cover image
Egyéb
Utánpótlás
Férfi

Férfiasan küzdöttek, negyedikek lettek

2017. augusztus 13. 19:14

Az U20-as belgrádi világbajnokság bronzmeccsén Szerbia 12-11-re nyert a mieink ellen, így Horkai György csapata a negyedik helyen zárt.

 
„Búcsúzni, csak szépen szabad."
 
A mottó, amelye megfogalmazódott a magyar válogatott tagjaiban. A játékosok igyekeztek elfeledni a rosszul sikerült elődöntőt, vasárnaptól elvben csak és kizárólag a bronzmeccs járt a fejükben. Hittünk nekik. Már csak azért is, mert ahhoz, hogy legyen esély az elődöntőben a görögöktől vereséget szenvedő hazaiak ellen, valóban maximális koncentráció szükségeltetik.
 
Persze még szakmai körökben is nagy kérdés, mondjuk azt, vita, hogy egy ilyen világversenyen a közvetlen élmezőnyben való helyezés, vagy a játékos felnőtt válogatotthoz való „felnevelése" bír nagyobb jelentőséggel - ugyanakkor nyilvánvaló, a fiatalok utolsó utánpótlás-meccse maguk miatt kiemelten fontos.
 
„A szerbek nagyon harapni fognak, itthon feltétlen érmet akarnak, nem lesz könnyű" - szólt az amúgy persze kalkulálható jóslat Dabrowski Norberttől, aki ezúttal is a Pécs edzőjének, Lukács Gergelynek az oldalán nézte a találkozót. Ott volt velük Vogel Zsolt, a joggal büszke apuka is, a korábbi BEK-győztes bekk, aki szomorúan konstatálhatta, hogy egyrészt igaza lett a „kollegának", avagy valóban csúcson pörögtek a szerbek, másrészt a kapuban a fiúnak, Somának sem ment, mehetett annyira az elején, lévén a védelem többször hozta lehetetlen helyzetbe. A blokkok nem voltak a helyükön, akadt elváltás is, a hazaiak pedig kíméletlenül használták ki a helyzeteiket, az első három fórt például gond nélkül lőtték be. Szatmári Kristóf két fórgólja tűnt úgy, hogy visszahozza a reményeket, ám a második menet mélyítette az árkot. Nem tudtunk mit kezdeni a szerb nehéztüzérekkel, akik magabiztosan lőtték góljaikat. Igaz ugyan, hogy Manhercz Krisztián is betett két fórt, de a nagyszünetre így is összejött egy négygólos hátrány (4-8).
 
JuniorVB_20170813_Madar_David_003.jpg Vladimir Vujaszinovics hevesen magyarázott övéinek a szünetben, valóban érződött, nagyon nem akarta érem nélkül hagyni hangos és telt házas közönségét a szerb együttes. Persze Horkai György is igyekezett lelket verni a tanítványokba, ami úgy tűnt, sikerrel járt, hiszen jelentősen javult a helyzetbe hozás, és maga a helyzetkihasználás is. Nagy Ádám, Csacsovszky Erik és Teleki András is remek megjátszás után jegyzett gólt, majd centerünk ötöst is kiharcolt, amelyet Manhercz lőtt be. Eközben a szerbek kétszer voltak eredményesek, Vogel nagyokat fogott, így két gólt sikerült lefaragni. És feltétlen említést érdemel, hogy a negyed végén Horkai Györgynek érthetetlenül a piros lapot mutatta fel a játékvezető...
 
Utolsó meccsén az utolsó negyedet is mestere nélkül volt lejátszani a társaság - a karmesteri pálca a kispadon Kis István kezébe került.  A szerb közönség érezte, kisebb gödörben csapata, hangos szurkolással igyekezett segíteni - 11-8-nál joggal tombolt. De Szatmári harmadik gólja átmeneti csendet hozott az uszodába, volt még hátra 5:39, kétgólos volt a hátrány. Sajnos hamar lett megint három, lévén becsúszott egy szerb fór a rövidbe - ezt Burián Gergő viselte nehezen, villant neki a piros...
 
Sélley-Rauscher Domonkos közelijét hátrányban bravúrral védte Filipovic kapus, így hiába védett Vogel is, a különbség nem csökkent. Teleki előnyben 3:39-cel a vége előtt hozta közelebb a csapatot, sőt volt lehetőségünk a 12-11-hez is, kétszer is, ám nem sikerült. 48 másodperccel a vége előtt ötméteresből igen (értékesítette Manhercz), ám ez késő volt, hiszen a maradék időben nem született gól, Szerbia nyert.
 
U20-as férfi világbajnokság, Belgrád
A 3. helyért
Szerbia-Magyarország 12-11 (3-2, 5-2, 2-4, 2-3)
Vezette: Teixido (spanyol), Bianco (olasz)
 
SZERBIA: Filipovic - Tankosic 2, Vucinic, Gvozdanovic 1, Drasovic 1, Radojevic, Radonjic 2. Csere: Tomic 2, Lukic, Toholj, Jankovic 2, Velkic 2. Szövetségi kapitány: Vladimir Vujasinovic
 
MAGYARORSZÁG: Vogel - Lukács, Vadovics, Szatmári 3, Manhercz 4, Burián, Teleki 2. Csere: Zerinváry, Nagy Á. 1, Sélley-Rauscher, Csacsovszky E. 1, Simon H. Szövetségi kapitány: Horkai György
 
Döntő
Görögország-Horvátország 7-7 - ötméteresekkel 5-3
 
Az 5. helyért
Spanyolország- Montenegró 9-13
 
A 7. helyért
Olaszország Egyesült Államok 14-8
 
A férfi U20-as válogatott vb-csapata
Kapusok: Csiszár Boldizsár (Eger), Vogel Soma (Ferencváros)
Mezőnyjátékosok: Burián Gergely (Vasas), Csacsovszky Erik (Pécs), Lukács Dorian (Miskolc), Nagy Ádám (OSC), Manhercz Krisztián (Szeged), Simon Henrik (Vasas), Sélley-Rauscher Domonkos (UVSE), Szatmári Kristóf (Szolnok), Teleki András (KSI), Vadovics Viktor (Miskolc), Zerinváry Lóránd (KSI)
(A játékosok klubjaként azt a csapatot jelöltük meg, amelyből kiharcolták a kerettagságot)

Vízilabda hírek
Utánpótlás - Férfi junior válogatott
junior-válogatott
horkai györgy
vb
belgrád