cover image
Szövetség

Madaras Norbert a LEN Büró tagja lett

2023. március 12. 15:22

A törökországi Belekben zajló hétvégi LEN-kongresszuson hivatalossá vált, hogy a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, Madaras Norbert veszi át a Magyar Úszó Szövetség elnökének, Wladár Sándornak a helyét az európai szövetség vezérkarában. A kontinentális szervezet gyakorlatilag most szentesítette azt a hazai megállapodást, hogy szövetségünk elnöke is komoly pozícióba kerülve erősítse a magyar sportdiplomáciát a World Aquatics (korábban FINA) vezetőségébe beválasztott MÚSZ-elnök mellett.

Talán sosem volt ennyire erős a magyar képviselet a vizes sportágak vezérkarában – ráadásul történelmi mérföldkő, hogy Madaras Norbert személyében a LEN 97 éve íródó történetében először került be az elnökségbe (Büróba) egykori aktív vízilabdázó (korábban az úszók és a pólósok válogatottjait egyaránt vezető Rajki Béla (1968-72), majd az úszó olimpiai bajnok Novák Ilonka (1976-89) érkezett komolyabb sportmúlttal a vezérkarba). A jelen felállás szerint az MVLSZ elnöke, illetve a World Aquatics Bürót erősítő Wladár Sándor mellett az érdekérvényesítésben szintén igen fontos szerep jut Molnár Tamásnak, aki a WA vízilabda-testületét vezeti, valamint alelnöke a LEN technikai bizottságának – mi tagadás, még a legkiemelkedőbb nemzetek sem delegáltak ennyi olimpiai bajnokot ilyen kulcspozíciókba.

„Ez a LEN-döntés az egész magyar vízilabda-társadalomnak szóló elismerés, és amit elnökké választásomkor is mondtam, azt tartom az új megbízatás kapcsán is: szolgálni kell a sportágat, hogy még sikeresebb és elismertebb legyen – közölte Madaras Norbert. – A magyar érdekek képviselete természetesen elsődleges, ugyanakkor a szándékom egyértelmű: magáért a vízilabdáért is dolgozni szeretnék. Számomra nem kérdés, hogy jóval többet kell tenni európai szinten és globálisan is azért, hogy még komolyabb szerepe legyen, sokkal többen játsszák, sokkal jobban kiaknázzuk a benne rejlő lehetőségeket.”

Madaras Norbert hozzátette, a LEN vezérkarban a korábbinál több, elsősorban a vízilabda iránt elkötelezett tag van – az ún. sportági összekötők a görög Kyriakos Giannopoulos, a montenegrói Milos Mracevic és a spanyol Fernando Carpena –, velük már hosszabb idő óta kiváló a kapcsolat, és őszintén reméli, ezentúl immár egyenrangú tisztviselőként még hatékonyabban tudnak tenni a sportágért.
Szövetségi hírek