cover image
Férfi
Női
Felnőtt Válogatott

Negyeddöntős esélyek: franciák (jó eséllyel) a férfiaknak, hollandok a lányoknak

2024. február 9. 19:01

Kialakultak az ágak mindkét tornán – bár akadtak izgalmak, végül mindenütt győzött a papírforma. A férfiaknak gyaníthatóan a franciák, a nőknek pedig bizonyosan a hollandok jönnek a negyeddöntőben.

A hölgyeknél az amerikai–holland meccset leszámítva nem igazán akadt szoros csata a csoportkörben – igaz, ezen eldőlt, hogy kikkel találkozunk a negyeddöntőben. Végül ez a holland együttes lesz; ahhoz le kellene szakadnia az Aspire Dome jól megépített tetejének, hogy a kínaiak legyőzzék a világ- és Európa-bajnok együttest.

Eindhovenben egyébként jól tartottuk magunkat velük szemben, azaz cseppet se gondoljuk esélytelennek a lányokat; ha sikerülne a győzelem és az elődöntő, az biztos olimpiai kvótát jelenthet.

Egyébként az olasz–görög együttes ágán vagyunk, ha ott a görögök nyernének, és esetleg mi veszítenénk a hollandokkal szemben, akkor jönne egy újabb magyar–olasz, ami egyértelműen kvótáról dönthet. A másik ágon az 5-8-as keresztbejátszásnál bizonyosan ausztrál–kanadai párharc lesz, ausztrál győzelem esetén a 7. helyért folyó csata határozhat a kvótáról, ha azonban a kanadaiak kerekednének felül – akik szintén Párizsra hajtanak –, akkor a mi oldalunkon az 5-8-as meccs dönt(het) mindenről; ha az olaszok jutnának be a négy közé, akkor viszont a görögöket muszáj lesz megverni, nehogy esetleg egy közvetlen riválissal való találkozás nélkül maradjunk le a játékokról. Ám pont emiatt a negyeddöntős siker lehet a kulcs – ebben az esetben minden megoldódik. (A másik ágon az amerikai–spanyol elődöntőnek aligha állhat bárki az útjába.)

Címvédő férfiválogatottunk a negyeddöntőben a francia–ausztrál meccs győztesével találkozik, amely jó eséllyel a görögöket ma kőkeményen szorongató gall gárda lesz. Argyropoulosék csaknem elmulatták a győzelmet, mert bár végig vezettek, többször is két góllal, a végén iksznél ki kellett védekezniük egy emberhátrányt, mielőtt Angelos Vlachopoulos ötméteresével (0:51-nél lőtte be) kiharcolták a 13-12-es győzelmet s ezzel a csoportelsőséget.

Még ennél is komolyabb ütközet zajlott a szerb–amerikai mérkőzésen, amelyen a jenkik sokáig domináltak, a harmadik negyed elején már 8-5-re is vezettek. Hanem ekkor a szerbek gyorsan lőttek kettőt, majd a következő támadásuknál Ben Hallock víz alá vitte ellenfelét, fejbeverte és letépte a sapkáját... Ugyebár Vámos Marci orrbaveréséért őt küldték ki egy négypercessel VAR-ozás után Fukuokában, amit az amerikaiak azóta is erősen sérelmeznek; nos, most megint kiderült, hogy a jenki csapatkapitány nem egy matyóhímzés. Ráadásul pechére kiderült, hogy a VAR-kamerák mellett a tévések vízalatti kamerái is be vannak kötve a játékvezetőknek, azon pedig premier plánban látszódott a jelenetsor, úgyhogy a görög bíró, Sztavridisz habozás nélkül kiszórta megint végleg, a szerbek pedig lemészárolták az amerikaiakat a négyperces fórban – a negyed végén már 11-8-ra vezettek (azaz 6-0-ás rohammal voltaképp döntöttek). A zárórészre kiegészülő amerikaiak próbálkoztak még, de innen nem volt visszaút, a szerbek ráadásul sokkal összeszedettebben játszottak, mint Zágrábban, így negyeddöntősök, amivel gyakorlatilag kijutottak az olimpiára.

Amúgy ezúttal ők lesznek a mi águnkon, azaz ha a franciákat (ausztrálokat) legyűrjük, akkor a szerb–horvát csata győztese lesz az ellenfelünk az elődöntőben. A másik oldalon csinos kis partikra van kilátás, mindjárt az olasz–amerikai csata a nyolcba jutásért; bár a 9. hely is valószínűleg párizsi kvótát ér majd, azért a taljánoknak így is élet-halál lesz a meccs (igaz, Hallock nélkül azért nem lesz egyszerű a jenkiknek sem). A montenegróiak a románokkal vívnak meg a keresztbejátszásnál, itt is az olimpia lesz a tét – felül ezúttal egyébként a spanyolok és a görögök várják riválisaikat a nyolc között.

 

Ágrajz a negyeddöntőktől

Férfiak

Spanyolország – Montenegró/Románia

Görögország – Olaszország/Egyesült Államok

 

Szerbia – Horvátország/Kína

Magyarország – Ausztrália/Franciaország

 

Nők

Egyesült Államok – Ausztrália/Nagy-Britannia

Spanyolország – Új-Zéland/Kanada

 

Magyarország v Hollandia/Kína

Olaszország v Kazahsztán/Görögország