cover image
Női
Felnőtt Válogatott

Mihók Attila: Intenzív a feladat és az időszak, nem unatkozunk

2024. január 23. 17:02

Kevesebb mint két hét van hátra a dohai világbajnokság rajtjáig, ahová azért fog elutazni a női válogatott, hogy megszerezze az olimpiai kvótát. Mihók Attila és Cseh Sándor a múlt héten az Európa-bajnoksághoz képest kibővített csapattal kezdte meg/folytatta a felkészülést, előbbit kérdeztük az eddigi munkáról és az előttük álló időszakról.

Két nap szünet után múlt szerdán Dunaújvárosban kezdte újra a munkát a női válogatott, amelyhez csatlakozott Máté Zsuzsanna, Horváth Brigitta és Peresztegi-Nagy Kinga is. Mihók Attila szerint komoly kihívást jelent a forma újraidőzítése egy ilyen periódusban.

„Több helyre is hangsúlyt kell fektetni. Az egyik, hogy nem egyszerű matematikailag kiszámolni, hogy a január és a februári negyeddöntők közötti, egyrészt kötött, másrészt kötetlen időt hogyan tudjuk úgy felhasználni, hogy fizikálisan a jobbik formánkat tudjuk hozni. Ebben vannak mérkőzések, pihenőidőszakok, edzések, utazások, és ezt kell eltalálni.”

A társkapitány elmondta, hogy múlt héten elkezdték a fizikális szinten tartást, hiszen ez most nem felkészülés és nem formába hozás, folyamatos formáról kell beszélni. Egy bizonyos elképzelés mentén próbálják ezt fenntartani, lehetőleg a világbajnokság végéig. 

„Lesznek könnyebb meccsek és mindent eldöntő találkozók is, próbálunk viszonyítási pontokat kijelölni, ahova úgy szeretnénk eljutni, hogy az jó legyen. Ugyanez igaz taktikailag is, az Európa-bajnokság után is azt mondtuk, hogy tudjuk, mit akarunk, és ezen nem is szeretnénk, meg nem is tudunk idő hiányában változtatni. De nyilván azokat a dolgokat, amiket az Eb-n gyengeségnek tartottunk, kicsit újra kellett gondolni és kreálni, ez folyamatban van, valamint bővítjük is a repertoárt olyan játékelemekkel, amik nehéz helyzetekben vagy adott lehetőségek okán bevethetők.”

Mihók azt is elárulta, hogy az Európa-bajnoki felkészüléshez képest jelentős változás, hogy a mentális részre is fókuszálnak, és még ha kicsit kapkodva is, de megpróbálják beilleszteni a programba, folyamatosan dolgoznak ezen is. 

„Próbáljuk magunkban is letisztázni az előttünk álló feladatok végrehajtási mikéntjét, és hangsúlyozzuk az egység, a kohézió és a felelősségvállalás fontosságát. Intenzív feladat és időszak, nem sokat unatkozunk.”

Arról is beszámolt, hogy többen is sérüléssel bajlódtak a kontinenstorna után, de már olyan állapotban vannak, hogy vízbe tudtak menni, ami örömteli, ráadásul mindenkinek folyamatosan javul az állapota. Egyedül Tiba Panna az, aki mandulagyulladásból lábadozik, ő még nem tudott edzeni az Európa-bajnokság óta, de rajta kívül mindenki munkaképes. Úgy véli, fizikai állapotban nem maradt le a csapat az ellenfelektől és szerinte a világbajnokságon sem lesz ezzel gond. 

Az újonnan behívottakról az alábbiakat osztotta meg Mihók:

„Szerettünk volna masszívabbak lenni hátul Máté Zsuzskával és Horváth Brigivel, aki az utolsó kimaradónk volt az Eb előtt, míg Peresztegi-Nagy Kinga a kínai edzőmeccsek után került ki. Próbáltuk figyelembe venni, hogy ne induljanak messziről, legyen minél nagyobb az összhang és minél kevesebb dolgot kelljen elölről kezdeni. Zsuzskánál 1-2 dolgot át kellett beszélni, de ebben a hasonló poszton játszó lányok rengeteget segítettek neki.”

A szakember elmondta, hogy ezen a héten Budapesten edzenek, valamint jellemzően fiúcsapatokkal (KSI, OSC) kétkapuznak. Aztán jön egy 2,5 napos pihenő, amit rendkívül szükségesnek érez és reméli, mindenki megfelelően ki tud majd kapcsolódni.

„Jövő héten hétfőtől szerdáig Martfűn leszünk, majd csütörtökön kora délután edzünk egyet, aztán pénteken elindulunk Dohába” – zárta gondolatait Mihók Attila.