cover image
Női
Utánpótlás

Leány U17-es Eb: 3/3 arany, egyre nagyobb generáció

2023. augusztus 5. 22:36

Három esztendő alatt a harmadik aranyérmét nyerte az egyre nagyobb generáció: a 2006-2007-ben született hölgyek eddig fantasztikusan teljesítettek, hiszen megnyerték az U15-ös Eb-t, az U16-os vb-t, most pedig a spanyolok legyőzésével az U17-es Európa-bajnoki címet is, ráadásul úgy, hogy harmadik éve veretlenek.

Addigi százszázalékos teljesítményével a törökországi Európa-bajnokság döntőjének egyértelmű favoritja a magyar U17es női válogatott volt, ráadásul azokkal a spanyolokkal játszottuk a finálét, akiket a csoportkörben hét góllal leiskoláztunk. Reméltük, hogy nem lehet nagy baj. Aztán ezt gyorsan újra kellett gondolnunk.

 

Három perces szó szerinti csatával kezdődött az összecsapás, gól azonban nem született, sőt, az első büntetőt sajnos elhibázták lányaink, az ellentámadásból pedig a spanyolok szerezték meg a vezetést. A továbbiakban is akadozott a gépezet elöl, a hispánok büntetőt brusztoltak ki, csakhogy Torma Luca is „VogelSomás” formát futott, és az olaszok elleni elődöntőhöz hasonlóan egy újabb ötöst fogott meg. Hat perc elteltével született meg az első magyar gól, büntetőből Varró Eszter volt eredményes. Torma parádézott ismét a kapuban, majd a lefordulásunk után egy, a végletekig kijátszott támadás végén a kapufa segítette ki a hispánokat. Torma védése zárta az etapot – az mindenesetre árulkodó volt, hogy az 1-1-gyel végződött első nyolc percben ő volt a csapat legjobbja.

 

Szerencsére Tiba Panna két perc elteltével irtózatos gólt zúdított a spanyol kapuba, ez nagyon, de nagyon kellett. Pláne, hogy a középkezdés után azonnal, hasonlóan nagy góllal egyenlített az ellenfél (2-2). A kapufa nagyon nem kedvelt bennünket, a lefordulást pedig újabb spanyol gól követte, nem volt a helyén ekkoriban a védelmünk sajnos. A negyed felénél Lendvay Zoé góljával tartottuk a lépést (3-3), ám ezután is akadozott az Eb-n eddig olajozottan működő támadó szekció: mellé, fölé, kapufa, vagy a hispán kapus védett. A nagyszünetre maradt a döntetlen, ésérezhető volt, az arany csak akkor lesz, lehet meg, ha valamin komolyan tudunk változtatni. 

 

Ehhez képest a harmadik negyed második percének végén újra spanyol vezetést mutatott az eredményjelző. Hanem ezután... jött a változás. Előbb Tiba Panna, majd Lendvai Natasa talált be, így hosszú idő után újra nálunk volt az előny (5-4). Sőt, egy pimasz ejtéssel Kardos Laura vétette észre magát, majd Hajdu Kata előbb emberelőnyből, majd ötösből volt eredményes – 3:13 perc alatt egy 5-0-ás rohammal rukkoltak elő a lányok, egyértelmű: ez volt a csapat igazi arca. Azért még 8-4-nél sem nyugodhattunk meg, hiszen a hispánok két következő támadásuk során megfelezték a különbséget, Tiba Panna azonban 23 másodperccel a duda előtt igencsak fontos és főként nyugtató gólt szerzett (9-6), avagy az első két negyedben összegereblyézett három találatra nyolc perc alatt hat érkezett.

 

Fél perc elteltével Kardos Dominika a tizedik gólunkat is bevágta, majd Torma védett szenzációsan egyszer, kétszer, háromszor – érződött, innen nem lesz visszaút a vetélytársnak.Hat harminccal a vége előtt egy emberelőnyt használtak ki a spanyolok, aztán még az utolsó nagy nekidurálódásukat kellett visszaverni – de sikerült. A nagy úszóversenyes-birkózásos odavisszázásból végül mi jöttünk ki jobban: 2:38-cal a vége előtt büntetőig vittük a támadást, Hajdú Kata odaállt harmadszor is, és besimította ezt is, 7-11-nél pedig akár le is engedhették volna a függönyt. Azért végigment a darab, a végén még jutott egy előnygól a spanyoloknak, ám ez sokat nem számított: ahogy arra számítottunk, sokkal nehezebb lett ez a meccs, mint amit a csoportban nyertünk meg 15-8-ra, viszont arra is, hogy a végén megint nyerni fogunk, ez pedig a harmadik negyed parádés perceinek hála újfent sikerült.

 

Azaz jöhetett az, amihez hovatovább hozzászoknak a lányok: Himnusz-hallgatás a dobogó tetején. Nem akarunk semmit elkiabálni, de a magyar vízilabdában már láttunk hasonlóan eredményes utánpótlás-generációt – és elég jól emlékszünk arra, hogy mire vitték később felnőttként. Hajrá, lányok, csak így tovább!

 

Leány U17-es Európa-bajnokság, Manisa

Döntő

Spanyolország–Magyarország 8-11 (1-1, 2-2, 3-6, 2-2)

Gólok: Claveria 4, Temprano, Penalver, Almeda, ill. Hajdú 4, Tiba 3, Kardos L., Lendvai N., Kardos D., Lendvay Z.

Bronzmérkőzés: Görögország–Olaszország 7-6

Az Eb végeredeménye: 1. Magyarország, 2. Spanyolország, 3. Görögország, 4. Olaszország, 5. Hollandia, 6. Izrael, 7. Horvátország, 8. Törökország, 9. Franciaország, 10. Szlovákia, 11. Szerbia, 12. Málta, 13. Nagy-Britannia, 14. Románia, 15. Írország, 16. Svájc, 17. Ukrajna

 

Az Európa-bajnok magyar válogatott

A CSAPAT: BERECZKI LUCA • EIKEL ANNA • GULYÁS-OLDAL EMMA • HAJDÚ KATA • HORVATH ZSÓFI • KARDOS DOMINIKA - KARDOS LAURA • KISS PATRÍCIA • LENDVAI NATASA • LENDVAY ZOÉ • SÓTI LILI • TIBA PANNA • TORMA LUCA • VARRÓ ESZTER • ZANTLEITER HELGA

A STÁB: DR. SIKE JÓZSEF • MATAJSZ MÁRK • BÉRES GERGELY • BÁTKI BENCE • DR. GOLOPENCZA PÉTER • BIROS PÉTER • TÓTH SZABOLCS