cover image
Férfi
Utánpótlás

Fiú ifi F8: a BVSC (Tátrai Band) elképesztő száguldása

2024. május 19. 22:36

Az OSC elleni negyeddöntő harmadik negyedében még reménytelennek tűnő helyzetben volt, ám valahogy fordított, és végül meg sem állt az aranyéremig a BVSC-Zugló a fiúk ifibajnokságának nyolcas döntőjében a Margitszigeten. A négy között őrült meccsen, büntetőkkel győzték le a Fradit, majd a fináléban minden addigit felülmúló játékkal, az ifjabbik Tátrai, Tamás vezérletével legyőzték a másik elődöntőben az UVSE ellen szintén drámai meccsen diadalmaskodó szegedieket.

Benedek Mórnak egy ideig nem lesznek jó élményei a Fradiról – legendás balkezesünk fia múlt vasárnap egy agyonnyert döntőt veszített el a zöldek ellen a KSI-vel a serdülőknél, öt nappal később pedig háromgólos vezetésről veszítettek megint csak az FTC ellen az ifi F8 negyeddöntőjében. Az ifjú Benedek múlt héten négy, most öt gólt lőtt, ám ez sem volt elég – csapatként a ferencvárosiak mindkét esetben jobban üzemeltek.

Ami a többi negyeddöntőt illeti, a Szeged a meccset végig kézben tartva lépett túl a Vasason, míg az UVSE egy 7-3-as első negyeddel nyolc perc alatt padlóra küldte a Szolnokot. A negyedik csata őrült mérkőzést hozott, hosszú időn át az OSC tűnt továbbjutónak, a zárórész előtt 8-6-ra vezetett, ám egy kihagyott fór később megbosszulta magát. Négy perc küszködés után Kása Gál Borisz előnyből szépített, aztán kezdetét vette a Balogh Botond-show: a BVSC csapatkapitánya 57 másodpercen belül két bitang nagy akciógóllal megfordította a partit. Az OSC-nek két előnye is akadt ezután, ám Szabó Gergő mindkét lövésre odaért, így míg itt 3/0-ás fórmutató jött a negyedik játékrészben, amott egy 0-3-as futás, ami elődöntőt ért.

Az elődöntőkben aztán csak fokozódott az őrület. A vasutasok gyorsan elmentek 1-4-re a Fradi ellen, ám a zöldek szívósan kapaszkodtak, a második részben az első két labdájukból vissza is jöttek 4-4-ig. Ezután kettesével érkeztek a gólok, 4-6, 6-6, 6-8 állt a táblán, mígnem az egy órával korábban a felnőttekkel bajnoki finálét vívó, válogatott kerettag Varga Vince a hadak élére nem lovagolt, és egymás után három gólt lőve első ízben juttatta vezetéshez a Fradit. Nem sokáig tartott a kegyelmi állapot, a BVSC hamar fordított. Az újabb fordulatra sem kellett hosszan várni, Bella Csanád előnyből, majd 38 másodperccel később Varga akcióból billentette újfent a Fradi javára a meccset (11-10). Előnybe kerültek azonban a zuglóiak, és Doroszlai Zalán megőrizte a hidegvérét, 52 másodperccel a vége előtt újfent egalizált. A döntés az ötösökre maradt, az első körben mindkét kapus védett – aztán jöttek a gólok, az utolsó, ötödik sorozatban aztán Szabó rányúlt Tóth Ákos labdájára, Varga Ábel pedig döntőbe lőtte a BVSC-t.

A másik csata sem hozott kevesebb izgalmat: a kiegyenlített nyitónegyed után az újpestiek három támadásból három gólt szereztek (86 másodperc alatt), ám mielőtt túlzottan átjárta volna őket a mámor 3-6-nál, a szegediek 37 másodpercen belül bevágtak kettőt, majd a visszaélesedő csata közepette hamarosan egyenlítettek is. Sőt, még mindig nem jutottunk el a félidőig, amikor Pörge Zsombor akciógóljával a vezetést is átvették 7-6-nál. A harmadik részben pedig Molnár Lóránd már zsinórban az ötödik szegedi gólt szerezte, azaz egyre nagyobb bajban volt az UVSE (ő egyébként háromszoros olimpiai bajnokunk, Molnár Tamás egyik fia, ikertestvére, Benedek Manó a másik oldalról, ballal segíti a csapatot...). 

Az ifikorosztály azonban attól tud olyan vadítóan jó meccseket vívni, hogy hiába egy 0-5-ös széria, hét góltalan perc, attól még simán benne van a pakliban, hogy 39 másodperc alatt egyenlít az a gárda, amelyik úgy tűnt, padlón van. Gidófalvy Elemér és Bárd András révén pillanatok alatt jött vissza 8-8-ra az UVSE, azaz kezdődhetett minden elölről. Pörge hamarosan kihasznált egy előnyt, Dmitry Alekseev viszont akcióból talált be átellenben, úgyhogy 9-9-ről indultak neki az utolsó negyednek.

Eszeveszett csata indult, négy percig meddő gyürkőzéssel, egy-egy kihagyott fórral, aztán egy újabb előnyben második kísérletből Molnár Lóránd mattolt – ugyanez azonban nem ment a túloldalon, időkérés után sem. Olyannyira nem, hogy az UVSE képtelen volt betalálni a teljes utolsó negyedben, igazából az utolsó 10:36 percben – így a Komjádi-kupa után itt is fináléba jutottak a szegediek.

Ám akárcsak februárban, ezúttal is alulmaradtak a döntőben. Akkor a Honvéd, most a BVSC bizonyult jobbnak. Akkor drámai, 0-5-ös utolsó negyeddel buktak el egy már-már megnyertnek tűnt mérkőzést – most igazából a vasutasok esélyt sem adtak nekik. Sokkal jobban lőttek a BVSC-sek, Tátrai Tamás bátyja, Dávid legszebb napjait idézve küldözgette a labdát halálos pontossággal a pipába – négyszer is –, és Balogh Botond is be-beköszönt. Ezzel szemben a szegediek máskor halálos fegyvere, Leinweber Olivér ezúttal nem tüzelt annyira hatékonyan, és ez finom megfogalmazásnak tűnik a 13/3-as lövőindexét (és a meccset) elnézegetve. Mondjuk Szabó Gergő is parádézott a vasutasok kapujában, ő 13 védéssel zárt és 62%-os mutatóval, ami a győzelem kulcsának bizonyult. Merthogy fokozatosan húzott el a BVSC – idővel olyan dolgok is összejöttek, ami máskor aligha, egy ízben például a játékosoknak nem tűnt fel, hogy fórban vannak, és egy centercsavarig vitték az akciót. A harmadik rész elején még relatíve szorosnak tűnt a meccs 8-6-nál (bár Molnárék rendre azért küzdöttek, hogy kapaszkodjanak mínusz háromról), aztán viszont Balogh ismét visszahozta a közte hármat, a szegediek Szabóba vertek két fórt, és 40 másodperccel a duda előtt Regős Vince akcióból 10-6-ra alakította az állást. Körmendi Zénó aztán csak kihasznált egy előnyt, ám hiába állt 0:11 az órán, ez még elegendő volt a BVSC-nek egy újabb találatra: Doroszlai bombája is megakadt 0:01-nél, azaz a zuglóiak 11-7-nél fél kézzel már fogták a kupát. 

Aztán már kettővel, miután egy újabb kibekkelt hátrányt követően Tátrai még egy szenzációs gólt zúzott kintről (a negyediket), 12-7-ről pedig már nem lehetett visszaút a szegedieknek. Nem is volt: még egyet tudtak összekaparni, ami arra volt jó, hogy kivételesen a döntő és a bronzmeccs „centire” ugyanolyan eredményt hozott, merthogy a Fradi nagyjából hasonló vonalvezetéssel simán legyőzte az UVSE-t.

Tavaly a zöldek, most a BVSC-sek mutattak be hasonlóan őrült menetelést az ifidöntőben – edzőjük, Dabrowski Norbert mondta azt, megemlítve: maga sem tudja, miként sikerült idáig jutniuk azok után, hogy 8-5-ös vesztésre álltak pénteken az OSC ellen, és egyáltalán nem voltak meccsben. „Valahogy visszajöttünk, és aztán egyre jobban és jobban kezdtünk játszani, ma pedig teljesen összeállt minden.”

 

Fiúk, ifi nyolcas döntő

Negyeddöntők

FTC-Telekom–KSI 14-11

Szegedi Vízipóló Suli–Vasas 10-7

UVSE–Szolnoki Dózsa 17-7

Genesys-OSC Újbuda–BVSC-Zugló 8-9

Elődöntők

FTC–BVSC 11-11, ötméteresekkel: 3-4

Szeged–UVSE 10-9

Az 5-8. helyért:

KSI–OSC 16-11

Vasas–Szolnok 13-14

Döntő:

BVSC–Szeged 12-8

Bronzmérkőzés:

FTC–UVSE 12-8

Az 5. helyért:

KSI–Szolnok 13-13, ötméteresekkel: 4-5

A 7. helyért: 

OSC–Vasas 12-11