cover image
Női
Klub

Női BL: görögök, drámák

2023. november 25. 18:35

Három hazai női Bajnokok Ligája-meccs görög ellenfelekkel, három drámai találkozó, amelyeken egy-egy gól döntött. Nyerni csak a Fradi tudott, az UVSE erősen ellentmondásos körülmények között kapott ki a végső győzelemre is esélyes Olympiacostól, és a dunaújvárosiaknak is volt esélyük az Alimos ellen. Az Eger viszont újabb nagy pofonba szaladt bele Keszthelyi Ritáék ellen Mataróban.

A görög drámafolyam már pénteken elkezdődött a szigeten. Az UVSE végig remekül tartotta magát a 2021-es és 2022-es BL-győztes Olympiacos ellen, sőt. Magyari Alda rég látott formában védett, az első nyolc percet például gól nélkül tudta le, a félidőben pedig 3-2-re vezettek a lilák. A harmadik részre fogyott el valamelyest a lendület, másfél perc után Baksa Vanda fórból 4-2-re növelte az előnyt, ám a játékrész végéig nem jött több hazai találat, a pireusziak viszont kiegyenlítettek.

Sőt, az utolsó periódus elején már vezettek is, ám Hajdu Kata büntetőből vetett véget a kilencperces gólcsendnek, igaz, rögtön utána Eleni Xenaki ismét a vendégeknek szerzett vezetést. Négypercnyi kőkemény csatát követően végül egy emberelőnyben kibrusztolt ötösből Faragó Kamilla újfent egyenlített, 1:12-vel a duda előtt. Az utolsó perc igazán drámaira sikeredett, a görögök is kaptak egy ötöst, Magyar Alda azonban védett, azaz a győztes gólra is rámehetett az UVSE. Nagyon úgy festett azonban, hogy a parton lévők ezt kevésbé szeretnék látni, gond nélkül elengedték a centerbejátszás utáni szitut, hogy aztán labdanélküli kiállítást adjanak a görögöknek, elnézzenek egy vízfeletti visszaütést, majd gyanítható megnyugvással mutassanak középre Vasiliki Plevritou utolsó másodperces gólját követően (6-7).

A másik pireuszi gárda, az Ethnikos szombaton vendégeskedett a Népligetben, és hasonlóan fordulatos meccset vívott a Fradival. Az első félidőben Gurisatti Gréta one-woman-show-ja zajlott, az FTC hét góljából hatot vállalt, így a szünetben 7-7-re álltak a felek. Itt a drámai rész a harmadik részben indult, amikor a hellének három gyors góllal egészen 7-10-ig szaladtak, Pőcze Panna több mint négy perc után tudott csak betalálni, de a zárórész előtt így sem állt túl jól a zöldek szénája (8-10).

Kuna Szonja viszont góllal indította az utolsó felvonást, egy perc múlva pedig Tóth-Csabai Dóra emberelőnyből már egyenlített is. Az Ethnikos még visszaszerezte a vezetést, de Pőcze Panna legott egyenlített akcióból, hogy aztán elkeseredett csata induljon a győztes gólért. Ezt végül Tóth-Csabai révén a zöld-fehérek szerezték meg, de hogy három pontot érjen, még két hátrányt is ki kellett védekezniük – ez sikerült, az utolsó hat percben nem kaptak gólt, így megszerezték második győzelmüket (12-11).

Ami végül a fordulóban az egyetlen magyar sikernek bizonyult, miután a Dunaújváros szintén komoly ütközetet vívott az Alimosszal, de itt a vendégek nyertek 12-11-re. Holott az újvárosiak biztatóan kezdtek, a második rész elején 4-2-re vezettek, ekkor azonban három görög gól érkezett zsinórban. Innen még visszafordította a meccset egyszer a hazai együttes, ám a szünetben így is 6-6 állt a táblán.

A harmadik rész a Duna mentén sem sikerült túl jól: az Alimos újabb két gólt lőtt, Geraldine Mahieu szép akciógólja csaknem öt perc után felezte a különbséget, de csak ideiglenesen, a vendégek hollandjai tovább termeltek, ezúttal Koolhas állította vissza a kétgólos differenciát, ami maradt is az utolsó szünet előtt (7-9).

Hosszú hajrát nyitottak az újvárosiak, és Garda Kriszta és Dobi Dorina góljaival sikerült is egyenlíteni, majd Kardos Dominika révén még egyszer, 10-10-nél, de a maradék három és fél percre három görög fór jutott csak, amiből kétszer betaláltak – az újvárosiak csupán 21 másodperccel a vége előtt dobhattak egy ötöst, amit Garda a hálóba küldött, de többre már nem maradt esély, így a második hazai meccsét is egy góllal veszítette el az együttes.

A negyedik találkozóról inkább ne beszéljünk, az egriek megint beszakadtak – negyedik BL-mérkőzésükön harmadszor kaptak 18 gólt: a Mataro elleni hazai 5-18 után most 6-18 lett a vége (és legutóbb a Fradi elleni idegenbeli fellépésük 7-18-cal zárult), amiben legfeljebb Keszthelyi Rita négy góljának örülhettünk, ha egyáltalán. Avagy a bajnokcsapat tényszerűen gyengült a tavalyi dicsőséges szezont követően, de azt gondoltuk, nem ennyivel...

A női Euro Kupában a BVSC kalkulálható vereséget szenvedett Triesztben. Az olaszok hamar elmentek hárommal, később állandósították a négy-ötgólos differenciát, s bár a negyedikben visszajött 12-9-ig a Stieber-csapat, reális esélye nem volt egy jobb eredményre. A vége (14-10), meg a maga a meccs is sokkal jobban festett, mint az első körben a Szőnyi úton, ahol a Trieste 15-8-ra nyert. Baj nincs, a német és francia rivális újbóli legyőzése nem okozhat gondot, és akkor meglesz a négyes döntő.

 

Női Bajnokok Ligája

B-csoport

Dunaújváros–Alimos Betsson (görög) 11-12

C-csoport

Assolim Mataro (spanyol)–Tigra ZF Eger 18-6

FTC-Telekom–Ethnikos Piraeus (görög) 12-11

D-csoport

UVSE–Olympiacos Piraeus (görög) 6-7

(linkre kattintva statisztika és eseménylista nyílik)

Női Euro Kupa

B-csoport

Trieste Pallaunoto (olasz)–BVSC-Zugló 14-10