cover image
Egyéb

Komjádi Kupa: a címvédő Honvédot kiejtve elődöntős a BVSC

2023. február 28. 21:01

Nem lesz címvédés a Komjádi Kupában, miután a 7 gólos Szabó II Bence és az 5 gólos Tátrai Dávid vezérletével a BVSC 17-14-re legyőzte a Budapest Honvédot a keddi negyeddöntőben.

Egyetlen hely maradt kiadó kedd estig a legrangosabb utánpótláskupa idei elődöntőire, hiszen korábban a Ferencváros, a Szeged és az Eger is biztosította a helyét a négy között.

A címvédő Budapest Honvéd és a szintén nagyra törő BVSC összecsapását a Szőnyi úton rendezték (ahogyan a sorozatban mindenhol, kisebb pályán, az új szabályok szerint), izgalmas meccsben bíztunk, hiszen mindkét keret magja az OB I-ben edződik.

A Honvéd felnőttcsapata teljes egészében tiszteletét tette a lelátón, a kispadra pedig Szivós Márton is leült, Derekas Szilárd meccselt ezúttal is - hazai oldalon Kemény Kristóf irányította a csapatot.

Farkas Domonkos két nagy védésével indult a meccs, de Szabó II Bence lövésénél már tehetetlen volt, a BVSC szerezte meg a vezetést. Ezt Ekler Zsombor azonnal kiegyenlítette emberelőnyből, majd Kevi Bendegúz akciógólja után Szabó II lőtt ismét távolról, 2-2.

Tátrai Dávid gólja után kétszer is megvolt az esélye a hazaiaknak a plusz kettőre, de Ekler Zsombor másodjára büntetett (5 méteresből még nem jött össze neki a gól, de megúszás után igen). A negyedet mégis hazai gól zárta, Balogh Mátyás fejezte be az akciót, 4-3.

Gyapjas Viktorról és Farkas Domonkosról szólt a második negyed eleje, a kapusok a helyükön voltak. Balogh Botond akciógóljával először vezetett kettővel a BVSC, de a vendégek azonnal közelebb kerültek Hessels Sebastian révén. A nagyszünetben egyébként Derekas Szilárd volt hangosabb övéivel, „tiszta erőből ússzál" - hangzott el többször is, a támadások tempóját pörgette volna fel a mester.

Feltűnően sok volt a kapufa a meccsen, Ekler Bendegúz, Szabó II Bence és Nyíri Balázs nem ezt erősítette a második negyed végefelé. Az első félidő slusszpoénja Kevié volt. 12 másodperccel a vége előtt labdát szerzett a Honvéd, Ekler Bendegúz úszott gyilkos tempóban a kapu felé, lövését Gyapjas Viktor a pálya közepére ütötte, onnan viszont Kevi Bendegúz ejtéssel járt túl az eszén - épp a dudaszó pillanatában, pont a negyed végére vette át a vezetést a Honvéd (6-7).

Szabó II Bence azonnal akciógóllal nyitott fordulás után, ez már a negyedik gólja volt, Hessels Sebastian villámgyors megúszás után vette vissza a vezetést, majd Tátrai Dávid is beköszönt, gyors, látványos, közönségszórakoztató játékot figyelhettünk.

Batizi Benedek mentett meg egy akciót aztán, újra a BVSC-nél volt az előny (9-8), ahogyan Nyíri gólja után is, Szabó ellenállhatatlan volt, mindenhonnan tüzelt. Sőt, Balogh Botond ismét kétgólosra növelte a fórt. Tanácstalanná vált a Honvéd ebben a periódusban, főleg támadásban (Ekler Zsomboron nem múlt), de védekezésben is akadtak hibák, Tátrai Dávid ötösével megint kettő volt a differencia. Hessels Sebastian gólja és egy kontra után viszont már egyenlíthetett a Honvéd, időt is kért Derekas Szilárd. Nyíri lőtte be, 12-12. Szabó hatodik gólja után Szivós Márton alaposan leteremtette Hessels Benjamint a kispadnál, 13-12-ről jöhetett a zárónegyed.

Természetesen Szabó góljával (14-12), amit Tátrai Dávid fejelt meg, 15-12-nél már hárommal ment a BVSC. Volt négy is Mészáros Mátyás találatával, de Nyíri Balázs és Ekler Zsombor góljaival három és fél perccel a vége előtt megint csak kettő volt a különbség - Tátrai Dávid reagált (17-14).

Idegesebben játszott a Honvéd az egész meccsen, támadásban picit tanácstalanul és pontatlanabbul, ez döntött a BVSC javára ezen az estén. "Egy Szabóval jobbak voltatok" - ezt már Derekas Szilárd mondta Dabrowski Norbertnek, a BVSC szakmai igazgatójának a meccs végén. Való igaz, a hazaiak 11-esének szinte minden bejött ezen az estén.
 
Egyszersmind eldőlt az is, hogy nem lesz címvédés a sorozatban ezúttal sem.

A vége 17-14 a BVSC-nek, amely tehát csatlakozott a Ferencvároshoz, a Szegedhez és az Egerhez.
 
Szabó II Bence, a BVSC 7 gólos játékosa:

„Az iszonyatos agresszivitás és a nagy akarat döntött ma. Tényleg mindenki nagyon akarta ezt a győzelmet, mindenki beletette a magáét, amit csak tudott. Úgy mentünk bele, hogy ezt a meccset meg kell nyerni, önmagunkkal szemben volt elvárás. Nagypályán hamarabb savasodik be az ember, kispályán később áll be az az állapot, amikor már nehezebben tudunk mozogni. Sokan végigjátszottuk, vagy majdnem végig a meccset – ilyen szempontból előnyös volt, hogy nagypályán gyakoroltunk erre a meccsre is. Mindenki át tudott esni a holtponton, onnan már ment minden magától. Bármelyik csapattal szívesen játszunk, ezzel a teljesítménnyel és akarattal mindenki ellen lehet esélyünk.”


Komjádi Kupa, negyeddöntő:

BVSC-Zugló-Budapesti Honvéd 17-14 (4-3, 2-4, 7-5, 4-2)
Gólszerzők:
Szabó II B. 7, Tátrai D. 5, Balogh B. 2, Balogh M., Batizi, Mészáros M., illetve Nyíri 4, Ekler Zs. 4, Hessels S. 3, Kevi 2, Ekler B.

Korábban játszották:

Szolnoki Dózsa-Tigra-ZF-Eger 15-19 (2-6, 4-5, 4-5, 5-3)
Gólszerzők:
Vismeg Zs. 5, Schmölcz 3, Szeghalmi 3, Vámosi 2, Pető A., Belényesi, illetve Baksa B. 8, Dóczi 7, Rádli, Spitz, Gólya, Biros S.

Szegedi Vízipóló Suli-PSN Zrt. PVSK 11-10 (3-1, 3-4, 2-3, 3-2)
Gólszerzők
: Tóth Gy. 5, Pörge 4, Lakatos, Leinweber, illetve Dubinák 3, Némethy 2, Gaszt 2, Szabó Gergő, Tóth A., Kókai Sz.

Vasas SC-FTC Telekom 7-17 (2-5, 1-2, 1-5, 2-5)
Gólszerzők:
Herczeg G. 4, Gábor, Tóth M., Orsós, illetve Fekete G. 5, Vigvári Vendel 4, Varga V. 3, Molnár E. 2, Varga B., Lugosi, Zeman

Elődöntők: március 24-ig, a csapatok megegyezése szerint
Döntő, bronzmérkőzés: március 26. (Komjádi-uszoda)
Vízilabda hírek