cover image
Férfi
Női
Klub

Kupavíkend: szemünk az Euro-kupacsapatokon

2024. március 22. 13:39

A hétközi férfi BL-fordulót hétvégi kupakavalkád követi: az összes többi sorozat meccseit pénteken, illetve szombaton rendezik. Bár négy csapatunk is érdekelt a női BL-ben, ott már minden eldőlt, ellenben az Euro-kupában tetőfokára hágnak az izgalmak mindkét sorozatban.

A legtöbb feszkó a BVSC-Zugló híveire vár, hiszen mindkét együttesük harcban áll a továbbjutásért. A férfiak elsőrangú teljesítménnyel harcoltak ki kétgólos előnyt a BL-ből érkező Crvena Zvezdával szemben a nyolcaddöntő első felvonásán, ám ettől még pokol vár Tátrai Dávidékra Belgrádban. Nem feledhetjük, hogy tavaly ilyenkor a sorozat ugyanezen fázisában a végső győzelemre is esélyes – és azt végül behúzó – Vasas csaknem eltapsolta ötgólos előnyét a Zvezda otthonában; merthogy a szerbek a második félidőben egyszer visszajöttek döntetlenre összesítésben.

A zuglói hölgyek pedig elsősorban a másik meccs miatt izgulhatnak: hogy legyőzik a francia Grand Nancyt, az tán borítékolható. Csakhogy az előző fordulóban, Berlinben elszenvedett – tagadhatatlanul zavarbaejtő – vereség miatt momentán csak reménykedhetnek abban, hogy a már biztos első olasz Trieste komolyan veszi az utolsó meccset, ellenkező esetben a Spandau jut a négyes döntőbe (ha a papírforma alapján otthon győznek az olaszok, az egymás elleni eredmények miatt – 14-5, 14-15 – biztos a BVSC második helye).

A már említett címvédő Vasas a lehető legerősebb riválist kapta a BL-ből érkezők közül: a korábbi években rendszeresen minimum elődöntőig jutó, de 2016-ban például a trófeát elnyerő Jug Dubrovnikot. Jóllehet a horvát gárda egyre kevésbé idézi a daliás időket, azért mégiscsak felvonultat négy friss világbajnokot, és Dubrovnikban többször is hárommal vezetett – a remek hajrával egygólosra olvasztott hátrány viszont simán behozható a Komjádiban; nyilván a piros-kék tábor hathatós támogatásával.

Ami pedig a tétnélküli meccseket illeti, a női BL zárófordulója nem tartogat túl sok izgalmat, hiszen a zsúfolt szezon okán lerövidített sorozatból kivették a negyeddöntős kört, így kizárólag a csoportelsőség ért továbbjutást (pontosabban Final Four-szereplést). Ez pedig már öt kanyar után eldőlt, és ezen még csak meg sem lepődtünk; ha a második hely is továbbjutást érne, most még vadul számolgathatnánk, hiszen a Fradinak, a Dunaújvárosnak és az UVSE-nek is lenne esélye a nyolc közé masírozni.

Így marad a presztízs, a tapasztalatszerzés – továbbá nem elhanyagolható szempontként a ranglistapontok gyűjtögetése, elvégre a LEN (EA) által az idei szezontól bevezetett rangsorolás mind a klubok, mind az országok szintjén meghatározó. A csapatoknak a sorsolási kalapok miatt, a nemzeteknek pedig abból a szempontból, hogy hány csapatot indíthatnak a különböző sorozatokban. 

 

Magyar kupaprogram

Férfi Euro-kupa, nyolcaddöntő, visszavágók – szombat

20.15 Crvena Zvezda (szerb)–BVSC-Zugló – első mérkőzés: 11-13

20.30 VasasPlaket–Jug Dubrovnik (horvát) – első mérkőzés: 11-12

 

Női Bajnokok Ligája, csoportkör, 6. forduló – szombat

B-csoport: 12.30 Astralpool Sabadell (spanyol)–Dunaújváros

Az állás: 1. Sabadell 15, 2. Alimos 6, 3. Mulhouse 5, 4. Dunaújváros 4

C-csoport: 19.00 DIGI-Eger–FTC-Telekom Budapest

Az állás: 1. Mataro 15, 2. Ethnikos 7, 3. FTC 6, 4. Eger 2

D-csoport: 18.00 UVSE–Vouliagmeni NC (görög)

Az állás: 1. Olympiacos 15, 2. Vouliagmeni 9, 3. UVSE 6, 4. Mediterrani 0

 

Női Euro-kupa, csoportkör, 6. forduló – péntek

B-csoport: 20.00 BVSC-Zugló–Grand Nancy (francia)

Az állás: 1. Trieste 15, 2. Spandau 9, 3. BVSC 6, 4. Nancy 0