cover image
Férfi
Utánpótlás

Fiú serdülő F8: hihetetlen Fradi-diadal

2024. május 12. 21:00

Egyszer vezetett az FTC-Telekom együttese a fiú serdülő nyolcas döntő fináléjában a KSI ellen: a dudaszó pillanatában, amikor Szöllősi Nándor pattintása kikötött a léc alatt, és ezzel a zöldek – akárcsak az elődöntőben, négygólos hátrányból felállva – elhódították a bajnoki címet. A bronz a szolnokiaknak jutott a Nyéki-uszodában, csordultig telt ház előtt rendezett eseményen.

Szédületes három napot produkáltak a serdülőbajnokság nyolcas döntőjébe jutott együttesek. A negyeddöntőben a Szolnok negyedről negyedre haladva darálta be az UVSE-t, majd az FTC-Telekom gabalyodott egy kőkemény csatába a pécsiekkel. Bár a félidőben a korosztályos címvédők vezettek 5-2-re, és még a harmadik rész vége felé is 7-4-re, a baranyiak kapaszkodtak, és 8-5 után, 37 másodperc alatt két gólt szereztek, visszahozva az izgalmakat a végjátékba. Az utolsó másfél percben kétszer is emberelőnyben adogathattak az ikszért, ám egyiket sem tudták belőni, így a Fradi túlélte a kihívást.

A harmadik csata sem nélkülözte a feszkót, három negyedik tökéletesen kiegyenlített ütközet zajlott a vízben a KSI és a BVSC jóvoltából, a zuglóiak pedig rögtön a negyedik rész elején a vezetést is megszerezték. A sportiskolások egyből egyenlítettek, majd három perc irdatlan gyürkőzést követően Benedek Mór harmadik góljával ismét a KSI-nél volt az előny. A BVSC képtelen volt gólt lőni – és ez így is maradt az utolsó hét percre –, mígnem Kiss Csanád fórból eldöntötte a találkozót. A negyedik meccs volt a leginkább egyoldalú, a házigazda OSC pillanatnyi esélyt sem hagyott a szegedieknek.

Ezek után a szombati Fradi–Szolnok elődöntőben csak fokozódott az őrület. Már az első nyolc percet követően, ott ugyanis csupán egy csapat volt a vízben: a Szolnok. Elmentek 0-4-re, azaz úgy festett, ezt akár simán be is húzhatják. Hanem Varga Kean megúszásgóljával hamarosan megérkeztek a zöld-fehérek is, Szöllősi Nándor és Bella Csanád pedig hamarosan mínusz egyig tolta vissza az együttest. Urbán Márk akciógólja vetett véget a menetnek, félidőben így 3-5 állt a táblán. A szolnokiak támadásbeli lefulladása nem igazán oldódott, így a harmadik rész közepén 5-5-nél utolérték őket a fővárosiak. Cseh Maxim szabaddobásgólja aztán hat perc után ismét a Szolnokot juttatta vezetéshez, és ez így is maradt a negyed végéig, sőt, a negyedik elején már 5-7-re álltak. Gyorsan szépített a Fradi, majd megint jött négy perc kőkemény gyürkőzés, a védelmek állták a sarat, míg végül 3:33-cal a vége előtt Kovács Mátyás egy kettős fórból egyenlített. Tigyi Ábel fórgóljára szintén ő válaszolt 19 másodpercen belül, így 2:41-gyel a duda előtt 8-8-nál tartottak a felek. Mindkét gárda megnyerhette volna a rendes játékidőben – bár kiállítás már nem érkezett egyik oldalon sem –, ám a lövések hatástalannak bizonyultak, úgyhogy ötösök döntöttek. Ott pedig egyetlen védés döntött: a harminckét perc alatt elképesztő formában nyúlkáló, 15 védést bemutató Horváth Levente egy 16-ikat is hozzátett még, és mivel a társai ötből ötöt értékesítettek, a Fradi ünnepelhetett.

A másik ágon simán siklott a fináléig a KSI. Az OSC két negyedig tartotta magát, aztán a sportiskolások két ásza, Benedek Mór és Rabb Benedek kivégezte őket: ketten együtt tíz gólt szereztek (6 és 4), így a 6-4-es első félidőt 9-3-as második követte.

A zárónapon a csalódásukból visszaépülő szolnokiak hasonló módon bántak el a házigazdákkal: már az első félidőben sem ment nekik rosszul (5-3), a második játékrészben viszont söpörtek: 8-1-gyel tudták le ezt a két részt s szerezték meg a bronzérmet.

Hanem a döntő… Nos, az pontosan úgy indult, ahogy a Fradi előző napi találkozója: a KSI szárnyalt, amikor a duda előtt egy másodperccel Benedek úgy kilencről pattintott egy mutatósat, 1-5-re módosítva az állást, kevesen gondolták volna, hogy ez a mérkőzés még tartogathat izgalmakat.

A történteket utólag elemezve egyértelmű, hogy a sportiskolások is ezen az álláspontra jutottak, úgyszólván teljesen megálltak támadásban – illetve Horváth is elkezdett odaérni a lövéseikre. Hogy mégsem kellett észbe kapniuk feltétlenül, az annak is volt köszönhető, hogy a ferencvárosiak sem mutattak komolyabb életjeleket elöl, leszámítva Varga Kean emberelőnyös gólját.

A KSI ugyanakkor beleragadt a “valahogy majd csak bemegy” metódusba, így amikor Vizsnyovszki Gábor egy újabb fórt gólra tudott váltani, 5-3-nál elkezdett melegedni a helyzet. Végül ezen egy remek megúszás után Benedek tudott változtatni: 12:35 perc után sikerült megtörni a gólcsendet. Ám a háromgólos előnyt nem tudták növelni a kék-sárgák, két fórt is parlagon hagytak, Sárfalvi Áron átlövése pedig ismét némi hitet plántált a zöldekbe a zárórész előtt.

S miután Bella rögtön az első támadásból gólt szerzett, már érezhető volt, ez innentől kezdve ismét igazi finálé. Olyannyira, hogy egy perccel később Sárfalvi újabb távolija már az egyenlítést jelentette. A vezetést nem tudta megszerezni a Fradi, bár akadt rá lehetősége, Barcsa Dániel pedig egy fórból eltalálta a hosszút, négy és fél perccel a duda előtt. Csakhogy Kovács Mátyás legott egalizált, megint csak kintről, úgyhogy négy perc maradt a döntésre. Egy perccel később büntetőhöz jutott a KSI emberelőnyben, Benedek bevarrta, csakhogy a következő, kissé halódónak tűnő FTC-fórban Dámosy Kristóf megrántotta a kaput, amiért meg a zöldek lőhettek ötöst. Kovács Mátyás nem tévesztett, 8-8 és 2:20 állt a táblán. A Fradi-lövések jártak közelebb a gólhoz, ám egyikből sem lett az… egészen az utolsó pillanatig, amikor a lécről kivágódó labda oldalra pattanva Szöllősi Nándor baljában landolt, aki egy igazítás után éles szögből ballal tökéletesen pattintott: a labda a lécről vágódott a hálóba, a duda pillanatában. Ekkor vezetett először a Fradi – és ezzel a lendülettel vad ünneplésbe kezdhettek a bajnokok, a KSI játékosai pedig rettenetes keserűen támaszkodtak a kötélre: nyolc perc alatt lőttek ötöt, a következő huszonnégyben hármat, így nem igazán lehet meccset nyerni.

Átellenben a zöldek korosztályos címvédésnek örülhettek (ráadásul eltiltott legjobbjuk, Paján Bátor nélkül), és folytatódott a kapitánygyerkőcök mámora: múlt héten a leány gyermekbajnokságban Mihók Mandula, most Varga Kean kapott aranyérmet; ugyanakkor ezzel elfogytak a pólózó edzőcsemeték, a következő korosztályos döntőkben erre a kabalára aligha lehet bazírozni…

 

Fiú serdülő nyolcas döntő, Nyéki-uszoda

Negyeddöntők

Szolnoki Dózsa–UVSE 14-11, FTC-Telekom–Pécsi Sportiskola 8-7, KSI–BVSC 11-9, Genesys-OSC Újbuda–Szegedi Vízipóló Suli 15-8

 

Elődöntők

FTC–Szolnok 8-8, ötösökkel: 5-3; KSI–OSC 15-8

Az 5-8. Helyért

Pécs–UVSE 11-11, ötösökkel 2-4; BVSC–Szeged 8-10

 

Helyosztók

Döntő: FTC–KSI 9-8

Bronzmérkőzés: Szolnoki Dózsa–Genesys-OSC 13-4

Az 5. helyért: UVSE–Szeged 12-10

A 7. helyért: Pécs–BVSC 12-13