cover image
Férfi
Felnőtt Válogatott

Győzelemmel tértek vissza a „veteránok" a férfi válogatottba

2024. január 24. 20:47

A magyar férfi válogatott fordulatos meccsen 14–10-es győzelmet aratott a franciák ellen az egyetlen hazai felkészülési mérkőzésén. A csapatkapitány Jansik Szilárd öt góllal vette ki a részét a sikerből, de Zalánki Gergő is eljutott háromig.

A megfiatalított férfi válogatott zágrábi Európa-bajnoki szereplése nem múlt el nyomtalanul, és bizony a szurkolók is emlékeznek még rá. Talán ennek is betudható, hogy a franciák elleni felkészülési mérkőzésre pillanatok alatt elkeltek a jegyek, és aki belépő nélkül érkezett a Komjádiba, az minden bizonnyal hoppon maradt. Ráadásul Husszein el-Muszallam, a WA elnöke és Antonio Silva, a LEN első embere is tiszteletét tette a meccsen.

A dohai világbajnokságig már csak másfél hét van hátra, a csapat még formálódik, Varga Zsoltnak pedig nincs könnyű dolga a keretszűkítést illetően, hiszen a kontinenstornán több ifjú is berúgta a „nagy” válogatott ajtaját. 

Mindenesetre a franciák ellen több fukuokai világbajnok is „visszakerült” a csapatba: Vogel Soma (aki először húzta fel az 1-es sapkát pályafutása során, hiszen most ő a rangidős kapus), Angyal Dániel, Manhercz Krisztián, Vámos Márton, Zalánki Gergő, Német Toni, Varga Dénes és Jansik Szilárd is bevetésre készen állt az itthon maradók közül, a zágrábi brigádot pedig Molnár Erik, Vigvári Vince, Tátrai Dávid, Kovács Péter és Bányai Márk képviselte. 

Vogel egy könnyű védéssel, Vámos egy hangos blokkal mutatkozott be, a támadójátékunk viszont eleinte döcögős volt. Angyal egy szép lefordulással jelentkezett, de Hugo Fontani kétszer is hárítani tudta a közeli próbálkozását, a negyed fele eltelt gól nélkül. Zalánki volt az, aki végül megtörte a csendet egészen lehetetlen helyzetből, a víz alól, ám hamar jött a válasz is Enzo Nardontól emberelőnyben. A következő fóroknál Vogel lépett elő főszereplővé két bravúrral, de sajnos Fontani is elkapta a fonalat a túloldalon, az utolsó szó azonban így is a miénk lett, Vigvári adott remek passzt Jansiknak, aki hét tizedel a duda előtt ismét vezetéshez juttatott minket.

A blokkvédekezés és Vogel is ott folytatta, ahol abbahagyta, elöl viszont továbbra is akadtak gondjaink, megint gól nélkül pörgött le az első négy perc a második felvonásból. Sőt, az ötödik is, a hatodikban viszont ismét rezzent a francia háló, Zalánki lőtte ki a hosszút létszámfölényből, először vezettünk kettővel. Nem sokáig, Thomas Vernoux is gólra váltott egy fórt, de Jansik sem akart lemaradni Zalánkitól, a következő támadásból ő is meglőtte a második gólját. Vigvári ziccerben a kapufát találta el, nem jött össze a közte három, kétgólos előny birtokában mehettünk egy rövid pihenőre. 

Magyar eladott labdával indult, majd Vernoux távoli találatával folytatódott a második félidő, aztán másik balkezes klasszisunk, Vámos Márton is megvillant, csakhogy Remi Saudadier-t nagyon üresen hagytuk, aki ezt meg is büntette. Mehdi Marzouki keze is elsült, amivel egyenlített, a franciák két és fél perc alatt több gólt lőttek a harmadik negyed elején, mint az első félidőben összesen. Tátrai is megérkezett a vízbe, a jelenlétét egy hatalmas bombával nyomatékosította, közben viszont Vernoux-val nem tudtunk mit kezdeni. Hősiesen kellett védekeznünk, hogy ne fordítsanak a vendégek, ezt meg is oldottuk, hogy aztán egy parádés ellentámadás végén Jansik húzzon a kapuba Zalánki tökéletes passzából. Ugo Croissilat sem maradhatott gól nélkül, de Manhercz sem, mégsem sikerült előnnyel befejezni a játékrészt, mert Vernoux 1,5 másodperccel a vége előtt újabb bombát zúdított Vogel kapujába.

Hatot kaptunk a harmadikban (erre eddig egyszer volt példa Varga Zsolt irányítása alatt, még az amerikaiak elleni Világkupa-bronzmeccs nyitó nyolcpercében), ebben a tekintetben mindenképp javulás kellett, és rá is léptünk erre az útra, ráadásul a jó védekezést Zalánki megúszós gólja meg is koronázta. Sokkal szorosabban bekkeltünk, egymás után szereztük a labdákat, egy hasonló lefordulásból Vigvári is eredményes tudott lenni, a kapuban pedig Vogel is magára talált. Vigvári aztán egy szenzációs ejtéssel is megörvendeztette a nézőket, akik először tapsolhattak háromgólos vezetésnek. Enzo Khasz próbálta szorosan tartani az állást, de Vámos bő két perccel a duda előtt értékesített egy fórt, hátul pedig újabb demoralizáló blokkot osztott ki. Jansik átellenben megszerezte negyedik gólját, és ennyi volt a különbség is, az idegőrlő harmadik negyed után a negyedik igencsak simán alakult. Az utolsó percben a csapatkapitány ötösből lőtte meg az ötödiket, de még ők is bevágtak egy emberelőnyt, amivel meglett a 10. góljuk, és még az sem osztott vagy szorzott, hogy 2,3-mal a vége előtt Varga Dénes a lécre vágott egy büntetőt. 

A vége 14–10-es magyar diadal, a csapat pedig nemsokára útra kel Barcelonába, hogy egy miniedzőtáborral fejezze be a felkészülést.

Végeredmény, félkészülési mérkőzés
Magyarország–Franciaország 14–10 (2–1, 2–1, 4–6, 6–2)

Varga Zsolt:

„Egy hivatalos mérkőzés mindig más, mint az edzőmeccsek, mert ott azért mindenképp győzni szeretnénk. Nagy volt a különbség az eleje és a vége között, eleinte jól működött a védekezés, ami aztán felpuhult kicsit, miközben a támadás működött először kevésbe, aztán az is feljavult. Lett egy ritmusa a meccsnek, a végén pedig a sok labdaszerzés volt a kulcs, amikből el tudtunk indulni. A lassabb játék sokkal gyorsabbá fejlődött idővel, és ezt is várom ezektől a meccsektől, azaz nyerjük vissza a meccsritmust. Számítottam arra, hogy eleinte nehéz lesz, hiszen mi nem voltunk meccsben, a franciák viszont igen, a kétkapuknak is voltak szorosabb részei, és ettől a mérkőzéstől is ezt vártam."