cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi
Női

FINA Világkupa: sorsoltak az első selejtezőtornára!

2022. november 25. 15:56

A Nemzetközi Úszószövetség munkatársai Budapesten sorsolták ki az újjáalakult, az eddigi Világliga-sorozatot felváltó Világkupa első divíziójának első selejtezőcsoportjait.

Ahogyan korábban írtuk, a Világliga helyébe lépő Világkupában két selejtezőtorna előzi meg a Szuperdöntőt, és mind a férfiaknál, mind a nőknél két divízióban küzdenek a csapatok a selejtezőkben.

A férfiaknál az első divízióban a legjobb tizenkét válogatott (a budapesti vb első tizenkét helyezettje), a nőknél a legjobb nyolc válogatott (szintén a budapesti világbajnokságot vették alapul) selejtez majd, míg a második divízió minden nemzet számára nyitott lesz Európából, Amerikából, Afrikából, valamint Ázsia és Óceániából. A Szuperdöntőbe az első divízió hat, valamint a második divízió két legjobb csapata jut be.

A FINA illetékesei pénteken kora délután Budapesten tartották meg az első divízió selejtezőinek sorsolását, melyen közreműködött Kyriakos Giannopoulos, a FINA Büró vízilabdáért felelős tagja, dr. Molnár Tamás, a FINA Technikai Bizottságának elnöke, valamint Laura Aarts, a holland válogatott és a Dunaújváros csapatának Európa-bajnok, vb ezüst- és bronzérmes tagja és Nagy Ádám, a magyar válogatott és a Ferencváros Európa-bajnoki ezüstérmes játékosa. A sorsoláson személyesen vett részt Husszein al-Musszalam, a FINA elnöke, aki üdvözölte az új versenysorozatot, egyben megköszönte Magyarországnak a vizes sportokban tett erőfeszítéseit.

hung_.jpg Ami pedig a sorsolás lényegi elemét illeti: női válogatottunk jó ismerőseivel került egy csoportba, a görög, a holland és az ausztrál válogatottal, míg Varga Zsolt Eb-ezüstérmes válogatottja igazán nemzetközi hatosba került - Olaszország, Görögország, Franciaország, Japán és az Egyesült Államok ellen játszik majd jövő márciusban.

„Tekintettel arra, hogy ez a sorozat nem kvalifikál sehova, kiváló felkészülési lehetőséget szolgál a jóval fontosabb eseményekre, így például a jövő évi kvalifikációs világbajnokságra. Biztosan jó meccseket játszunk majd, hogy ebből a mezőnyből milyen ellenfelekkel, tulajdonképpen teljese mindegy – a holland, görög, ausztrál hármassal vívunk így hat bizonyosan hasznos meccset. Mondanom sem kell, a Szuperdöntőbe szeretnénk jutni, hogy újabb jó meccseket teszteljük majd a csapatot. A kísérletezés ideje nagyvonalakban lejárt, nagyjából megvan az a 18-20 játékos, akire lehet ezen a szinten számítani, a világbajnoki csapatot ezeken a tornákon mutatott teljesítmény alapján lehet majd kialakítani” – értékelte a sorsolást Bíró Attila, női válogatottunk szövetségi kapitánya.
 
„Előzetesen több verziót hallottunk a Világkupa lebonyolításával kapcsolatban, végül maradt a kétszer háromnapos tornarendszer, aminek örülök. Pontosan látjuk, hogy ebben a nagyon sűrű, bajnoki és kupamérkőzésekkel teli szezonban nagyon nehéz válogatott összetartásokat és edzéseket tartani, ezért kifejezetten örülök a Világkupának, amikor erre van lehetőségünk. Mi is a tornán és az azt megelőző napokban tudunk majd együtt készülni, illetve szervezés alatt áll egy karácsony utáni, január elejei, az ünnepeket követő összetartás, aminek véglegesítése még folyamatban van” – mondta Varga Zsolt, a férfiválogatott szövetségi kapitánya.


A kérdésre, miszerint mennyire elégedett a csoport összetételével (nem kaptunk például délszláv ellenfelet), így válaszolt:


„A szerbeket valóban jó lett volna látni, megismerni, hiszen ők új edzővel, új lendülettel és átalakult kerettel vágnak neki a következő időszaknak. A horvátokkal a tervek szerint készülünk majd együtt, emellett viszont ez is egy kiegyensúlyozott csoport, úgy érzem. Az olaszokkal és a görögökkel nagyon jó mérkőzéseket játszhatunk, de örülök az amerikaiaknak, a japánok ellen pedig mindig speciális felkészülésre van szükség, arról nem beszélve, hogy a franciák is egyre jobbak – kíváncsian várjuk a sorozatot.”

A FINA Világkupa 1. divíziója 1. selejtezőtornáinak résztvevői:

Nők:
A csoport: Görögország, Hollandia, Magyarország, Ausztrália
B csoport: Spanyolország, Egyesült Államok, Olaszország, Kína

Férfiak:
A csoport: Olaszország, Japán, Görögország, Magyarország, Franciaország, Egyesült Államok
B csoport: Szerbia, Horvátország, Ausztrália, Georgia, Spanyolország, Montenegró

Női Világkupa:
2023. április 14-16.: első kvalifikációs torna
2023. április 23-25: második kvalifikációs torna
2023. június 23-25.: Szuperdöntő

Férfi Világkupa:
2023. március 8-10.: első kvalifikációs torna
2023. március 14-15.: második kvalifikációs torna
2023. június 30.-július 2.: Szuperdöntő

A selejtezők és a Szuperdöntő helyszíneit később, a közeljövőben jelentik majd be.
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
Női válogatott