cover image
Férfi
Felnőtt Válogatott

Magabiztos, jó szájízű zárás az E.ON-kupán

2023. december 21. 20:30

A magyar válogatott minden negyedet megnyerve 16–10-es győzelmet aratott Németország fölött a budapesti E.ON-kupa zárómeccsén, ezzel a második helyet szerezte meg a tornán.

Már csak a németek ellen nem mérkőzött meg a magyar válogatott a 2023-as E.ON-kupán, akik reggel már ötméteresekkel elintézték 12–10-re a románokat. Varga Zsolt ezúttal is rendkívül fiatal csapatot küldött a vízbe, hiszen ahogy ő is jelezte már korábban, ez a viadal az Európa-bajnoki felkészülést szolgálja elsősorban.

A németek az első támadásukból megszerezték a vezetést, Nagy Ádám viszont azonnal egalizált büntetőből; innentől kezdve a védelmek, a kapusok (nálunk Bányai Márk) és a kapufák kerültek főszerepbe, mígnem 16 másodperccel a negyed vége előtt Varga Vince ragasztott irgalmatlan nagy gólt a német kapuba.

A második etapra is lendületben maradtunk, Vigvári Vince is eleresztett egy bombát, majd Burián Gergely is megvillant, aztán ők kettek játszottak össze, amiből előbbi szerzett gólt közelről. Odaát Fynn Schütze vitte a prímet, a németek első három találatát ő lőtte és próbálta 1-2 gólos lemaradáson tartani övéit. Ezt egy ideig sikerrel vitte véghez, ám Vigvári Vince egy mesterien kijátszott emberelőnyt hibátlanul fejezett be, így háromgólos előnnyel mehettünk a nagyszünetre.

Ebből azonnal faragtak kettőt a vendégek, de Vigvári Vincével nem tudtak mit kezdeni, aki a negyedik találatával érkezett tüzet oltani. Ettől meg is nyugodtunk, Kovács Péter egy létszámfölényt, Fekete Gergő egy ötöst váltott gólra, helyreállt a világ rendje. Sőt, Nagy és Burián révén öttel is elléptünk, de a negyed utolsó másodperceiben egyet csökkentettek ebből.

Újabb hibátlanul szerkesztett fórral állítottuk vissza a közte ötöt Fekete által, de egyből jött a német válasz, majd Szakonyi Dániel védése kellett ahhoz, hogy a plusz négyet megtartsuk. Vigvári Vendel is beköszönt, amikor az utolsó két percet ütötte az óra, aztán az újabb német találatra Szeghalmi Zsombor replikázott, ekkor már gálahangulat uralkodott a Komjádiban. A pontot Burián tette fel az i-re a 16. találatunkkal, és mivel a németek már nem tudtak újabbat szerezni, ez egyúttal a 16–10-es végeredményt jelentette.

Mivel a spanyolok korábban rendes játékidőben legyőzték Szerbiát, ezzel ők hódították ez az E.ON-kupát, a magyar válogatott a második helyen végzett.

Végeredmény, E.ON-kupa, 4. nap
Magyarország–Németország 16–10 (2–1, 5–3, 5–4, 4–2)
magyar gólok: Burián, Vigvári Vince 4-4, Fekete, Nagy 2-2, Kovács, Szeghalmi, Varga, Vigvári Vendel 1-1.

Varga Zsolt:

„Ma sok ponton működött a védekezés, jól jöttünk vissza, a tegnapi hiányosságokat szépen raktuk rendbe, ez volt a kulcs és így kell tovább dolgozni. Hátrányban volt néhány dolog, amire jobban kell majd figyelnünk, de az előny is jobban tetszett, többet variáltunk. Nagyjából összeállt a csapat az Eb-re, még egy kérdésre kell megtalálnunk a választ a következő napokban.” 

Korábban:
Románia–Németország 10–12 (3–2, 2–1, 1–3, 3–3, 1–3) – ötméteresekkel
Szerbia–Spanyolország 13–14 (3–3, 4–5, 4–2, 2–4)

Az E.ON-kupa végeredménye:

1. Spanyolország 10 pont
2. Magyarország 9 pont
3. Németország 5 pont
4. Szerbia 5 pont
5. Románia 1 pont