is volt sansz a győzelemre, ám nem sikerült élni vele, és végül Spanyolország nyert 7-6-ra, döntőt vívhat vasárnap Hollandia ellen. Csapatunk a 3. helyért Olaszországgal csatázhat magyar idő szerint 12:45-től.
 
A008_04032317_S049.jpg A mérkőzéseket a FINA YouTube-csatornája élőben közvetíti.
 
Világliga európai selejtező, döntő, Santa Cruz
Április 23., szombat

Elődöntő
Magyarország-Spanyolország 12-12 (4-2, 4-1, 1-4, 3-5) - ötméteresekkel 6-7
Gólszerzőink: Faragó 4, Szilágyi 2, Garda 2, Leimeter, Rybanska, Horváth B., Vályi
 
Olaszország-Hollandia 7-9
 
Április 24., vasárnap
Az 5. helyért
Görögország-Franciaország, 11:00
A 3. helyért
Olaszország-Magyarország, 12:45
Döntő
Hollandia-Spanyolország, 14:30
 
A válogatott tenerifei kerete
Kapusok: Magyari Alda (UVSE), Kiss Alexandra (Eger)
Mezőnyjátékosok: Dömsödi Dalma (FTC), Faragó Kamilla (UVSE), Farkas Tamara (BVSC), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Horváth Brigitta (Dunaújváros), Mahieu Geraldine (Dunaújváros), Máté Zsuzsanna (FTC), Leimeter Dóra (BVSC), Rybanska Natasa (UVSE), Szegedi Panni (UVSE), Szilágyi Dorottya (Dunaújváros), Vályi Vanda (FTC)

Vízilabda hírek
Női válogatott
Bíró Attila