cover image
Férfi
Női
Felnőtt Válogatott

Negyeddöntők: mindkét csapatunk készen áll!

2024. február 11. 19:25

A lányok a hollandokkal, a férfiak pedig a franciákkal mérkőznek a világbajnokság negyeddöntőiben.

Női együttesünk belehúzott: az amerikaiak elleni szombati gyakorlás után ma a spanyolokkal is kétkapuztak egy kiadósat a lányok, hogy a lehető legjobb formában várják a hollandok elleni találkozót. Azaz a másik ág csoportgyőzteseivel készültünk – az amerikai együttessel szemben még kissé akadozott a támadójáték a háromnegyedes gyakorlás első felében, ugyanakkor a védekezés színvonalára nem lehetett panasz. Amint picit is sikerült elbizonytalanítani az olimpiai bajnokcsapatot – és ezt ötből három-négy alkalommal rendre megoldottuk –, akkor gyönyörűen levédekeztük az összes támadóformációjukat.

Mihók Attila a szombati kétkapu kapcsán csupán azt nehezményezte, hogy az amerikaiak amúgy zseniális, színesbőrű hálóőrével, Ashleigh Johnsonnal szemben a kelleténél jobban bizonytalankodtunk. „Fantasztikus kapus, ez tény, de attól olyan jó, hogy amikor kiszámítható lövés jön kiszámítható szituációból, azt kivétel nélkül védi. Amikor viszont sikerül akárcsak kicsit meglepni, mint például Faragó Kamillának, akkor sima gól a vége. Vállalkozni kell, bátran, nem félni attól, hogy mi lesz, ha Johnson odaér.”

Aztán a spanyolok elleni gyakorlás még jobban sikerült, ami fontos a lányok lelkének, bár a kapitány természetesen nem volt hajlandó örömteli zászlólengetésbe kezdeni: „Nem tartom igazán hasznos infónak a mérkőzések előtti felkészülési meccseket. Persze, azért egy mínusz tíz nem lenne feltétlenül motiváló... Ma a lőtt gólok számában felülmúltuk a spanyol csapatot, elsősorban a jó védekezésnek és a védéseknek köszönhetően. Holnap ettől még 0-0-ról kezdünk a hollandok ellen, és a most lőtt góljainkat és blokkjainkat oda nem fogják beszámítani. Összességében jól teljesítettünk – de holnap kell jól játszanunk.”

 

Férfiválogatottunk valamelyest lazább programot bonyolított – Varga Zsolt szabadszombatot rendelt az uraknak, úgyhogy csak múzeumlátogatás, városnézés volt a „kötelező rész” a nap első felében, utána mindenki azt csinált, amit jónak látott.

Ellenben vasárnap visszatért minden a rendes „kapitányi” kerékvágásba, délelőtt a hotel tornatermében és medencéjében zajlott az edzés, majd a délutáni videózást követően esti tréning szerepelt az étlapon.

A negyeddöntőben a várakozásoknak megfelelően a franciák jönnek szembe, akik három negyeden át gyűrték az ausztrálokat, mielőtt a negyedikben egy 3-0-ás futással eldöntötték a keresztbejátszást (11-8 lett a vége). Velük ugyebár Doha előtt már készültünk három napot, plusz játszottunk egy hivatalos meccset is a Komjádiban, ahol azért a harmadik játékrészben támadt némi zavar az erőben, ekkor hat gólt kaptunk nyolc perc alatt, így 8-8 után kellett úrrá lenni ezen és végül simán nyertünk.

Ám ez mit sem jelent, ráadásul arra is emlékezhetünk akár, hogy Fukuokában, épp a negyeddöntőben a franciák három negyeden át lejátszották a színről a spanyolokat – ha ott egy picit összeszedettebbek a végén, akkor simán kiejthették volna a világbajnokot, hiszen 5-4-nél még emberelőnyben adogattak négy perccel a befejezés előtt... (És azt sem árt észben tartani, miként ejtették ki a szerbeket a 2022-es Eb nyolcaddöntőjében.)

Ami pedig a többi mérkőzést illeti, vasárnap véglegessé vált az olimpiai férfitorna mezőnye is. A két napja kivívott csoportelsőséggel a szerbek landoltak elsőként Párizsban (már a jelenleg zajló tornáról), most csatlakoztak hozzájuk a horvátok (Kínával nem volt gondjuk), majd a montenegróiak is, akik a románokat verték meg, nem kis nehézségek árán, 11-9-re. Utolsóként az olaszok szálltak fel a párizsi járatra (és ezzel az összes maradék kvóta elkelt), miután irdatlan csatában, 31 személyi hibával, piros lapokkal gazdagon megtűzdelt ütközetben 13-12-re győztek az amerikaiak ellen. Utóbbiak küzdöttek, mint disznó a jégen, de a kulcspillanatokban hiányzott az összpontosítás, például kihagytak két kettős fórt is, így történt, hogy innentől Európa-bajnokság zajlik majd Dohában. Mondjuk a vb-k 1973 óta íródó történetében a férfiaknál kizárólag európaiak nyertek érmet, arra azonban utoljára 2007-ben volt példa, hogy egyetlen tengerentúli együttes se érje meg a negyeddöntőt.

 

A negyeddöntők programja

(magyar idő szerint)

Nők (hétfő)

14.00 Egyesült Államok–Ausztrália

15.30 Spanyolország–Kanada

17.00 Magyarország–Hollandia

18.30 Olaszország–Görögország

 

Férfiak (kedd)

14.00 Spanyolország–Montenegró

15.30 Görögország–Olaszország

17.00 Szerbia–Horvátország

18.30 Magyarország–Franciaország