cover image
Férfi
Utánpótlás

Férfi U19-es Eb: kifejezetten jól ment, ezért fáj nagyon

2024. szeptember 7. 18:43

Az egész Európa-bajnokságon most játszott a legjobban a magyar válogatott, a csoportmeccsen elszenvedett súlyos vereséghez képest végig dominált a bronzmérkőzésen a spanyolokkal szemben, ám a végjátékot nem tudták higgadtan lehozni a srácok. Ötvennégy másodperccel a duda előtt még kettővel vezettek, mégis a büntetőkre maradt a döntés, a hispánok pedig – bár magán a meccsen egyszer sem vezettek – ott már nem hagytak esélyt.

Sajnos, mindjárt az elején két labdát kentünk bele a spanyol kapusba – előbb Benedek Mór próbálta a rövidet fórban, majd Zeman Márton egy lefordulásféleség végén; holott Didac Garciát éppenséggel le kellett cserélni a horvátok ellen, miután 15/3-as védési indexet hozott, kár volt elkezdeni visszaépíteni az önbizalmát…

Miheztartás végett azért Szabó Gergő is rányúlt három labdára – hogy aztán Benedek másodjára, szemből már bezúzza a hosszúba az előnyünket, úgyhogy csaknem négy perc után meglett a meccs első gólja. Az első hátrányt megúsztuk, Lugosi viszont egy remek kifordulás után a kapufát zúzta telibe centerből. Egy remek zónázós labdaszerzést követően viszont el tudtunk jönni három a kettőben, és Leinweber Olivér  nem bízta másra a befejezést (2-0). Sőt! Varga Vince szorosban lopott labdát, aztán a végtelen türelemmel végigvitt támadás végén Simon Balázs lőtt szédületes centergólt Leinweber tökéletes passzából. Negyven másodperc maradt, amikor a hispánok végül megtörték a csendet, Tomas Perrone használt ki egy fórt, ám erre újabb centergóllal válaszoltunk, Lugosi ezúttal gyönyörűen fejezte be az akciót (4-1). A negyedzáró spanyol fórban Szabó odaért a duda előtt elengedett lövésre – az egész Eb-n nem kezdtünk ennyire összeszedetten meccset, mint most a zárónapon.

Bár a második elején elhoztuk a labdát, azaz a hátrány lejárt, ám a centerbejátszás nem működött, ebből eljöttek, és Simon három centivel lemaradt az emberéről, amikor az indította a lövést. És aztán egy újabb szereléses fordulásos támadásból már 4-3-nál tartottak – 73 másodperc alatt gyorsultak be kétszer is, egyértelmű volt, itt most a fékre kell lépni valahogy. Egy fór lehetett volna a megoldás, de Zeman labdája elakadt Garciában. Két jó védekezés után egy újabb fór kínált alkalmat, de Benedek túlhelyezte a labdát a szélről. Varga Vince szenzációs szerelése – kettő az egyben mentek volna, de víz alá erőszakolta a spanyolt labdástul – után fordulhattunk, Leinweberre jött ki a vége, és ő megint halálpontosan pattintott. Szépen harcoltuk ki a fórokat, a következőnél Vargának ment be a labda, de sűrűből valahogy mellékocogott a lövése – így lett aztán közte három helyett újra egy, mert nekik is elengedtek egy labdaszerzést, amiből fór lett és egy sima kettő az egyes befejezés (5-4). Szabó még védett egy nagyot közelről, az utolsó előny megjátszását pedig Leinweber következő ráúszására bíztuk – no és reménykedtünk abban, hogy visszaáll az első negyedben látott pontosság; persze, a spanyolok is komolyan javultak.

Olivér harmadszor is hozta a labdát, ám nem sikerült összehozni egy normális lövőhelyzetet, ők viszont egyenlítettek, miután sikerült az üres emberhez ívelni a labdát a kapu torkában emberelőnyben (5-5). A csata élesedett, ilyenkor a legjobbakon sok múlik, Leinweber pedig szépen kúszott helyzetig, majd pattintott egy bődületes nagy gólt. Szabó káprázatos védése hátrányban őrült sokat számított – erre tett rá egy óriási lapáttal Nagy Zalán, aki helyzet nélkül, hét méterről lőtt egy bődületes kapufás gólt. Kár, hogy Sabadellre nem léptünk ki elég határozottan hátrányban, viszont Zeman csodálatosan tette be Nagynak a labdát a falba, aki pazar pöccintéssel állította vissza a kétgólos különbséget. A hispánok eldurrantottak egy fórt, aztán kaptak még egyet, abban meg ötöst – mivel addig teljesen normálisan vezették, csak mérsékelten morgolódhattunk, bár nem volt tiszta a sztori, de ettől még Aguierre visszahozta őket 8-7-re. Támadásban látszott némi fáradás, hátul pedig újabb hátrány jött, miután nem tudtuk hihetően őrizni a centerüket, és Sabadell pörkölésére újfent nem tudott odaérni Szabó. Kár, hat másodperc volt már csak – így viszont 8-8-ról indult a zárórész.

Jobban indult a negyedik, két megharcolt fórral, az első kimaradt, a másodikban viszont – időkérés után – úgy ment a labda, ahogy kellett, Leinweber pattintása pedig megint ült. A maradék energiákat mindkét gárda a védekezésbe fektette, irdatlan úszóverseny és pozícióharc zajlott, de álltuk a sarat, és miután a hispánok az érkező Szécsi Marcellre figyeltek, Haverkampf Bence beúszó centerként forgatott ötösig, Leinweber pedig mattolt – 9-7 volt ide, de még maradt 2:41. Sajnos, hamar lett 10-9, a kapufást újfent nem tudtuk megoldani hátrányban. Benedek jóvátette iménti hibáját – ő lazult le –, egy belenyúlással tönkretette a spanyol támadást, Varga Vince pedig úgy döntött, legyen vége az izgalmaknak: tönkrezúzta a hálót hét méterről, akcióból, 54 másodperccel a duda előtt. Csakhogy mégsem lett vége: 11-9-nél a hispánok időt kértek, aztán elég gyorsan fórig és egy passz után gólig jutottak, azaz 46-nál nem dőlhettünk hátra (8 másodperc alatt találtak be, ez bántóan kevés). Szécsi kissé hamar akciózta el a bejátszást, a kapus védett – azaz 31-nél újabb időkérésből indulhattak immár az egyenlítésért, most már 7 a 6 ellen. Kaptak egy fórt labda nélkül, Sabadell belőtte 0:12-nél, bár elég komolyan takarították a védőinket az útból; sajnos, elég rutintalanul toltuk a végjátékot, mert a kiállítás is teljesen felesleges emberkedésből érkezett. Leinweber zárásként az ejtést választotta, melléhullott – azaz ötösök jöttek; és akárcsak az elődöntő második félideje, ez is párizsi emlékeket idézett, még ha a felnőttek kétgólos előnye nem is így ment el a legvégén.

Az idegek harcában Haverkampf hibázott először, a harmadik körben – és ez döntött sajnos, miután a spanyolok halálpontosan lőtték az ötösöket; Gyovai az utolsóba ért bele, de nem volt igazi esélye sajnos, így a már kézben lévő éremért végül ők mehettek fel az eredményhirdetésre. Ez azért nagyon fájt.

Ám ahogy Székely Bulcsú mondta: nincs olyan nagy bajnok, aki ne ment volna át hasonló megtapasztaláson – ha ettől acélosabbá válnak a srácok, abból hosszútávon ők is profitálnak, és persze a magyar vízilabda is.

 

Férfi U19-es Európa-bajnokság, Burgas

Bronzmérkőzés

Magyarország–Spanyolország 11-11 (4-1, 1-3, 3-4, 3-3), ötméteresek: 3-5

Gólok: Leinweber 6, Nagy Z., Benedek, Varga V. 2-2, Lugosi, Simon