cover image
Női
Felnőtt Válogatott

Irány az olimpia (és a vb-elődöntö)!

2024. február 12. 18:11

A magyar női válogatott megszerezte a hőn áhított olimpiai kvótát, és nem is akárhogyan, ugyanis a dohai világbajnokság negyeddöntőjében ötméteresekkel 13–12-re legyőzte a címvédő hollandokat!

Egy nyolcaddöntős siker szinte aranyat érhetett a női válogatott számára a dohai világbajnokságon, már ami az olimpiai kvótát illeti. Mihók Attila és Cseh Sándor csapata nemcsak a legjobb négybe kvalifikálhatta magát, hanem az olimpiára is, ehhez azonban a regnáló világ- és Európa-bajnok Hollandiát kellett legyőznie. Ellenfelünk az A-csoport második helyén végzett az amerikaiak mögött, a keresztjáték során pedig eléggé nehézkesen, de legyőzte a kínaiakat, mi eközben az amerikaiak, valamint a spanyolok ellen kétkapuztunk a szünnapokon.

A szövetségi kapitányok ugyanazoknak a játékosoknak szavaztak bizalmat, akik igencsak elkalapálták az ausztrálokat, azaz most is Faragó Kamilla és Kuna Szonja maradt ki.

Garda Krisztina bombagóllal köszöntötte korábbi dunaújvárosi csapattársát, Laura Aarts-ot, aki nem sokkal később viszont hárította Rybanska Natasa közeli kísérletet, pedig szépen megjátszottuk a létszámfölényt, aztán Keszthelyi-Nagy Rita megúszásánál is bemutatott egy bravúrt. Szerencsére a mi védekezésünket sem érhette kritika, tulajdonképpen helyzetig sem jutottak el a hollandok az első öt perc alatt, a hatodikban azonban értékesítettek egy fórt. Sajnos az Aarts-show kitartott a negyed további részére, Vályi Vanda és Leimeter Dóra sem tudott úljárni az eszén.

A második játékrész elején is ő tartotta meccsben a csapatát, Kurucz-Gurisatti Gréta löketét is kitolta, akinek ez szerencsére nem szegte a kedvét, és a következő támadásból kíméletlenül kipókhálózta a hosszú pipát. Sőt, Szilágyi Dorottya is betalált, csak ő a rövidre, hátul pedig elképesztő munkát végeztünk egyenlő létszámban. Lieke Rogge emberelőnyből szépített, de nem az övé, hanem Keszthelyi-Nagyé volt a félidő utolsó szava, aki fórból állította vissza a közte kettőt.

Szinte semmit sem változott a játék képe a térfélcsere után: mindkét oldalon a védekezés dominált, Aarts már 10 védésen is túl volt ekkor, nálunk csapatszinten működött jól a bekkelés, de Magyari Alda is jócskán hozzátette a magáét. Lola Moolhuijzen rakétájába viszont csak belekapni tudott, megint visszajött egyre a címvédő, miközben raklapszámra kapta az előnyöket. És ha ez nem volt elég, akkor egy ötöst is, amit Rogge bevágott, 4–4-nél utolértek minket. Az utolsó percben aztán Szilágyi gondoskodott arról, hogy ne nullázzanak le a negyedben, elemi erővel zúdított a holland kapuba, míg a legvégén hősiesen kivédekeztünk egy hátrányt, így egygólos előnnyel fordulhattunk a záró felvonásra.

Bő egy perc elteltével ezt újfent kettőre tudtuk növelni, Keszthelyi-Nagy keze sült el emberelőnyben, Magyari pedig egy újabb bravúrral őrizte a vezetésünket. Catherina van der Sloot közeli lövésére viszont nem ért oda, megint megfelezték a lemaradásukat, de csak ideig-óráig, ugyanis Aarts összehozott egy ötméterest nekünk, amit Keszthelyi-Nagy be is vert. Felpörögtek az események, Simone van de Kraats kettős fórból volt eredményes, aztán Garda őrületes védekezése is kellett ahhoz, hogy ne egyenlítsenek, a túloldalon pedig Kurucz-Gurisatti lőtt egy akkora gólt, amekkorát ritkán látni! Sajnos aztán (ő is) kipontozódott, az emberelőnyt kihasználták, mi viszont nem tudtunk élni a miénkkel. Egygólos különbséggel érkeztünk az utolsó perchez, nyolc másodperccel a vége előtt viszont megszületett az egyenlítő góljuk. Ennyi időnk maradt, ami nem volt elég a kilencedik gólunkhoz, jöhettek az ötméteresek.

Keszthelyi-Nagy eredményesen kezdte a párbajt, Bente Rogge ugyanígy folytatta, aztán Garda és van der Sloot is. Parkes Rebecca szintén jól célzott, van de Kraats nemkülönben, de Rybanska Natasának és Brigitte Sleekingnek sem remegett meg a keze. Máté Zsuzsanna is hibátlanul hajtotta végre az övét, Magyari viszont megfogta Lieke Roggéét! Eldőlt, vége! Aarts tudománya elfogyott az ötméteresekre, a mi „cseredobóink” nem hibáztak, Magyari pedig megkoronázta a teljesítményét az utolsó bravúrral!

És ami a legfontosabb: ez a szenzációs teljesítmény világbajnoki elődöntőt és olimpiai kvótát ér!

Végeredmény, világbajnokság
Nyolcaddöntő
Magyarország–Hollandia 13–12 (1–1, 3–1,1–2, 3–4, 5–4) - ötméteresekkel

Gólok: Keszthelyi-Nagy 3, Kurucz-Gurisatti, Szilágyi 2-2, Garda 1, illetve Moolhuijzen, L. Rogge 2-2, B. Rogge, Keuning, van de Kraats, van der Sloot 1-1.

(az eredményre kattintva részletes jegyzőkönyv nyílik)

A további negyeddöntők eredményei:
Amerikai Egyesült Államok–Ausztrália 10–9
Spanyolország–Kanada 12–9
Olaszország–Görögország 12–14

A magyar válogatott az elődöntőben Görögországgal találkozik, a mérkőzést magyar idő szerint szerdán 15:30-kor rendezik.