cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Komoly figyelmeztetés az amerikaiak ellen

2023. március 13. 19:29

A nem oly rég tartó Varga Zsolt-érában először fordult elő, hogy egy idő után vészesen reménytelennek tetszett a helyzet egy mérkőzésen. A zágrábi Világkupa-selejtező gyakorlatilag a félidőre eldőlt, a vége 15-9 az amerikaiaknak, ami rávilágított a csapat törékenységére. A Szuperdöntő így is meglehet, ha legyőzzük a horvátokat a zárónapon.

Miután a tavalyi világbajnokság keresztbejátszásában az amerikaiak legyőzték együttesünket (az 5-8. helyért), ha büntetőkkel is, volt miért törleszteni nekik. Nekik most tét nem nyomta a vállukat – nem mintha ez feléjük számított volna valamikor is –, elvégre a szuperdöntő házigazdájaként biztos továbbjutóként indultak neki ennek a selejtezőnek. A horvátokat mindenesetre komolyan megszorongatták a nyitónapon (14-16), a franciákat óriási hajrával (7-9 után 5-0), a japánokat pedig nagyot küzdve verték meg, azaz komoly csatákból érkeztek.

Egy-egy leszerelt emberelőnnyel indult a mérkőzés, majd egy kétlövéses amerikai támadást semlegesítettünk gond nélkül, ugyanakkor a centermegjátszások precizitásával akadtak gondok. Három percnél érkezett Szakonyi Dániel első védése, átellenben Vámos labdája vágódott az oldalhálóba a blokkról. Vigvári Vendel szédületes besegítéses szerelése centerben óriási alakítás volt, pláne úgy, hogy átellenben jött egy újabb fór, amit szépen megjátszottunk három a kettőben, és Pohl Zoltán simán betette a szélről négy perc után. A másik oldalon a Recco centere, Ben Hallock szállított ötméterest, amit Marko Vavic értékesített, bár Szakonyi érezte, hova fogja pattintani. Manhercz szép labdaszerzését követően gyorsan felálltunk, az amerikai védők nem igazán vették komolyan a frissen érkezett Zalánki Gergőt, ami öreg hibának bizonyult.

Sajnos, mi sem igazán gondoltuk, hogy Tyler Abramson majd a rosszkéz szélről a kapunk elé nyomakodik, és ő a védők szorításában közvetlen közelről átszuszakolta a labdát kapusunk hóna alatt. Újabb fór ment el, mert a bejátszást leszedték a védők, és Luca Cupido akciógóllal az amcsiknak szerzett vezetést. Vámos szabaddobását leblokkolták, Max Irving labdájára viszont senki sem ért oda hátrányban, 13 másodperccel a duda előtt, így nyolc perc után 2-4-re álltunk, miután 2-1 után három egymást követő támadásból kaptunk gólt.

KA1_7366.JPGA második rész sem folytatódott rózsásabban, Cupido bitang nagy gólt pattintott távolról, aztán ugyanaz jött, ami az előző negyed végén: ezúttal Vámos bejátszását nyúlta le a bekk, és a kontrából szépen megjátszották Vavicot (2-6). Nálunk Zalánki próbálta egyedül megoldani az újabb fórt, de ez sem ment be. És hát egyre drámaibbnak tűnt az egész, amikor Angyal Dani megkaphatta egyedül a labdát fórban, de kicsúszott a kezéből. Hallock csavarját megúsztuk a lécnek hála, de a húzását hátrányban már nem – 2-7-re álltunk a második negyed közepén. Kisvártatva 1/7-re változott a fórmutatónk, ezúttal Nagy Ádám kezéből csusszant ki a labda az ügydöntő pillanatban, így Manhercz lövése nullafokos szögből már csoda lett volna. Egy hátrányt legalább kivédtünk, ám a támadásból hiányzott a ritmus. Szerencsénk sem volt már, az időközben érkező Vogel Soma karja alatt pont annyira csúszott át Hannes Daube labdája, hogy VAR nélkül is megadható legyen – aztán Fekete vágta lécre a centerziccert, a kipattanó után fór jött, Nagy labdáját azonban leborította a kapus. Az ausztrál bíró kissé fura ötöst adott nekik, Vogel ezt legalább megfogta, hogy valami jó is történjék velünk a negyedben, cserébe a görög játékvezető is megajándékozott bennünket egy büntetővel, ezt meg Vámos besimította 17 másodperccel a duda előtt. Hanem hogy mennyire nem működött most semmi, azt jól illusztrálta, hogy ennyi időbe is belefért egy amerikai előnygól, Cupido labdájára nem értek oda a blokkok – azaz a félidőben több mint reménytelennek hatott az egész (3-9).

Irving ötösgóljával startolt a második félidő, Vámosét viszont védte Adrian Weinberg, majd Pohl hat az ötös lefordulásánál is elakadt valahogy a labda, szóval érződött, ez ma nagyon nem az a nap, amikor bármi jó történhet velünk. Az amerikai csontszorosban egyedül a centermegjátszások működtek, amiből harmadik ötös és a második Zalánki-gól jött (4-10). A kissé szétszakadt pályán Irving átlövése akadt be később, nálunk viszont már az sem működött, ami amúgy szokott, például Manhercz szélről suhintotta fölé randán – majd Ryder Dodd rosszkézről eleresztett labdája is beszédült Vogel kezéről. Blokk nyírta ki a következő fórunkat, miután elöl érződött az elbizonytalanodás – Zalánki mondjuk rutinból pattintott legalább egy betyárosat minden mindegy alapon. Ahogy az lenni szokott, rém magabiztosan lövöldöztek, Daube kintről telibeverte a felső sarkot (5-13), egy hátrány kivédekezése eztán határozott sikerélménynek hatott...

KA1_7357.JPGEgy Német Toni-Angyal Dániel játék azért visszaidézett valamit a magyaros fifikából a negyedik negyed kezdetén, majd egy szépen kivédekezett hátrányt követően ő rakott be egy egypasszos fórt, hogy legyen hetven relatíve örömteli másodpercünk (7-13). Irving törölt be sajnos egy előnyt simán, majd Fekete végre centerezett egy szépet, ám Irvingre továbbra sem volt ellenszer (8-15). Sajnos, a koncentráció szintben komoly különbség mutatkozott, ez a védőmunkában látszott, az amerikaiak labdaszerzései, blokkjai jelentették igazán a differenciát. Zalánki lőtt egy újabb gólt egy előny végén – a negyediket –, ám a három-balkezes figuránál Burián labdáját letartóztatta a kapus, a vége így 9-15 lett.

Mindenestre érdekes, hogy a WA holtverseny-szabályai miatt még most is úgy állunk, hogy egy egyetlen gólos győzelem a horvátok elleni kedden elég lenne a szuperdöntőhöz. Más kérdés, hogy a mostani meccs alapján ez a legutolsó, ami az eszünkbe jut momentán.
 
A torna valamennyi mérkőzését a World Aquatics (FINA) youtube oldalán lehet követni, élő, ingyenes streamen. 
És van élő eredménykövető is.

A szabályok megegyeznek a 2002-től 2022-ig megrendezett Világligában alkalmazott metódussal: a győzelem 3 pontot ér, döntetlennél büntető-párbaj jön, ahol a győztes 2, a vesztes 1 pontot kap.
KA1_7990.JPG  
Férfi Világkupa, selejtező
A-csoport, Zágráb
Egyesült Államok-Magyarország 15-9 (4-2, 5-1, 4-2, 2-4)
Gólszerzők: Irving 5, Cupido 3, Daube 2, Vavic 2, Abramson, Hallock, R. Dodd, ill. Zalánki 4, Angyal 2, Pohl, Vámos, Fekete
 
További eredmények
Japán-Franciaország 18-15
 
Az Egyesült Államok rendezőként tagja a Szuperdöntőnek, rajtuk kívül a két legmagasabban rangsorolt együttes kvalifikál.
 
B-csoport, Podgorica
Görögország-Georgia 17-7
Ausztrália-Spanyolország 8-18
 
A másik csoport Podgoricában játszik, ott Montenegró, Szerbia, Spanyolország, Görögország, Ausztrália és Grúzia küzd a három továbbjutó helyért.
 
A magyar válogatott kerete
Kapusok:
Lévai Márton (Genesys OSC Újbuda)
Szakonyi Dániel (FTC-Telekom Waterpolo)
Vogel Soma (FTC-Telekom Waterpolo)
Mezőnyjátékosok:
Angyal Dániel (Genesys OSC Újbuda)
Aranyi Máté (Genesys OSC Újbuda)
Burián Gergely (Genesys OSC Újbuda)
Fekete Gergő (FTC Telekom Waterpolo)
Jansik Szilárd (FTC Telekom Waterpolo)
Manhercz Krisztián (Genesys OSC Újbuda)
Molnár Erik (FTC Telekom Waterpolo)
Nagy Ádám (FTC Telekom Waterpolo)
Német Toni (FTC Telekom Waterpolo)
Pohl Zoltán (FTC Telekom Waterpolo)
Vámos Márton (Olympiacos Piraeus)
Vigvári Vendel (FTC Telekom Waterpolo)
Vismeg Zsombor (Szolnoki Dózsa)
Zalánki Gergő (Pro Recco)

Tartalék (szükség esetén játszhat)
Vigvári Vince (Genesys OSC Újbuda)
 
A magyar válogatott további mérkőzése:
Március 14. 18:30: Magyarország-Horvátország

Vízilabda hírek
Férfi válogatott
varga zsolt